Bakanlıklarda devir teslim töreni bugün de devam ediyor: İlk adres Cumhurbaşkanlığı Külliyesi

Bakanlıklarda devir teslim töreni bugün de devam ediyor: İlk adres Cumhurbaşkanlığı Külliyesi

Yeni bakanların görevlerini devir teslim törenleriyle almaları bugün de devam ediyor. Bugünün ilk töreni Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz görevi Fuat Oktay'dan devraldı. Tören, Mahinur Özdemir Göktaş, Vedat Işıkhan, Hakan Fidan ve Yaşar Güler'in görevlerini eski bakanlardan devralmasıyla devam edecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz cumartesi günü yeni bakanların listesini açıkladı. Bakanların bir kısmı dün gerçekleşen devir teslim törenleri görevlerini devraldı. Devir teslim töreni bugünde gerçekleşmeye devam ediyor.

Bugünün ilk töreninin adresi ise Cumhurbaşkanlığı Külliyesi oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz görevi Fuat Oktay'dan devraldı.

OKTAY: ZORLU SÜREÇLERDEN ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKTIK

Devir teslim töreninde ilk konuşmayı yapan Fuat Oktay şunları ifade etti:

Cumhuriyet'imizin 100. yılında Türkiye'nin kaderini etkileyecek bir seçim gerçekleştirdik. Türkiye Yüzyılı hedefiyle yola çıktık ve hem Meclis'te hem de Cumhurbaşkanlığı seçiminde açık bir farkla milletimizin teveccühüne nail olduk. Milletimiz sandıkta Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne güven duyduğunu gösterdi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinden bu yana şerefle yürüttüğüm görevi bugün itibarıyla çok değerli dostum, değerli kardeşim Cevdet Yılmaz beye devrediyorum.

Geride bıraktığımız 5 yılda hem ülkemizi hem de dünyamızı etkileyecek çapta büyük sınamalardan geçtik. Küresel çaptaki çevresel ve ekonomik krizler, Rusya-Ukrayna savaşı, pandemi gibi olağanüstü problemlerle mücadeleyle geçen bir 5 yıl. Bu küresel sorunların üstüne deprem felaketi. Bütün bu zorlu süreçlerden alnımızın akıyla çıktık. Üstelik bu zorlu süreçlerde hem bizi onurlandıracak hem de milletimizi gururlandıracak eser ve hizmetlere Cumhurbaşkanımız liderliğinde imza attık.

CEVDET YILMAZ'DAN ENFLASYON VURGUSU

Fuat Oktay'ın ardından sözü alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın konuşmasından satır başları ise şöyle:

Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu ağır sorumluluğu üstlenip elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin ardından ilk cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapan kıymetli dostum Sayın Fuat Oktay'a emekleri ve burada oluşturduğu müktesebat için teşekkür ediyorum.

Önümüzdeki dönemde yeni yönetim sistemimizin gelişerek, güçlenerek, yeni şartlara adapte olarak, Türkiye'mizin bir kazanımı olarak devam edeceğini özellikle vurgulamak istiyorum.

Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak gerek ekonomik ve sosyal politikaların koordinasyonunda gerek terörle mücadele ve güvenlik odaklı çalışmalarda en yüksek sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz. Seçim beyannamemizde detaylı olarak ifade ettiğimiz politikaları birer birer hayata geçireceğiz.

Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi gibi alanlara özel önem vereceğiz. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat ile yolumuza devam edeceğiz. Cari fazla vermeyi ve cari açık meselesini bir sorun olmaktan çıkarıcı bir perspektifle çalışacağız. Bu süreçte vatandaşlarımızın hayatını etkileyen enflasyonla mücadeleye özel bir önem vereceğiz. Bunun zaman alacağı bilinciyle enflasyonun olumsuz etkileriyle karşı karşıya kalan geniş toplumsal kesimleri rahatlatmaya yönelik politikalara da devam edeceğiz.

FİDAN GÖREVİ ÇAVUŞOĞLU'NDAN DEVRALDI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da görevi Mevlüt Çavuşoğlu'ndan devraldı.

Dışişleri Bakanlığı devir töreninde konuşan Mevlüt Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

Türk hariciyesi bir an bile tedirginlik göstermiyordu. Ben de bu bayrak yarışına katıldım. Bayrak dışişleri bakanı olarak nasip oldu. Diplomasi kimliğimizin ayrılmaz bir parçası. Türkün olduğu her yerde devlet devletin olduğu her yerde diplomasi vardır. Büyük bir sorumluluktu. Bayrağı devretme sırası bize geldi.

Hakan Fidan dışişlerinin teorisine olduğu kadar pratiğine de hakim birisi. Devletimizin bekasını beraber koruduk. Yurt dışındaki terör şebekelerine beraber mücadele ettik.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise şöyle konuştu:

Sayın bakanım çok değerli misafirler MİT’te 13 yıl süren görevim sonrası Dışişleri'ne atanmış olmamdan dolayı sayın cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Kendisiyle arkadaşlığımız Bilkent’te başladı. Zorlu görevleri beraber başardık.

Şahsıma gösterilen güven için teşekkür ediyorum. Aranıza katılmaktan büyük onur duyuyorum. Bugün cumhuriyetimizin 100. yılında aranıza katılmaktan büyük bir gurur duyuyorum. Devletimizin birliği, bütünlüğü ve refahı için her türlü çalışmayı göstereceğim. Vatanımıza hayırlı olsun, Allah mahçup etmesin.

DÖNMEZ: MADENCİLİKTE REKORLA GEÇEN BİR DÖNEM OLDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, görevini Alparslan Bayraktar'a teslim etti.

Bakan Dönmez'in açıklamaları şöyle:

Madencilikte rekorla geçen bir dönem oldu. İhracatımızı 6,5 milyar dolara çıkarmış olduk. Cevherden mücevhere giden strateji belirleyerek katma değerli ürünlerin üretimini gerçekleştirmiş olduk. Bayrağı bugün kendisine teslim ediyorum. Emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Haklarını helal etmelerini istiyorum. Benden yana hakkım helal olsun. Aileme teşekkür ediyorum, fedakarlık yaptılar.

'TÜRKİYE'NİN ROLÜNÜ GÜÇLÜ HALE GETİRECEĞİZ'

Bayraktar'ın açıklamaları şöyle:

Birçok yapısal anlamda çok büyük dönüşüm gerçekleştirdik. Bir taraftan bakanımızın ifade ettiği gibi artan enerji talebini karşılarken diğer taraftan dışa bağımlılığı düşürmeye gayret ettik. Milli enerji ve maden politikasıyla piyasa hedeflerini ortaya koymuştuk. Enerji sektöründe yaşanan küresel enerji krizi, pandemi, ham madde fiyatları, daralan finansal piyasalar ve savaşla büyük imtihanlardan sınamalardan başarıyla geçtik.

Yenilenebilirden nükleer enerjiye, madencilik sektörüne, elektrik doğal gaz altyapı projelerine kadar sizden devraldığımız bayrağı daha ileri taşımanın gayreti içinde olacağız. İnanıyorum ki bu sayesinde bölgesinde enerji alanında büyük aktör olan Türkiye'nin rolünü güçlü hale getireceğiz. Cumhurbaşkanımıza ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonu ve bize verdiği destekten dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Sayın Berat Albayrak ve Bakan Dönmez'e teşekkürlerimi sunuyorum. Çok kıymetli anne ve babama her daim bana destek olan eşime ve küçük kızlarıma teşekkür ediyorum.

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI'NDA GÖREV TESLİMİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, görevi törenle Derya Yanık'tan devraldı.

'BU BAKANLIK KİMSESİZLERİN KİMSESİ OLMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRİR'

Görevi devreden Derya Yanık'ın konuşmalarından önce çıkanlar şu şekilde:

Sayın Bakanımızın geçmişte yaptığı çalışmaları, enerjisi gençliği kesinlikle şu anda bulunduğu noktayı da çok geliştirerek dönüştürerek ve enerjisi ile ilerleterek yürüteceğinden benim kuşkum yok. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı toplumumuz açısından da son derece hassas, önemli bir nokta. Tamamıyla neredeyse dezavantajlı gruplara hizmet eden bir yerden bahsediyoruz. Bizim 21 sene önce AK Parti olarak verdiğimiz söz kimsesizlerin kimsesi olmak sözüydü. Bu bakanlık kimsesizlerin kimsesi olma yükümlülüğünü yerine getiren bir bakanlık. Türkiye’nin geleceğini inşa edecek bir yerden bahsediyoruz. Kadın çalışmaları Bakanlığımızın en önemli çalışmalarından birisi. Neredeyse özellikle ve sadece Bakanlığımıza özgülenmiş çalışmalardan birisi.

Yürütme ve Meclis olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da uyumlu bir biçimde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bu bir devir teslim töreni, programın amacını aşmamak üzere ben cümlelerimi burada toparlamak istiyorum. Hepinize tekrar teşekkür ediyorum. Mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Zorlu bir dönemde çalıştık. Bizim göreve başladığımızda pandeminin ağırlığı devam ediyordu. Orman yangınlarından sel felaketlerine en son maalesef Kahramanmaraş merkezli depremlere kadar Bakanlığımızın ayni yardımlar, psikososyal destek çalışmalarında yoğun mesaisi oldu. O anlamda mesai arkadaşlarıma ve bütün Bakanlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte bu fedakarlığın aynı şekilde devam edeceğinden en ufak bir kuşkum yok. Sayın Bakanımıza kolaylıklar diliyorum. Son derece meşakkatli ancak manevi tatmini yüksek bir alanı devralıyor. Kendisine başarılar diliyorum.

GÖKTAŞ'IN AÇIKLAMALARI

Görevi devralan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise şunları söyledi:

Bakanlığımızın kıymetli mensupları nazik sözleri için sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Birlikte yakın zamana kadar çalıştık. Bayrağı kendisinden devralmak bir onur. Türkiye yüzyılı vizyonu ile kurulan Kabine’de aziz milletime hizmet etme şerefini layık gören sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Hepsine bu vesile ile şahım adına teşekkürlerimi iletiyorum. Bundan sonra da aynı gayret ve özveri ile çalışmaya devam edeceğiz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak Türkiye yüzyılı için yeni bir güçle yol alıyoruz. Türkiye etkin bir sosyal hizmet anlayışı ile tüm dünyada örnek gösterilen bir ülke. Bundan sonra bu doğrultuda aile ile ilgili çalışmalara ağırlık vereceğiz. Güçlü Türkiye’ye olan inancımızı vurgulamak istiyoruz. Aile ve toplum hizmetlerinde olduğu gibi kadınlar, çocuklar, şehit ve gazilerle ilgili çalışmalarımızı yüzyıl vizyonu ile yürüteceğiz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı toplumun bütün kesimlerini kucaklayan yapısı ile Türkiye yüzyılına hazır.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI GÖREV TESLİMİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı. Bakan Adil Karaismailoğlu görevini Abdülkadir Uraloğlu'na devretti.

Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Mega projeleri milletimize sunduk. Türkiye hakikaten Cumhurbaşkanımızın liderliğinde doğru zamanda doğru yatırımlar yaparak ülkenin önünü açmıştır. Hakikaten Türkiye ulaştırma sektöründe başarılar elde etmiştir. Bundan sonraki çalışmalarla birlikte ülkemiz lider ülke olacaktır. Türkiye önündeki 20-50 yılı planlayan ülke haline gelmiştir. Bu yatırımları yaparken ki finansal yöntemler Türkiye'nin en büyük başarısıdır. İnşallah yol arkadaşımız Abdülkadir Bey de üstüne koyarak devam edecektir.

Pandemi ile başladık. Pandeminin etkileri devam etti. Seller, afetler, depremler... Yol arkadaşlığı yaptık. Yıllar önce nerede bu devlet denen günlerden daha afet bitmeden vatandaşın yanında olan hükümet olmak kolay iş değildi, Türkiye bunu başardı. Büyük mühendislik hikayeleri yazıldı. Çanakkale Köprüsü'nden Filyos Limanı, Kuzey Marmara Otoyolu, Diyarbakır çevreyolu...Tarih yazan Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki kadrolarla bunlar yapıldı. Depremle dünyanın en büyük afetiyle mücadele ederken projelerin aksamadan yapılması bizim için bir onurdur. 5 yılda biten 14,5 kilometrelik Zigana Tüneli kolay iş değildir. Yerli milli mühendislik çözümleriyle çalışmak bizim için onurdu. 700 bin çalışma arkadaşımızla birlikte onların emekleri üzerinde bunlar yükseldi. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye'de iş de bitmez görev de bitmez. Her zaman ülkemizin gelişmesi için yorulmaya devam edeceğiz. Bakanlıktaki tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Uraloğlu'nun açıklamaları şöyle:

3 yıldan fazla bakanlık görevini yürüttü. Devir Teslim törenimize hoş geldiniz. Öncelikle Cumhurbaşkanımızın yeni dönemini ve Bakanlar Kurulu'nu tebrik ediyorum. Vatana millete hayırlı olsun. Türkiye olarak çağ atladık. Başarılı projeleri hayata geçirdik. 29 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. 30 bin kilometre bitümlu yol yaptık. Köprü, otoyol, viyadükler inşa ettik. Aydın-Denizli otoyolunu bitireceğiz. Antalya-Alanya otoyolunu, Başakşehir Nakkaş otoyolunu da yakından takip ederek yürüteceğiz. Özellikle ağırlık verdiğimiz raylı sistemlere önemi vererek takip edeceğiz. Dünya denizciliğimizde geldiğimiz seviyeyi daha da büyüterek çalışmalara ara vermeden devam edeceğiz. İletişim altyapısını geliştirmeye devam edeceğiz. 3 yılı geçen bir sürede Adil Karaismailoğlu bakanımızla güzel hizmetlere hep beraber imza attık. 3 yıldan fazladır çalışıyoruz. Adil Bakanın özelliği şehircilik ve belediyeciliği iyi biliyor. Bunun avantajını yaşadık. Bu hizmetlerine şahit olduk. Kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Kendisi şimdi AK Parti Milletvekili oldu. Esasında göreviniz ne kadar hafifledi bilmiyorum bakanım. Trabzon vekilliği ağır ve kutsal bir görev. Size şimdiden başarılar diliyorum.

Türkiye Yüzyılı'nda kabinede bakan olarak başlamanın şerefini yaşıyorum. Şükranlarımı arz ediyorum.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NDA GÖREV TESLİMİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, görevi törenle Vedat Bilgin'den devraldı.

Bakan Bilgin'in açıklamaları şöyle:

Aktüel sorunlar hiç bitmeyecek. Gündelik siyasetin bir parçası. Sorun çözüldükçe yeni sorunlar üst üste geliyor. Yaklaşık 2 yılı geçtik. Çok büyük sorunların üstesinden geldik. Asgari ücretten vergi alınmasın, vergi dışı bırakılması, tüm ücretlilerin asgari ücret seviyesindeki gelirleri vergi dışı bırakıldı. Başkanlık sistemi bunları kolaylaştıran sistem. EYT meselesi vardı, 20 küsür yıllıktı. Sosyal politikalar kurulunda da bu meseleyi ele aldık. Araya pandemi girdi. Cumhurbaşkanımıza raporu ilettim. Onu da çözme fırsatı bulduk. Asgari ücretin maliyeti 90, EYT'nin 120 milyar liraydı.

'TÜRKİYE YÜZDE 4 BÜYÜDÜ'

Türkiye'nin ekonomik bakımdan en zorlu döneminde bu tür sorunları çözmek kolay iş değildir. 3600 meselesi var, kamu çalışanlarının ek göstergesi 5 milyonu aşkın insanı kapsayacak şekilde genişletme fırsatı bulduk. Geçici işçileri geçici olmaktan çıkardık. Sözleşmeli personele kadro tahsisi yaptık. Bütün bunlar yaptığımız şeyleri saymakla bitmez. Cumhurbaşkanımızın yönetiminde en zor dönemde en son Meclis toplantısında geçici işçileri intikal ettirmiştik. Türkiye'de ekonomik ve sosyal gelişmeyi birlikte sağlamak esastır.

Türkiye yüzde 4 büyüdü. Türkiye sanayiye dayanarak büyüyor. Sanayiye dayanarak gelişmesini sürdürüyor. İhracata dayalı büyüme modeli tercih edildi. Bu büyüme devam ederken emekçilerin bu büyümeden pay alması fevkalade önemli. Emekçilerin milli gelirden alan pay ilk defa yüzde 38'e çıktı. Toplu sözleşmelerin payı var. Bunun için Türkiye bunları bizim görevimizdi, biz yaptık. Cumhurbaşkanımız bir görev verdiğinde 1 kuruşa 1 dolara sahip çıkacaksın. Bu sorumlulukla göreve başladık. 31 milyon istihdam yaratmış bir ekonomi. Bunu sosyal politikalarla güçlendirerek ileriye bakacağız. Bizimle çalışan arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. 3 ayda 1,5 milyon EYT'liyi emekli ettik. Çok az insan kaldı, dosyaları birleştiriliyor.

Vedat Işıkhan'ın açıklamaları şöyle:

Bugün burada nöbet değişimi yapıyoruz. Aziz milletimize ve devletimize hizmet etme fırsatı verdiği için Allah'a sonsuz hamd ediyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum. Bilgin bakanım göreve geldiğinden bu yana çok önemli işlere imza attı. Bakanımız öncülüğünde bakanlığın yaptıklarını anlatsak çok uzun sürecektir. Bundan sonra da kendisinden devraldığımız bayrağı cumhurbaşkanımız öncülüğünde Türkiye Yüzyılı vizyonuyla 21 yıldır olduğu gibi ülkemize ve milletimize hizmet etmeyi sürdüreceğiz.

Seçimde aziz milletimiz cumhurbaşkanımıza onun Türkiye Yüzyılı vizyonuna onay verdi. Tüm çalışanların yaşam kalitesi ve refahını artırmak en önemli görevimizdir. Çalışmalarımızı hem cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hem de kabine üyelerimizin, milletvekillerinin, STK'ların ve diğer paydaşların katkılarıyla işbirliğiyle sürdüreceğimizi özellikle ifade etmek isterim. Çalışanlarımızın haklarını koruyamaya devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı'na yakışacak şekilde memur, işçi, emekli, işverenlerimizi koruyacak anlayışla süreci yönetmek arzusundayız. İşimizi yaparken yegane rehberimiz cumhurbaşkanımızdır. Bu vesileyle bakanımıza teşekkür ediyorum. Rabbim kendilerinin de bizlerin de yar ve yardımcısı olsun.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN