Altı partiden 'seçim hamlesi' cevabı: Birliğimizi bozamaz

Altı partiden 'seçim hamlesi' cevabı: Birliğimizi bozamaz

Hükümetin seçim yasasını değiştirme girişimiyle gündeme gelen ‘Muhalefette çatlak olur mu’ tartışmasına 6 parti liderinin ikinci kez oturduğu masadan cevap geldi: Demokratik ilkelere dayanan birlikteliğimiz, bunu bozmayı amaçlayan siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecek. İş birliğimizi uyum içinde sürdürmeye kararlıyız.

AK Parti ve MHP’nin TBMM’ye sunduğu, her partinin oyuna göre vekil maddesini içeren tasarı komisyonda kabul edildi. Kamuoyunda ‘6’lı masada çatlak amaçlanıyor’ değerlendirmelerine yol açan teklife yanıt yine 6’lı masadan geldi. Altı siyasi partinin genel başkanlarının bir araya geldiği kritik zirvenin ardından yapılan ortak açıklamada ‘İş birliğini ilerleteceğiz’ ifadesi kullanıldı. İstişareye ve uzlaşma kültürüne vurgu yapıldı.

GEÇİŞ SÜRECİ VE SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN ÇALIŞMA GRUPLARI

Açıklamada ‘İktidarın kutuplaştırma politikalarının tersine, çalışmalarımızı birlikle sürdüreceğiz’ denildi. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişin yol haritasına ve seçim güvenliğini sağlamaya yönelik çalışma grupları oluşturulduğu belirtildi. Liderler sosyal medya mesajlarında da ortak hedeflerin altını çizdi. Davutoğlu “Türkiye’nin geleceği için bir araya geldik” paylaşımı yaptı. Akşener “Makulde buluşmayı esas alıyoruz” dedi.

SİYASİ MÜHENDİSLİK BİRLİKTELİĞİMİZİ BOZAMAYACAK

İlk olarak 12 Şubat’ta Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla toplanan, ardından geçen yıl eylülden itibaren süren Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni 28 Şubat’ta kamuoyuyla paylaşan altı muhalefet partisi, ikinci kez çalışma yemeğinde bir araya geldi. DEVA Partisi Genel Merkezi’ndeki toplantı beş saat sürdü. Önceki gün saat 19.35’te başlayan çalışma yemeği saat 00.30’da sona erdi.
Toplantının ardından liderler, ortak bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, iktidarın seçim kanunu hamlesine dönük vurgu dikkat çekti. Ayrıca geçiş sürecinin yol haritası ve seçim güvenliğini sağlamak amacıyla iki ayrı çalışma grubu oluşturma kararı da alındı. Altı liderin ortak açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Toplumu en geniş yelpazede temsil eden altı siyasi parti olarak bizler, Türkiye siyasi tarihinde benzeri olmayan bir iş birliği bilinciyle, kutuplaşma yerine istişare ve uzlaşmayı esas alarak ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş’ konusunda tam bir mutabakata varmış ve ortak mutabakat metnimizi 28 Şubat’ta milletimizle paylaşmıştık. ‘Yarının Türkiyesi’ni inşa etmek üzere 12 Şubat tarihindeki toplantımızda kararlaştırdığımız iş birliği alanlarını değerlendirmek ve ilerletmek amacıyla bugün tekrar bir araya geldik. Öncelikle Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası kapsamında bir çalışma grubu oluşturduk. Geçtiğimiz ay içinde yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendirdik ve bu bağlamda birlikteliğimizi bozmayı amaçlayan seçim kanunu teklifi üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. Milletimizin bilmesini isteriz ki, demokratik ilkelere dayanan birlikteliğimiz bu gibi siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecektir. İş birliğimizi uyum içinde sürdürmeye kararlıyız. Öte yandan hangi şartlarda olursa olsun, milli iradeyi parlamentoya tam olarak yansıtmak üzere seçim güvenliğini sağlamak amacıyla bir çalışma daha grubu oluşturduk.”
“Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizi de değerlendirdik. Cumhurbaşkanlığı Sistemiyle beraber uygulamaya konulan akıldan, gerçeklikten ve istişare kültüründen kopuk keyfi politikalar ağır bir hayat pahalılığına, işsizliğe ve yoksulluğa yol açmış, ekonomik kırılganlıklar ciddi biçimde artmıştır.”

“Bizler Türkiye’yi karanlık günlerden çıkartma kararlılığı içerisindeyiz. Umutlarımız ve geleceğe olan inancımız, Türkiye’nin sorunlarından çok daha büyüktür. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mutabakat metnimiz ve sürdürdüğümüz iş birliği, milletimizin geleceğe dair umudunu ve inancını artırmıştır. Hedefimiz istişare ile derin sorunlarımıza son vermek ve her bir vatandaşımızı insan onuruna yaraşır bir yaşam ve refah standardına kavuşturmaktır. İktidarın ayrıştırma ve kutuplaştırma politikalarının tam tersine, birlik ve uzlaşı ile çalışmalarımıza devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”

LİDERLERDEN TEŞEKKÜR MESAJLARI

KILIÇDAROĞLU: Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerimize geçiş sürecini ve ülke gündemini konuştuğumuz bu güzel toplantı için başta Sayın Ali Babacan olmak üzere tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum.

AKŞENER: Makulde buluşmayı esas alarak oluşturduğumuz parlamenter sistem önerimize geçiş sürecinin detaylarını konuştuğumuz ve ülkemizde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiğimiz bu kıymetli toplantı için başta Sayın Ali Babacan olmak üzere tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum.

DAVUTOĞLU: Ülkemizin ve milletimizin geleceği için yeniden bir araya gelerek, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem sürecinin detaylarını ve güncel gelişmeleri ele aldık. Bu buluşmaya ev sahipliği yapan Sayın Ali Babacan’a ve katkı sağlayan tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum.

BABACAN: Genel merkezimiz bu akşam demokrasi tarihine geçecek bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş üzerinde uzlaştığımız değerli genel başkanlarla oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Sayın genel başkanlara teşekkür ediyorum.

KARAMOLLAOĞLU: Ülkemizin problemleri ile çözüm yollarını konuştuğumuz ve ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş sürecinin detaylarını değerlendirdiğimiz bu kıymetli toplantıya ev sahipliği yapan Sayın Ali Babacan başta olmak üzere tüm değerli genel başkanlara teşekkür ediyorum.

UYSAL: Keyfi bir rejime karşı ‘İşleyen bir Demokrasi’ ve ‘Hukuk Devleti’ni hedefleyen Siyasi Partiler olarak bir kez daha bir araya geldik. Operasyonel kiralama ve siyasi mühendisliklere karşı ortak bir irade ve kararlılığımızı teyit ettiğimiz bu görüşme için nazik ev sahipliği dolayısıyla başta Sayın Ali Babacan olmak üzere tüm liderlere teşekkürlerimi sunuyorum. Yarının Türkiyesi için irademizi ve umudumuzu büyütüyoruz.

29-mart-2022.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN