Bankada dövizi olanlara kara haber: İlave vergi ödeyecekler! Ekonomist Selçuk Geçer paylaştı

Bankada dövizi olanlara kara haber: İlave vergi ödeyecekler! Ekonomist Selçuk Geçer paylaştı

"Bu haber piyasayı delirtecek" ekonomist Selçuk Geçer, bankada döviz tutanlara üzen haberi paylaştı. İşte, Selçuk Geçer döviz yorumu...

Ekonomist Selçuk Geçer, kişisel Youtube kanalında her hafta yatırımcılara yönelik piyasa değerlendirmesi yapıyor. Selçuk Geçer, bu hafta ICRYPEX CEO'su Gökalp İçer ile birlikte ABD ve ABD sonrası küresel piyasalara yayılan faiz baskısını konuştu.

"BANKADA TUTULAN DÖVİZE İLAVE VERGİ GELEBİLİR"

Doların değerini dengelemek için oluşturulan vergi teklifinin döviz hesabı bulunan vatandaşlara ekstra bir maliyet yükleyebileceğini belirten Selçuk Geçer, "Bankalarda tutulan döviz hesaplarına vergi getirilmesi düşünülüyor. Eğer böyle bir adım atılırsa, bu durum kayıt dışı ekonomiye yönlenmeyi teşvik edebilir. İnsanlar parasını bankadan alıp evde saklama eğiliminde bulunabilir. Bu da finansal piyasalarla bankalar arasındaki farkın artmasına neden olabilir" diye konuştu.

Eğer hükümet, döviz hesaplarına yönelik bir vergi planı uygularsa, bu durum piyasadaki döviz hareketlerini etkileyebilir. Selçuk Geçer, bu olasılığı, "Piyasada dövizin değerinin yükselmesi, bankalardan daha yüksek fiyatlarla döviz satın alınmasına sebep olabilir" şeklinde yorumladı.

"MEVCUT VERİLER, PİYASA İÇİN KÖTÜ HABER"

Gökalp İçer ise konuyla ilgili şunları söyledi:

"Bugünkü veriler, beklentileri oldukça aşarak 340.000 olarak açıklandı, ki bu beklenen 170.000 rakamının oldukça üzerinde bir sonuç. Bununla birlikte, saatlik kazançlar da bir miktar düzelme gösterdi ve aylık veri, beklenen 0,3 yerine 0,2 olarak geldi.

Ayrıca, temmuz ve ağustos aylarına ait veriler de yukarı yönlü revize edilerek açıklandı. Beklenen 170.000 yerine 336.000 olan veriler, temmuz ve ağustos verilerinin de 120.000 daha yukarı yönlü revize edildiğini gösteriyor. Bu veriler oldukça olumlu bir tabloyu yansıtıyor.

Veri öncesi SİEMİ (Stratejik İşlem ve Emir İletim Sistemi) tarafından teyit edilen kontratlar zaten mevcuttu. Tarihi açık pozisyonlar en yüksek seviyede bulunuyor, ve bu 30 yılın en yüksek 600.000 adet açık kontratına işaret ediyor. Bu durumu sadece alış veya satış olarak değil, daha geniş bir perspektifle düşünmek önemlidir.

Ancak, 1 Kasım 2023'teki toplantıda faiz artırımı olasılığı yüzde 25-26 civarında bir 25 baz puanlık artışı ima etmeye başladı. Daha önce mayıs ve haziran aylarında indirimler konuşuluyordu, ancak bu plan Eylül 2024'e doğru kaymış gibi görünüyor.

Tahvil piyasası verileri, endeksler ve endeks türev verilerinde bozulma ve risk okuyoruz. Bu veriler, piyasa için kötü haberler olarak değerlendirilebilir."

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN