Askerlik borçlanması EYT kapsamında yer alıyor mu? EYT ile kimler emekli olabilir? EYT hakkındaki son gelişmeler

Askerlik borçlanması EYT kapsamında yer alıyor mu? EYT ile kimler emekli olabilir? EYT hakkındaki son gelişmeler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT hakkındaki detayları paylaştı. 1999 yılı öncesi olanlarda yaş problemi olduğunu dile getiren Bakan Bilgin, sorunu çözmek için çalışmalara devam edildiğini belirtti. Düzenleme Aralık ayında Mecliste yer alacak. İşte EYT hakkındaki son gelişmeler…

EYT hakkındaki gelişmeler yakından takip ediliyor. Uzun süredir gündemde yer alan konu hakkında çalışmalar devam ederken Bakan Bilgin, “Birçok televizyon kanalında çeşitli uzmanlar ellerinde kalemle hesaplar falan yapıyorlar. Onların hiçbiri bizim önümüzde yok. Televizyonda çıkarıyorlar işte ‘şunlar da girecek bunlar da çıkacak’ öyle bir şey yok. 1999 yılı öncesi biliyorsunuz yaş ile ilgili bir sorun var. O sorunu biz çözüyoruz. Önümüzde tek bir model var”diye konuştu. Vatandaşların gözü kulağı bakanlıktan gelecek açıklamalarda. Düzenleme Aralık ayında Meclis’te yer alacak. İşte EYT hakkındaki son gelişmeler…

EMEKLİLİK GÜN SAYISI NE DEMEK?

Sigorta giriş tarihi 1999 yılı Eylül ayında olanlar emeklilikte yaşa takılmaktadır. 99 yılı Eylül ayından Sosyal Güvenlik Sisteminde yapılan değişiklikler birlikte sigortalılık süresi ve prim gün sayısıyla birlikte emeklilik için yaş şartı aranmaya başladı.

Emeklilik için kadınlardan 58 yaş istenirken erkeklerden ise 60 yaş ve 7 bin gün prim sayısı istenmektedir. Prim gün sayısını dolduran kişiler yaş şartını sağlamadan emekli olamamaktadır.

EYT İLE KİMLER HEMEN EMEKLİ OLACAK?

Sigorta giriş tarihi 1999 yılı Eylül ayından önce olan vatandaşlar ve çalışma yılını ve prim gün sayısını doldurması durumunda emekli olabilecekler.

Askerlik borçlanması eyt'ye dahil mi

EYT NE ZAMAN UYGULANACAK?

Vedat Bilgin’in açıklamaları doğrultusunda yapılan düzenleme Aralık ayı içerisinde Meclis’te yerini alacak. Meclis’te onay alması durumunda yeni düzenleme 2023 Ocak ayı itibariyle uygulamaya alınacak.

ASKERLİK BORÇLANMASI EYT KAPSAMINDA YER ALIYOR MU?

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, EYT hakkında merak edilen soruların yanıtı verdi. Kılıç'a gelen sorular ve cevapları şu şekildedir:

SİGORTAYA GİRİŞİM 2000 YILINDA ANCAK 1995 YILINDA 550 GÜN ASKERLİK YAPTIM. EYT’DEN YARARLANMAK İÇİN BORÇLANMA YAPMAM GEREKİR Mİ?

8 Eylül 1999’dan önce askerlik borçlanması yapan kişilerin başlangıçları önce çekilmektedir. Askerlik borçlanması kapsamında 550 gün geri çekerek 1998 yılı ortalarına denk gelmektedir. Bu kişiler EYT’den yararlanabilmektedir. Asgari ücret artışı ile birlikte borçlanma tutarları da yükselecektir. Bu durumdan etkilenilmemesi için borçlanma ile EYT kapsamına girilmelidir.

EYT DÜZENLEMESİ ÇIKTIKTAN SONRA EMEKLİ OLMAK MECBURİ Mİ OLACAK? ÇALIŞMAYA DEVAM EDEMEZ MİYİM?

EYT yasasından sonra çalışmak isteyen kişiler çalışmaya devam edebilmektedir. EYT kapsamında yer alan kişilerin emekli aylıklarını alabilmesi için işyerinden ayrılması gerekmektedir. Bu durumda işiler için kıdem tazminatı ortaya çıkmaktadır. Ayrıldıktan sonra devam etmek isteyen kişiler Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek devam edebilmektedir.

1970 DOĞUMLUYUM. SGK GİRİŞİM OCAK 1997 OLUP 8500 GÜN PRİM ÖDEMEM VAR. NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM? YENİ ÇIKACAK YASANIN BANA FAYDASI OLUR MU?

Yasa çıkmasa bile vatandaşlar 56 yalında emekli olabilmektedir.

STAJ MAĞDURLARI KONUSUNDA BİR BİLGİ VAR MI?

Staj mağdurları için herhangi bir çalışma yer almamaktadır. Staj yapanlarında EYT’ye dahil edilmesi ile sorun ortadan kalkacaktır.

Basında 212 ile çalıştım, 2000 öncesinde de çalışmam var, 8 Eylül tarihini bir ay ile kaçırıyorum. Basındaki yıpranmayla öne çekip EYT'den yararlanmam mümkün mü?

2000 yılında basında çalışmaya başlayan kişiler fiili hizmet zammıyla çalışması durumunda yıpranma süresi ile başlangıç öne çekilir. Bu kişiler EYT hakkından yararlanabilmektedir.

Kimler EYT kapsamında yer alıyor

ASKERLİK YA DA DOĞUM BORÇLANMASI YAPARAK EYT DÜZENLEMESİNDEN YARARLANABİLECEK Mİ?

Hürriyet yazarı Noyan Doğan borçlanma yaparak EYT ile emekli olup olamayacak kişiler için şu açıklamalarda bulundu:

“Prim gün sayısı yeterli olmayanlar, askerlik ya da doğum borçlanması yaparak EYT düzenlemesinden yararlanabilecek mi? Düzenlemede, borçlanma hakkı tanınıp tanınmayacağı net değil. Prim gün sayısı, çalışma yılı şartlarını yerine getirip de sadece yaşa takılanlara yönelik bir düzenleme olacağı için borçlanma hakkı tanınmayabilir. Ama bu gibi kişilere bir öneride bulunayım. EYT düzenlemesi çıkmadan önce askerlik ya da doğum borçlanması yapabilirsiniz.”

Noyan, düzenlemenin çıkması ile birlikte borçlanma hakkının tanımlanmaması durumunda borçlanma bedelinin iadesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunabilirsiniz dedi. Bu durumda kritik noktanın emekli aylığı bağlanmadan önceki süreç olduğunu belirten Noyan, iade alabileceklerini vurguladı. Noyan, “Emekli aylığı bağlanmadan önce askerlik, doğum ve yurtdışı borçlanması yapanlar, borçlanma bedelinin iadesini talep edebilir ve ödedikleri parayı geri alabilirler.”şeklinde konuştu.

ASKERLİK BORÇLANMASI EMEKLİLİĞİ NE KADAR AŞAĞIYA ÇEKER?

Sigorta başlangıç tarihinden önce askere giden kişilerinde borçlanma süreleri sigorta tarihini erkene çekmektedir. Emeklilik için borçlandığınız gün sayısı kadar sigorta süreniz geriye çekilmektedir. Bu durumda emeklilik yaşınızda etkilenmiş olacak. Sigorta başlangıcından sonra askere giden kişilerin sadece prim gün sayısı etkilenmekte emeklilik yaşında bir değişiklik olmamaktadır.

ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR?

Askerlik borçlanması kapsamında kişi borçlanacağı süreyi kendisi belirlemektedir. 2021 yılı baz alındığında borçlanma için en düşük ödeme 38,15 TL olarak belirlenirken en yüksek ise 286,20 TL olarak belirlenmektedir. 2022 yılı kapsamında ise bu tutarlar en düşük 57.15 TL, en yüksek 429 TL oldu.

ASKERLİK BORÇLANMASI NEREYE YAPILIR, NASIL ÖDENİR?

Askerlik borçlanması için ödemeler SGK’ya yapılmaktadır. Askerlik borçlanması yapacak olan kişiler askerlik yaptığını gösteren belge ile birlikte SGK’ya başvurabilmektedir. Primlerini ödeyerek borçlanma yapabilir.

ASKERLİK BORÇLANMASINA HANGİ SÜRELER DÂHİLDİR?

Askerlik borçlanması için geçerli olan süreler şu şekildedir:

Er veya erbaş olarak silahaltında geçen süreleri,

Yedek subay okulunda geçen süreleri,

Türk Silahlı Kuvvetleri hesabına okuyanların, istekleri dışında, disiplinsizlik veya başka bir nedenle ayrılmaları halinde, harp okulu veya yüksekokulda geçen süreleri,

Kendi hesabına okuduktan sonra TSK veya Emniyet mensubu olanların, normal öğrenim süreleri askerlik borçlanması kapsamında yer almaktadır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN