Avcılar’da tarihi keşif! Deprem için önemli bulgu

Avcılar’da tarihi keşif! Deprem için önemli bulgu

İstanbul’un Avcılar ilçesinde bulunan Küçükçekmece Gölü havzasında yapılan Bathonea Antik Kenti kazıları sırasında, M.S. 600’lerde meydana gelen büyük bir yangının karbon tabakası izleri ortaya çıkarıldı. Uzmanlar deprem için önemli bir bulgu olduğunu ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kocaeli Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında, dünyanın en önemli arkeolojik keşifleri listesinde de yer alan Bathonea Antik Liman kentinde büyük bir karbon tabakası bulundu. Karbon tabakası, Amerikan Arkeoloji Enstitüsü Dergisi, İngiliz Independent Gazetesi ve Heritage Key adlı yayın organları tarafından da dikkat çekti.

AVCILAR’DA TARİHİ KEŞİF

Kazılarını Prof. Dr. Şengül Aydıngün başkanlığında gerçekleştirilen çalışmalarda, karbon tabakası yanı sıra birçok sikke de bulundu. Kocaeli Üniversitesi Yer Fiziği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış, karbon tabakasını yerinde inceledi ve Prof. Dr. Aydıngün’den bilgi aldı.

img-4914.jpeg

DEPREM İÇİN ÖNEMLİ BULDU

Prof. Dr. Barış, İstanbul’da pek konuşulmayan ancak 611, 601 ve 677 yıllarında meydana gelen 3 depremden bahsetti. Hasarın dağılımı ve yoğunluğu ile birlikte görülen yangının, muhtemelen bu depremlerin etkisiyle meydana geldiğini belirtti. Detaylı araştırmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Barış, arkeologların bulduğu sikke ve diğer bulguların deprem tarihiyle ilgili önemli ipuçları verebileceğini ifade etti. Ayrıca, 557 yılındaki depremde de benzer bir hasarın bulunduğunu ve bunun tarihlendirilerek deprem etkisiyle oluştuğunun belirlendiğini söyledi. Eğer bu yangının gerçekten bir deprem sonucu meydana geldiyse, bu İstanbul’un deprem riski açısından önemli bir bulgu olacaktır.

Bölgede uzun yıllardır kazı alan sorumlusu olarak görev yapan Arkeolog Ayberk Enez ise, son 2 ay boyunca yürütülen arkeolojik çalışmalarda M.S. 610 ve 640 yıllarına tarihlenen birçok sikke buluntu bulunduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN