Asgari ücretle 2 TL'nin gizemi çözüldü! Sosyal medyada çok konuşulmuştu, 2 TL'nin eklenme nedeni bakın neymiş?

Asgari ücretle 2 TL'nin gizemi çözüldü! Sosyal medyada çok konuşulmuştu, 2 TL'nin  eklenme nedeni bakın neymiş?

Asgari ücrete dün yapılan yüzde 49 zamla birlikte yeni rakam 17.002 TL oldu. Vatandaşlar ise sosyal medyada "O 2 lira neden" diye sorular sorarken, o 2 liranın gizemi çözüldü. Bakın neden 2 liraymış...

Türkiye'de milyonlarca çalışanı doğrudan etkileyen asgari ücret, yeni yılda geçerli olacak rakamıyla belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yüzde 49'luk artış açıklamasının ardından dikkat çeken bir detay sosyal medyada TrendTopic listesine girdi: "Neden 2 TL?"

NEDEN 17.002 TL?

asgari-ucret-ne-kadar-oldu.webp

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın aktardığına göre, asgari ücretin küsuratlı belirlenmesi bir mantığı barındırıyor. Ücret ödemeleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan prim ödemeleri günlük asgari ücret üzerinden hesaplandığı için asgari ücret aslında aylık değil, günlük olarak belirleniyor. Günlük tutar 30 ile çarpılarak brüt asgari ücret hesaplanıyor ve bu nedenle günlük asgari ücretin küsuratının kesin sayıyı vermesi için brüt ve net asgari ücret küsuratlı olabiliyor.

ASGARİ ÜCRET 20.000 TL OLSAYDI...

asgari-ucret-ne-kadar-oldu-2.jpg

Örneğin, brüt asgari ücret 20.000 TL olsaydı, 1 günlük asgari ücret 666,6666 şeklinde uzayan bir sayı olacaktı. Ancak 20.002,50 TL olarak belirlenen brüt asgari ücret, 30'a bölündüğünde günlük asgari ücret 666,75 TL oluyor. Bu küsuratlı hesaplama yöntemi, yevmiye ile çalışan işçilerin ücretleri, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmaları, isteğe bağlı sigorta primleri gibi ödemelerin günlük ücret üzerinden hesaplanmasını sağlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN