AYM’den ‘dezenformasyon yasası’na jet inceleme kararı

AYM’den ‘dezenformasyon yasası’na jet inceleme kararı

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin, ‘dezenformasyon yasası’nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebinin ilk incelemesini 26 Ekim’de yapacak. Yüksek Mahkeme söz konusu incelemeyi belirlediği gündem maddeleri arasında duyurdu.

AK Parti ve MHP’nin hazırladığı ‘dezenformasyonla mücadele yasası’ adı verilen ama muhalefet ile gazetecilik meslek örgütlerinin ‘sansür yasası’ olarak adlandırdığı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’nun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından CHP, bunun 29’uncu maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi, iptal talebini 26 Ekim’de ele alacak.

Yüksek Mahkeme, ‘dezenformasyon yasası’ ile ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçuna hapis cezasını öngören 29. maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması yönündeki CHP’nin talebini Genel Kurul gündemine aldı. Başvuruda eksiklik tespit edilmezse daha sonra belirlenecek bir günde başvuru esastan görüşülecek. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, yürürlüğünün durdurulması istemini ilk incelemede karara bağlayabileceği gibi esas incelemesinde de bu konuda karar verebilecek.

29’uncu maddede şu ifadeler yer alıyor: “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.” Kanunda ‘gerçeğe aykırı bilginin’ tanımının muğlak olduğunu belirten uzmanlar, yasada tanımın yapılmadığını ve mahkemelerce yoruma açık olduğu için kanunun ifade özgürlüğünü sınırlayacağını belirtmişlerdi. CHP, bu maddenin iptali için AYM’ye 18 Ekim’de başvurmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN