Türkiye genelinde trafik güvenliğini sağlamak amacıyla kolluk kuvvetleri, Karayolları Trafik Kanunu maddeleri çerçevesinde denetimlerine hız kesmeden devam ediyor.
İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda görev yapan emniyet ve jandarma ekiplerinin çevirmelerinde, bulundurulması mecburi olan malzemelerin eksik çıkması doğrudan 31/1-a trafik cezası ile sonuçlanıyor.
Aynı zamanda bu hayati teçhizatların eksikliği, araç muayene şartları açısından da sürücülerin karşısına büyük bir problem olarak çıkıyor.
Yetkililer, belirlenen sürelere riayet etmeyen ve eksiklerini gidermeyen sürücülere yaptırım uyguluyor.
Cevizlibağ'daki taralı alan düzenlemesi sürücüleri isyan ettirdi
ARAÇLARDA BULUNMASI ZORUNLU MALZEMELER NELER?
Karayolları Trafik Kanunu kapsamındaki 1 sayılı cetvel, bütün ulaşım vasıtaları için mecburi ekipmanları detaylı şekilde açıklıyor.
Otomobil, minibüs, kamyonet, otobüs, kamyon, çekici ve tehlikeli madde taşıyan bütün araçlarda kriko, bijon anahtarı ve dış ışık donanımı için birer adet yedek ampul bulunması gerekiyor.
Bunlara ek olarak pense, tornavida, seyyar lamba veya el feneri ile karlı ve buzlu günler için bir çift patinaj zinciri, yangın söndürme tüpü ve çekme halatı da zorunlu teçhizatlar arasında yer alıyor.
EKSİK MALZEME TRAFİK CEZASI NE KADAR?
İlgili kanunun 31/1-a maddesi, "Özelliklerine ve cinslerine göre, Yönetmelikte nitelik ve nicelikleri belirtilen gereçleri, araçlarda bulundurmamak, kullanmamak veya kullanılır şekilde bulundurmamak" şeklinde kuralı ihlal edenleri affetmiyor.
Bu ihlali yapan sürücülere tam 1.246 TL ceza kesiliyor.
Erken ödeme seçeneğini kullananlar yüzde 25 indirimden faydalanarak bu tutarı 934,5 TL olarak ödüyor.
Ayrıca sürücü belgesine 10 ceza puanı ekleniyor.
Eğer aracı kullanan kişi ruhsat sahibi değilse, tescil plakasına da aynı miktar için trafik idari para cezası karar tutanağı düzenleniyor.
Araç sahiplerine müjde: APP plakalar kuruş ödemeden yenileniyor
TRAFİK POLİSİ EKSİK MALZEMEYE CEZA YAZAR MI?
Karayolu üzerindeki denetimler sırasında polis veya jandarma trafik ekipleri, gerekli ekipmanların eksik olduğunu tespit ettiğinde doğrudan ceza uygulayabiliyor.
Bazı durumlarda kolluk kuvvetleri sadece uyarı yaparak inisiyatif alıyor ancak bu tamamen görevli personelin o anki kararına bağlı kalıyor.
Herhangi bir sürprizle karşılaşmamak ve e-Devlet üzerinden ceza sorgulamak zorunda kalmamak için sürücülerin bütün teçhizatları eksiksiz şekilde bagajında tutması tavsiye ediliyor.
SIFIR ARAÇLARDA YEDEK LASTİK VE KRİKO NEDEN YOK?
Günümüzde üretilen yeni nesil otomobillerde artık yedek lastik standart donanım olarak sunulmuyor.
Bayiden yeni çıkan sıfır araçların içine kriko ve bijon anahtarı da koyulmuyor.
Sürücülerin ister sıfır ister ikinci el otomobil alırken bu eksiklikleri kendi bütçeleriyle tamamlaması büyük önem taşıyor.
Olası bir lastik patlaması durumunda lastik tamircisine ulaşmak imkansız hale geliyor ve sürücüler yolda kalma tehlikesi yaşıyor.
Belediye sınırları içinde bile geçerli, on binlerce şoförü ilgilendiriyor
