Asgari ücrette alt limit belli oldu: Pazarlık kapısı bu rakamdan açılacak! 4 toplantının sonunda netleşecek

Asgari ücrette alt limit belli oldu: Pazarlık kapısı bu rakamdan açılacak! 4 toplantının sonunda netleşecek

Türkiye'de milyonlarca çalışanın maaşı olan asgari ücret son olarak yüzde 34 zam yapılarak 11 bin 402 TL oldu. 2024 Ocak ayında yeniden zam yapılacak asgari ücretin ne kadar olacağını Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirleyecek. Yapılacak toplantılarda asgari ücretin alt limitinin belli olduğu ileri sürüldü. İşte, 2024 asgari ücret zammı son dakika haberi...

Asgari ücret her yıl aralık ayında işçi, işveren ve hükümetin 5'er kişilik temsilcilerinin yaklaşık 1 aylık çalışması sonucu uzlaşma yoluyla belirleniyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENECEK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın üyelerinden birinin başkanlık ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu genellikle 3 istişare, 1 karar olmak üzere 4 toplantı sonunda yeni asgari ücreti belirliyor.

Yasa gereği en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

İŞ YERLERİNE DEVLET DESTEĞİ NE KADAR?

Sabah'ta yer alan habere göre, asgari ücretin 11 bin 402 TL'ye yükselmesinin ardından 400 TL'lik asgari ücret desteği de 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 500 TL'ye çıktı. Özel sektöre verilen asgari ücret desteği SSK kapsamında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan işçiler için 2023 Temmuz-Aralık döneminde uygulanıyor.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU NE ZAMAN TOPLANACAK?

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), 20 Kasım 2023 tarihinde asgari ücret çalışmalarını hızlandırarak komisyon üyelerini belirleyecek. İşçi tarafını temsilen komisyonun 20 Kasım 2023 gününden sonra kurulacağını ifade eden TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, şunları söyledi:

"Bu masada asgari ücretli otursun, biz oturmayalım. Sendikalarda asgari ücretli işçi yok. Allah nasip ederse yeni asgari ücret komisyonu kuracağız. Belki Türkiye'de şimdiye kadar hiç kurmadığımız şekilde komisyon kuracağız. 2 kadın, 2 erkek olacak komisyonda. Yani ne olması gerekiyorsa orada oturanlar karar verecekler. Sendikacılar da onlara uyacaklar."

Asgari ücrete son dokunuşu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak ve yeni ücret 2024 Ocak ayına girmeden kesinleşecek.

MEMUR MAAŞLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Emekli ve memur 2024 Ocak zammı öncesi ilk düzenleme asgari ücret zammı olacak. Asgari ücret 2024 Ocak zammı için 6 aylık enflasyon verileri önemli bir belirteç olarak masada yer alacak. Bir diğer veri de burada memur zammı olacak.

Enflasyon rakamları emekli ve memur zammının yanında asgari ücret de belirlenirken önemli bir kıstas olarak masaya gelecek. Enflasyon rakamlarının yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçi sendikaları ve işverenlerle ilgili gerekli anket çalışmalarını gerçekleştiriyor. Bu iki veri asgari ücret belirlenirken müzakere masasında yer alacak.

YIL SONU ENFLASYON ORANI KAÇ OLACAK?

2023 Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla 2023 yılının 2. yarısını ifade eden 4 aylık enflasyon oranı yüzde 29,41 olarak hesaplandı. 2023 Kasım rakamlarının 2023 Aralık başında açıklanması sonrası 6 aylık enflasyon oranı büyük oranda belli olacak.

Bu beklenen 6 aylık enflasyon oranı yeni asgari ücret zammının tespiti için önemli bir kıstas olarak masada olacak. Merkez Bankası'nın tahminine göre 6 aylık enflasyon oranının yüzde 37,76 olması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasına gelecek ilk rakam 6 aylık enflasyon tahmini ile hesaplanan asgari ücret olacak. Yüzde 37,76'lık 6 aylık enflasyon tahminine net asgari ücrette 15.707,39 TL rakamında pazarlıklar başlayacak.

Bir diğer referans rakamlardan olan memur zammının da Merkez Bankası'nın beklentisine göre yüzde 49,46 olacağı hesaplandı. Burada memurlar 6 aylık enflasyon farkına ilaveten yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı alacak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN