Araç muayene istasyonları el değiştirdi! İhaleyi kazanan MOI müjdeyi duyurdu! Artık ek bir ücret alınmayacak

Araç muayene istasyonları el değiştirdi! İhaleyi kazanan MOI müjdeyi duyurdu! Artık ek bir ücret alınmayacak

Türkiye’de araç muayene hizmetleri el değiştiriyor! 2027’den itibaren MOI Ortak Girişimi tarafından yürütülecek süreçte, ek ödeme yükü vatandaşın sırtından kalkacak.

Türkiye’de araç muayene hizmetlerinde önemli bir değişim yaşanıyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ihalede, 2027-2047 dönemini kapsayacak yeni işletmeci belli oldu. İhaleyi kazanan MOI Ortak Girişim Grubu, araç muayene sürecinde önemli yenilikleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

1.7 MİLYAR DOLARLIK DEV İHALE

ararc.webp

Araç muayene hizmetleri, 2007’den beri özel sektör tarafından yürütülüyordu. Ancak mevcut sözleşmelerin 2027’de sona erecek olması nedeniyle, yeni işletmeci belirlenmesi için ihale süreci başlatılmıştı. Gerçekleştirilen ihale sonucunda, MOI Ortak Girişim Grubu (Met-Gün İnşaat, Itversia Gestion, Opus Group ve VTV Norte) toplamda 1 milyar 720 milyon dolar bedelle 20 yıllık imtiyaz hakkını kazandı.

Buna göre, 1. bölge için 830 milyon dolar, 2. bölge için ise 890 milyon dolar teklif veren konsorsiyum, araç muayene hizmetlerini devralacak. Ancak bu süreç, Rekabet Kurulu ve Cumhurbaşkanı onayı sonrasında resmiyet kazanacak.

MUAYENE ÜCRETLERİNDEN HAZİNE’YE PAY

Yeni dönemde, araç muayene ücretlerinden belirli bir oranda kamu payı alınmaya devam edecek. İlk üç yıl boyunca muayene gelirlerinin %30’u, sonraki yedi yıl boyunca %40’ı ve son on yıl boyunca %50’si Hazine’ye aktarılacak.

TÜVTÜRK'e emsal karar: Vatandaştan kesilen haksız ücret geri iade edilecek

VATANDAŞA EK ÜCRET YANSITILMAYACAK

Araç sahipleri için en önemli değişikliklerden biri, kredi kartı ile yapılan ödemelerde alınan ek ücretlerin kaldırılması olacak. Günümüz teknolojik şartlarına uygun tahsilat yöntemleri ile yapılan işlemler sırasında herhangi bir komisyon bedeli vatandaşa yansıtılmayacak.

YENİ İSTASYONLAR VE AVRUPA STANDARTLARINDA HİZMET

İhaleyi kazanan grup, muayene istasyonlarının modernizasyonuna da odaklanacak. 249 sabit, 10 motosiklet ve 93 seyyar istasyon ile Türkiye genelinde daha erişilebilir bir hizmet sunulacak. Yeni istasyonlarda, elektrikli araç şarj noktaları, ATM’ler ve kafeteryalar gibi olanaklar da yer alacak.

Türkiye’de kayıtlı yaklaşık 31 milyon 300 bin araç bulunuyor ve bu sayının artması halinde, yeni muayene istasyonları açılabilecek. Süreç, Avrupa Birliği standartlarına uygun şekilde yürütülecek. Ayrıca, vatandaşların randevu almasını kolaylaştıracak ücretsiz bir çağrı merkezi de hizmete sunulacak.

2027’DEN SONRA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Mevcut muayene hizmetleri 14 Ağustos 2027’ye kadar devam edecek. Bu tarihten sonra MOI Ortak Girişim Grubu, 20 yıl boyunca araç muayene süreçlerini yönetecek. Yeni dönemle birlikte, daha kapsamlı hizmetler, modern muayene istasyonları ve ek masrafsız ödeme seçenekleri araç sahiplerine sunulacak.Türkiye’de araç muayene hizmetlerinde önemli bir değişim yaşanıyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ihalede, 2027-2047 dönemini kapsayacak yeni işletmeci belli oldu. İhaleyi kazanan MOI Ortak Girişim Grubu, araç muayene sürecinde önemli yenilikleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (37)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
37 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN