Bakan Fidan'dan 'İsrail' tepkisi: Bütün uluslararası toplumu provoke ediyor

Bakan Fidan'dan 'İsrail' tepkisi: Bütün uluslararası toplumu provoke ediyor

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısır'da düzenlenen Türkiye-Mısır Ortak Planlama Grubu İkinci Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, Gazze'deki gelişmelere ilişkin mesajlar verdi. İsrail Başbakanı Netanyahu ve ekibinin politikalarını tırmandırdığını belirten Fidan, ABD'nin İsrail'e gerekli baskıyı uygulamasını beklediklerini, aksi halde Türkiye, Katar ve Mısır olarak “radikal adımlar” atmak zorunda kalabileceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi ziyarette bulunduğu Mısır'daki temaslarını sürdürüyor.

Fidan, El Alameyn kentinde düzenlenen Türkiye-Mısır Ortak Planlama Grubu İkinci Toplantısı'na katıldı. Türkiye ve Mısır dışişleri bakanlıkları arasındaki toplantıya Fidan ile Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty eş başkanlık etti.

Toplantının ardından Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdelatty ile ortak basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“TÜRKİYE İLE MISIR İLİŞKİLERİ MÜKEMMEL SEVİYEDE”

Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin “mükemmel seviyede” ilerlediğini belirten Fidan, iki ülke arasındaki ticaret hacmine ilişkin de konuştu.

Fidan, 15 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşacaklarını söyledi.

“Mısır bizim doğal ortağımız, inşallah yakında resmi ortağımız da olur” diyen Fidan, bölgenin savaşlar, işgaller ve iç çatışmalar nedeniyle çok fazla zaman kaybettiğini ifade etti.

Bölgede yakalanması gereken büyük bir açık bulunduğunu belirten Fidan, Türkiye ile Mısır arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti.

“GAZZE MESELESİNDE ÇOK YAKINDAN ÇALIŞIYORUZ”

Fidan, Gazze'deki gelişmelerin de toplantının gündeminde olduğunu belirtti.

Gazze meselesinde Mısır ile çok yakından çalıştıklarını söyleyen Fidan, yürütülen barış planına ilişkin çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ekibinin politikalarını giderek daha fazla tırmandırdığını belirten Fidan, İsrail yönetiminin “bütün uluslararası toplumu provoke eden bir tutum” içerisinde olduğunu söyledi.

“ABD'NİN İSRAİL'E GEREKLİ BASKIYI UYGULAMASINI BEKLİYORUZ”

Fidan, Gazze'deki gelişmelerin yanı sıra İsrail'in tutumuna ilişkin ABD'ye de çağrıda bulundu.

ABD'nin İsrail'e yönelik gerekli baskıyı uygulamasını beklediklerini belirten Fidan, aksi durumda Türkiye, Katar ve Mısır'ın bu konuda “radikal adımlar” atması gerekebileceğini söyledi.

Fidan, Filistin tarafının zor şartlara rağmen üzerine düşen görevleri yerine getirdiğini, buna karşılık İsrail'in tutumunda herhangi bir değişiklik olmamasının kabul edilebilir olmadığını ifade etti.

“MEKKE İTTİFAKI BÖLGEMİZ İÇİN TARİHİ BİR AN”

Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması'na ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Fidan, anlaşmayı “bölgemiz için tarihi bir an” olarak nitelendirdi.

Fidan ayrıca ABD ile İran arasında ateşkesin yeniden tesis edilmesini ve Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasını temenni ettiklerini söyledi.

Bakan Fidan, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve bölgesel meselelerde ortak hareket edilmesinin önemine dikkat çekerek açıklamalarını sürdürdü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN