Arabulucular ne iş yapar, kimler olabilir? Arabulucu olma şartları

Arabulucular ne iş yapar, kimler olabilir? Arabulucu olma şartları

Arabulucu sayesinde anlaşmazlıklar çok daha kısa sürede çözülebilir. Arabulucular tamamen tarafsızdır ve uyuşmazlığa en uygun çözümü bulmaya çalışırlar nasıl arabulucu olunur? Kimler arabulucu olabilir? Soruları merak konusu oldu. İşte detaylar…

Arabuluculuk ülkemizde henüz yeni bir sistemdir. Taraflar arasındaki bazı uyuşmazlıklarda taraflar arabulucu aracılığıyla bir araya gelerek çözüm üretirler. Bu sisteme arabuluculuk denir ve bu uygulayıcılara arabulucu denir. 

Arabulucu Olmak İçin Şartlar Nelerdir? Kimler Arabulucu Olabilir?

Arabulucu olabilmek için belirli şartları sağlamanız gerekir. Bu şartları taşımayanlar arabuluculuk yapamazlar. Bunlar;

• Türkiye vatandaşı olmak,

• Hukuk fakültesi mezunu olmak veya yabancı hukuk fakültesi mezunu olmak ve Türkiye'deki hukuk fakültelerinin müfredatına göre eksik ders sınavını geçmek ve liyakat tanıma belgesi almak,

• 26 Eylül 2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda belirtilen süreler geçmiş olsa dahi; devlet güvenliğine karşı suçlar, kasten suçlar nedeniyle affedilse veya bir yıldan fazla hapis cezasına çarptırılsa dahi, anayasal düzene ve işlevlerine karşı suçlar, zimmete para geçirme, gasp, yolsuzluk, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, iflas dolandırıcılığı, Hayır İhaleye davette dolandırıcılık, hizmet ifasında dolandırıcılık, suç veya kaçakçılık gelirlerinin aklanması, sahtecilik, yalan yere yemin ve rüşvet suçundan mahkûmiyet almamış olmak,

• Meslekte en az beş yıl kıdem deneyimine sahip olmak,

• Terör örgütleriyle ilişiği ya da bağı bulunmamak.

Bu şartları taşıyan kişiler arabulucu olabilir. Peki arabulucu olmak için nereye başvurulur?

arabulucu nasıl olunur

Nasıl Arabulucu Olunur?

Yukarıdaki şartları taşıyan kişi arabuluculuk yapabilir. Bunun için öncelikle Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen yazılı ve uygulamalı sınava kayıt olmanız ve bu sınavı geçmeniz gerekmektedir. Arabuluculuk yazılı sınavı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliğinin 23’üncü maddesi hükümlerine göre yılda iki kez yapılır, uygulamalı sınav yazılı sınavın ardından yapılır.

Arabuluculuk sınavı duyurusu, Arabuluculuk Daire Başkanlığı'nın resmi internet sitesi http://www.adb.adalet.gov.tr/ adresinde yayınlanmaktadır. Web sitesine giriş yaptıktan sonra sınav duyuruları bölümünü incelediğinizde güncel sınav duyurusunu, sınavın ne zaman yapıldığını ve sınav sonuçlarını görüntüleyebilirsiniz.

Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, arabuluculukta 6 binden fazla vatandaş çalışıyor. Sınavın sonunda bir de arabulucu bekliyor. Arabuluculuk sınavını geçerseniz hemen çalışmaya başlayamayabilirsiniz. Bölüm, kariyer boşluğunuza ve sınavı geçmenize göre randevunuzu planlamak zorundadır.

Ülkemizde on binlerce dosya mahkemeler yerine arabuluculara devredilmiştir. Bu arabulucuya giden hukuki uyuşmazlıklar arasında işçiler ve işverenler arasındaki uyuşmazlıklar da var. Bu hukuki uyuşmazlıklarda arabulucular büyük başarı göstermiş ve davaların %50'den fazlasını mahkemeye gitmeden çözmüştür.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN