Ata tohumu mucizesi! O ilimizde yetişen kavun dünyaya nam saldı: Bir yiyen bağımlısı oluyor

Ata tohumu mucizesi! O ilimizde yetişen kavun dünyaya nam saldı: Bir yiyen bağımlısı oluyor

Verimli topraklarda ata tohumlarıyla yetiştirilen meşhur kavunlar dünyaya nam saldı! Tadına varan başka kavun yiyemiyor! Üstelik bu kavun Türkiye’de yetişiyor... Çiftçiler yetişemiyor! Fiyatıyla şaşkına çeviren bu kavunu yiyen bağımlısı oluyor...

Lezzetini yitiren sebze meyvelerden sonra ata tohumuyla yetiştirilen bu kavunlar lezzeti ve kokusuyla büyük ilgi görüyor.

ATA TOHUMU MUCİZESİ: YEŞİLÇOMLU KAVUNU

20210802-2-49438238-67545139.jpg

Balıkesir’de yetişen Yeşilçomlu kavunu Türkiye’nin dört bir yanından ilgi görüyor. Yeşiçomlu kavunu Balıkesir'in Bandırma ilçesine bağlı Yeşilçomlu Mahallesi'nde yetiştiriliyor.

Hububat üretiminin hakim olduğu bu bölgede, bazı üreticiler dedelerinden kalma ata tohumunu kullanıyor. Tadı ve kokusuyla dikkat çeken Yeşilçomlu kavunu 10 bin dönüm arazide yetiştiriliyor.

KİLOSU 2,5 İLE 3,5 TL ARASINDA

thumbs-b-c-aeeed9ab9cd74ab54be1770befec44c1.jpg​​​​​​​

Yeşilçomlu kavunları hasat edildikten sonra römorklara yüklenerek mahalle meydanına taşınıyor. Burada alıcılara, yapılan pazarlıklar sonunda kilosu 2,5 ile 3,5 lira arasında değişen fiyatlarla satıyorlar.

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, bu kavunun bölge için büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Yeşilçomlu kavunu Bandırmamızın önemli bir ürünüdür. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından önce Yeşilçomlu Mahallesi'nde kavun festivali bile düzenlenirdi. Kabuğu ince ve çok tatlı bir kavundur. Türkiye'nin birçok yerine gönderilir, coğrafi işaret alınması için üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Balıkesir'deki tüm değerlere ve ürünlere sahip çıkmalıyız. Yeşilçomlu kavunumuzun herkes tarafından bilinmesi ve tanınmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

YEŞİLÇOMLU KAVUNU ÇEŞİTLERİ

balikesirde-ata-tohumundan-uretilen-yesilcomlu-kavunu-tuketicinin-ilgisini-cekiyor-h78385.jpg​​​​​​​​​​​​​​

Yeşilçomlu Mahallesi Muhtarı Mustafa Can Toros, mahallelerinde yetiştirilen kavunların "muz" ve "beyaz" olmak üzere iki farklı çeşidi olduğunu söyledi. Toros, "Alıcılar gelmeye başladı, pazarlık usulü kilo bazında anlaşılarak satışa sunuluyor. Kavunumuz ince kabuklu ve aroması çok güzeldir. Küçük olduğu için tüketimi de rahat oluyor. Hibrit tohum kullanmıyoruz, tohumlarımız ata tohumudur. Kavun mahallemizin tarımsal anlamda yüzde 80'ini teşkil ediyor. Hasada başladık. Şu anda güzel duruyor. Kavunumuz 2,5 ila 3,5 lira arasında satılıyor. Tabii arz talep durumuna göre değişiyor. Gelen esnaf, daha çok İstanbul ağırlıklı. Çanakkale, Bursa, Yalova gibi Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz." Dedi.

“2 TON ÜZERİNDE BİR ÜRÜN BEKLİYORUZ”

yesilcomlu-kavunu-2.jpg​​​​​​​

Kavun üretiminin dedesinden kalma bir iş olduğunu dile getiren üretici Sadettin Toygun "Mahallemizde buğday, arpa, ayçiçeği, nohut da üretiliyor ama kavuna daha çok önem veriyoruz. Şu an hasadımız gayet iyi, kavunumuzun en büyük özelliği susuz yetişmesidir. Taleplerden memnunuz, Malatya'ya kadar ürün gönderdik. Bu yıl 200 dönüm yer ektim, işlerimizden memnunuz. Satışlarımız güzel." dedi.

Çiftçi Zeki Şen, bu yıl 30 dönümde yetiştirdiği kavunların veriminden memnun olduğunu belirterek, kavunu tatmanın insanları tekrar ürün almaya yönlendirdiğini ifade etti.

Mürsel Özgen ise bu yıl kavunların çok lezzetli olduğunu vurgulayarak, "Siparişlere yetişemiyoruz. Bu yıl dönümünde 2 ton üzerinde bir ürün bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN