Aşık Veysel’in robotu konser verdi! Terliyor, mimik yapıyor… Türk yapımı robot Elon Musk’a meydan okudu

Aşık Veysel’in robotu konser verdi! Terliyor, mimik yapıyor… Türk yapımı robot Elon Musk’a meydan okudu

Samsun’da Cumhuriyet’in 100’üncü yılı ve Aşık Veysel’in ölümünün 50’inci yılı nedeni ile Aşık Veysel’in robotu yapıldı. Elon Musk’a meydan okuyan robot o kadar gerçekçi oldu ki terliyor, mimik yapıyor… Hatta konser bile veriyor. İşte, Aşık Veysel’i yıllar sonra canlandıran o robot…

Samsun’da Cumhuriyet’in 100’üncü yılı ve Aşık Veysel’in ölümünün 50’inci yılı nedeni ile, Aşık Veysel’in insansı robotu yapıldı. Robot, öğrencilere 5 türkülük konser vermeyi de ihmal etmedi…

YÜZDE 99 ORANINDA UYUM SAĞLADI

Ünlü heykel sanatçısı ve robot teknolojileri uzmanı Adil Çelik’in yaptığı Aşık Veysel robotu, Veysel’in beden ölçülerine %99 uyum sağladı. İçerisindeki teknoloji sayesinde ortam sıcaklığına göre terleyen robot, jest ve mimiklerini de okunan türküye göre ayarlıyor. 2023 yılının Cumhurbaşkanlığı tarafından Aşık Veysel Yılı ilan edildiği ve bundan dolayı robot çalışmasına başladığını belirten Çelik, “Tamamen bittiğinde çok daha farklı bir boyuta gelecek” dedi.

asik-veyselin-insansi-robotu-1.jpg

ORTAM SICAKLIĞINA GÖRE TERLİYOR

Çalışmayı Cumhuriyetin 100’üncü yılı ve Aşık Veysel’in ölümünün 50’nci yılına özel yaptığını vurgulayan Çelik, "Cumhurbaşkanlığımızın geçtiğimiz yılı Aşık Veysel Yılı ilan etmesi sebebiyle, benim de daha önceden kendi müzem için tasarlamış olduğum bir çalışmaydı. Bu çalışmayı daha öne alarak ülkemizin vizyonuna uygun, güzel bir şekilde ülkemizin tanıtımına katkı sağlaması için yapmıştım. Daha önce de bu tür çalışmalar yapıyordum. Aşık Veysel özel bir sanatçı. Ülkemiz için de çok önemli bir değer.

asik-veyselin-insansi-robotu-2.jpg

Bunu mevcut imkan ve şartlarla yapmaya çalıştık. Çalışmamızda 5 türkü okuyor. Yapay zeka ile de ilgili bölümler var fakat henüz içerisine uygulamadık ama ortamın sıcaklığına göre terleme yapabiliyor. Normal insanın karakterlerinin hepsini yansıtıyor.

asik-veyselin-insansi-robotu-3.jpg

Edinmiş olduğumuz bilgiler doğrultusunda yüzde 99 oranında birebir ölçülerde yapıldı. Olabildiğince Aşık Veysel'i yansıtmaya çalıştık” ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN