Bakanlar Toplantısı'nda gündem Ortadoğu savaşı

Bakanlar Toplantısı'nda gündem Ortadoğu savaşı

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün Beştepe’de gerçekleştirilmesi beklenen Bakanlar Toplantısı'nda, Orta Doğu’da tırmanan gerilim ve Türkiye’nin ulusal güvenliği masaya yatırılıyor. İran ile yaşanan füze krizi, sınır hattındaki hareketlilik ve KKTC’nin savunma stratejileri toplantının ana başlıklarını oluşturuyor.

Türkiye, Orta Doğu’da ABD, İsrail ve İran hattında derinleşen çatışma sarmalını yakından takip ederken, Ankara’da bugün devletin zirvesi stratejik bir oturum için bir araya geliyor. Beştepe’deki Bakanlar toplantısında, bölgesel savaşın Türkiye üzerindeki askeri, siyasi ve ekonomik etkileri kapsamlı bir şekilde değerlendirilecek.

TAHRAN HATTINDA "FÜZE" DİPLOMASİSİ

Toplantının en sıcak başlığı, geçtiğimiz günlerde İran’dan ateşlenen bir balistik füzenin Türk hava sahasına yönelmesi üzerine düşürülmesiyle yaşanan gerilim olacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın "Kolay kolay provokasyona gelen bir ülke değiliz" sözleriyle özetlediği itidalli ancak kararlı tutum toplantıda teyit edilecek.

İran yönetiminden gelen "Saldırıya izin vermeyenlere saldırmayacağız, yaşananlar için özür dileriz" açıklaması ve diplomatik temasların seyri üyelerle paylaşılacak.

SINIR HATTI VE "ÖRGÜTLENME" İDDİALARI

Toplantıda ele alınacak bir diğer kritik başlık, ABD’nin İran rejimine karşı bölgedeki bazı Kürt gruplarını organize ettiği yönündeki istihbarat raporları. Ankara, İsrail’in de uzun süredir bu yönde bir çaba içinde olduğu değerlendirmesini yaparken, sınır hattında oluşabilecek istikrarsızlığa karşı alınacak önlemler görüşülecek.

KKTC’YE "F-16" KALKANI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güvenliğini odağına alan "Kademeli Savunma Planı" masadaki en somut başlıklardan biri.

KKTC topraklarında Türk F-16 savaş uçaklarının kalıcı veya rotasyonel olarak konuşlandırılması seçeneği üzerinde duruluyor.

Bu hamlenin yöntemi ve uluslararası konjonktüre göre ilan edilme zamanlamasına ilişkin nihai kararın temelleri bu toplantıda atılacak.

SAVAŞIN GÖLGESİNDE EKONOMİ YÖNETİMİ

Bölgesel çatışmaların Türkiye ekonomisi üzerindeki riskleri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sunumuyla detaylandırılacak.

Savaşın enerji fiyatları ve tedarik zinciri üzerindeki baskısının, Türkiye’nin yürütmekte olduğu dezenflasyon sürecini rayından çıkarmaması için oluşturulan "Yol Haritası" değerlendirilecek.

Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı alınacak makro ihtiyati tedbirler sunulacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN