Bahçede 3 lira olan o meyve pazarda 45 lira! Hem üretici hem tüketici isyanda: “Yerel yönetimler bizden alsın”

Bahçede 3 lira olan o meyve pazarda 45 lira! Hem üretici hem tüketici isyanda: “Yerel yönetimler bizden alsın”

Hayat pahalılığı her geçen gün artarken özellikle de gıda sektöründeki fiyat artışları hem tüketiciyi hem de alıcıyı ciddi anlamda zora sokuyor. Bu kapsamda bahçede 3 lira olan o meyvenin pazarda 45 lira olması bir yandan üreticinin bir yandan da alıcının isyan etmesine yol açıyor.

Narenciye üretiminin merkez illerinden biri olan Adana Kozan’da, narenciye üreticileri market ile tarla arasındaki fiyat farkı yüzünden isyanda. Tarlada kilosu 1 lira olan mandalina markette 20 liraya satılırken, yine tarlada kilosu 3 lira olan portakal ise tarlada 45 liraya satılıyor. Dolayısıyla bu fiyat farkına tepki gösteren üretici, meyveleri toplayamadıklarını ve satamadıklarını dile getiriyor.

MARKET FİYATI İLE BAHÇE FİYATI İSYAN ETTİRDİ

Kozan’da bulunan Bucak bölgesi önemli narenciye bölgelerinden biri iken market ve bahçe arasında 3 kilometre mesafe olmasına rağmen mandalinanın kilo fiyatı 18 ila 20 lira arasında, portakalın ise 25 ila 45 lira arasında satılması üreticinin hoşuna gitmiyor.

yeni-proje-5.jpg

YEREL YÖNETİMLERE SESLENİYORLAR

Çiftçi Erkan Açıcı, 80 dönüm bahçesi olduğunu belirterek, "Bucak portakalı Türkiye'de lezzeti tescilli. Coğrafi konum ve iklimi ile lezzeti farklı. Arkadaşım bana dün etiket yolladı, (markette) 44.90 kuruş portakal. Kozan'da da marketlerde mandalina 20 TL'ye kadar satılıyor. Vatandaş olarak biz de suçluyuz aslında. Yerel yönetimler muhtarlar ile görüşüp, yakın olan il belediyeleri, büyükşehirler bizlerin bahçesinden alsın; kendi illerinde ister ücreti uygun fiyata ister ihtiyaç sahiplerine dağıtsın. Hem üreten hem de tüketen mağdur olmaz" dedi.

MEYVELERİ TOPLAYAMIYORLAR

Narenciye üreticisi Mehmet Yavuz ise, yaklaşık 50 dönüm bahçesi olduğunu kaydederek, "Portakalı da mandalinayı da toplamıyoruz. 1 TL'den bile alıcı yok. Süreç geçiyor ve mandalina için 20 gün var. Kabuğu bozuk cildi bozulmuş diyorlar. Şu an hepsi zarar şu an 100 bin TL zararım var" diye konuştu.

yeni-proje-4.jpg

“BAHÇEDE EN AZ 10 LİRA OLMASI LAZIM”

140 dönüm narenciye bahçesi olduğunu, ürünlerinin bir bölümünü kilogramı 1 TL'den sattığını anlatan üretici Lütfi Öztürk ise, "Benim evimin dibinde bir markette portakalın kilosu 25 TL yazıyor. Bahçede portakal en az 10 TL olması lazım ki kazancımız olsun" ifadelerine yer verdi.

Öte yandan portakalların ağaçlarda kaldığını dile getiren Öztürk, "Toplatmak zorundayız, durması ağaca ve bahçeye zarar. Neredeyse toplanması için üstüne para vereceğiz” açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN