CHP Milletvekili Serkan Sarı’nın ithal edilen çöplerin durumunu sorduğu önergeye cevap veren Bakan Murat Kurum, “2021 yılı itibarıyla karışık türde plastiklerin ithalatı yasaklandı” dedi.
MERVE ŞİŞMAN
Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin çoğunlukla Avrupa ülkelerinden metal hurda, atık kâğıt, atık cam ve tekstil atıkları gibi çeşitli atık türlerinin ithal edildiğini söyledi. Bakan Kurum, geri dönüşümü mümkün olmayan karışık atıkların ise 2021 yılına kadar Türkiye’ye girdiğini itiraf etti. Bakan Murat Kurum KARAR’ın ulaştığı cevapta, çöplerin ‘ekonomik değerinin yüksek’ olmasına vurgu yaparak “2021 yılı itibarıyla karışık türde plastiklerin ithalatı yasaklandı. Bu mevzuat çerçevesinde, plastik atıkların yanı sıra geri dönüşüm amacıyla metal hurda, atık kağıt, atık cam ve tekstil atıkları gibi çeşitli atık türleri de ithal edilerek ekonomik değeri yüksek ürünlere dönüştürülmekte” ifadelerini kullandı.
Çevre Kanunu çerçevesinde, ithal edilen ve ülke içinde toplanan atıkların yönetim süreci, Bakanlık ve İl Müdürlükleri tarafından denetleniyor. Bakan Kurum, CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı’nın önergesine verdiği cevapta sınırdan giren çöplerin bakanlık denetimcileri tarafından kontrolünün sağlandığını söyledi.
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı
Kurum, “Atıkların sınır kapılarındaki kontrollerinin ardından taşınma ve geri kazanım süreçleri titizlikle takip edilmekte” dedi. Kurum’un cevabına göre, son 4 yılda Türkiye genelinde tesislere yönelik 29 bin 126 denetim gerçekleştirildi. Bin 898 idari yaptırım kararı alındı. Bu denetimlerde, toplamda 913 milyon liralık para cezası kesildi ve 227 tesisin faaliyetleri durduruldu. Ayrıca çevreyi kirleten tesisler ve şahıslar hakkında yasal işlemler başlatıldığı öne sürüldü.
Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum