Işıkhan'dan çırak ve stajerlerle ilgili çelişkili açıklama

Işıkhan'dan çırak ve stajerlerle ilgili çelişkili açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in stajyerler ve çıraklarla ilgili iki sorusuna farklı yanıtlar verdi. CHP'li Gürer, Bakan Işıkhan'a "stajerlerle ilgili verilerle kamuoyuna yanıltıyor. Çıraklık ve stajerlik süreleri, malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında olmadığına göre, bu sürelerde çalışanlar emeklilik hakkını nasıl elde edecekler?" diye sordu.

"Ülkemizde aşırı yoksulluk veya açlık sınırı içinde yaşayan kişi yok" açıklamasıyla tepki çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bu kez verdiği farklı yanıtlarla dikkat çekti.

Bakan Işıkhan, Gürer'in Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sorusuna verdiği yazılı yanıtta, stajerlerin TÜİK verilerinde istihdamda göründüğünü açıkladı. Işıkhan, "Çırak ve stajer vb. bir işletmede çalışanlar belirli bir menfaat, maaş, emekliliğe ilişkin sosyal sigorta prim ödemesi, cep harçlığı vb. elde ediyorsa, istihdamda kabul edilmektedir" dedi.

Ancak Işıkhan, Gürer'in soru önergesine verdiği yanıtta çırak ve stajerlerin durumuna ilişkin mesleki eğitim aldıklarını belirterek "Çıraklık ve stajerlikte geçen süreler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihi aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi kabul edilmesi mümkün bulunmamaktadır" açıklamasını yaptı.

CHP'li Gürer, Bakan Işıkhan'a "stajerlerle ilgili verilerle kamuoyuna yanıltıyor. Oysa işin gerçek yönü işsizlik azalmıyor, artıyor. Bunun yanında çırak stajerler de çalışan gösteriliyor. Oysa çırak ve stajyerler bakanlığın yanıtlarında öğrenci olarak gösterilip yaşlılık sigortası yapılmayan çocuklarımız bakanlığın verilerinde işçi olarak gösteriliyor." diyerek "Çıraklık ve stajerlik süreleri, malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında olmadığına göre, bu sürelerde çalışanlar emeklilik hakkını nasıl elde edecekler?" diye sordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN