Başöğretmen ne demek? Kimler başöğretmen olabilir, şartları neler? Maaşa ilave 5 bin TL

Başöğretmen ne demek? Kimler başöğretmen olabilir, şartları neler? Maaşa ilave 5 bin TL

Öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi adına 'başöğretmen' ve 'uzman öğretmen' unvanları getiriliyor. Meslekte 10 yılı dolduran öğretmenler, sınavda başarılı olmaları halinde 'başöğretmen' olacak. Doktora mezunu öğretmenler ise sınava girmeden 'başöğretmen' unvanı alabilecek. İşte, başöğretmen olma şartları...

Başöğretmen maaşı belli oldu. Şartları yerine getirerek 'başöğretmen' unvanı alan öğretmenler, halihazırda aldıkları maaşa ilave olarak 5 bin TL eklenerek zamlı maaş alacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yapacakları düzenlemeyle öğretmenleri mali olarak rahatlatmayı hedeflediklerini söyledi.

BAŞÖĞRETMEN NEDİR, MAAŞI NE KADAR?

Milli Eğitim Eğitim Bakanlığı bünyesinde 10 yıldan fazla öğretmenlik yapan memurlar, başöğretmenlik sınavında başarılı olmaları durumunda 'başöğretmen' unvanı alacak. Meslekte 10 yılı doldurmayan öğretmenler sınava başvuramayacak. Öte yandan doktora diploması olan öğretmenler, sınava girmeksizin doğrudan 'başöğretmen' olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 2 bin 234 doktorasını yapmış, 115 bin 257 yüksek lisansını tamamlamış öğretmen görev yapıyor.

Başöğretmen unvanı alan öğretmenlerin mevcut maaşına 5 bin TL zam yapılacak. Zam oranı her 6 ayda bir memur maaşlarına yapılan zam oranına göre artacak. 2022 yılında en düşük öğretmen maaşı 8 bin 576 TL iken 10 yıllık bir öğretmen 11 bin 80 TL civarında maaş alıyor.

BAŞÖĞRETMEN NASIL OLUNUR?

Meslekte 10 yılı dolduran lisans mezunu öğretmenler, 'başöğretmen' unvanı alabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'na katılım sağlayacak. Başarılı olan öğretmenler, 'başöğretmen' olacak. Ayrıca doktora yapan öğretmenler sınavsız olarak 'başöğretmen' unvanı alacak.

10 yıldan fazla süredir Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kadrolu çalışan öğretmenler ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler katılabildiği Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'na başvurular basvuru.meb.gov.tr internet sitesi üzerinden alınıyor.

1 Kasım 2021 Çarşamba günü düzenlenen Milli Eğitim Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğretmenlik mesleğinde yeni tanımlanan 'adaylık', 'uzman öğretmenlik', 'başöğretmenlik' unvanlarıyla öğretmenlerin haklarını, görevlerini, sorumluklarını netleştirdiklerini söyledi.

Erdoğan, başöğretmenlik ile ilgili şunları söyledi: "Öğretmenlikle adaylık kaldırma sınavını bir kenara bırakıyoruz. Bunun yerine öğretmenlerin mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulayarak adaylarımıza destek olacağız.

Öğretmenlikte 10 yılı doldurmuş öğretmenlerimize 'uzman öğretmenlik' getiriyoruz. Eğitimi başarıyla tamamlayan, sınavdan başarıyla geçen öğretmenlerimiz hem derece alacak hem maaşlarında 1000 lira artış olacak.

Yüksek lisan yapmış öğretmenlerimiz sınavdan muaf tutulacak. 10 yıllık uzman öğretmenler eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı oldukları takdirde 'başöğretmen' unvanıyla görev yapacaklar. Bu öğretmenlerimize ilave derece verecek maaşlarında 2 bin lira artışa gideceğiz Doktora yapmış öğretmenlerimiz bu sınavdan muaf tutulacak."

BAŞÖĞRETMENLİK SINAVI NE ZAMAN, NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Meslekte daha kıdemli olmayı ifade eden 'başöğretmenlik' için sınav düzenlenecek. Lisans mezunu öğretmenler sınava başvuruda bulunabilecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenleyeceği sınavda başarılı olan öğretmenler, 'başöğretmen' unvanı alacak.

2022 yılında Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı başvuruları 26 Eylül-3 Ekim 2022 tarihleri arasında alınacak. Başöğretmenlik sınavı 19 Kasım 2022 Cumartesi günü düzenlenecek. Sınav sonuçları ise 12 Aralık 2022 tarihinde duyurulacak.

BAŞÖĞRETMEN EĞİTİMLERİ NASIL OLACAK?

Öğretmenliğin kariyer meslek olarak ilk kez tanımlandığı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 14 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, Aday Öğretmenlik Ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği yayımlandı.

Bakanlıkta meslekte 10 yılını dolduran öğretmenlere 180 saatlik kurs ve yapılacak sınavla uzman öğretmenlik kariyer basamağı ile hem bir derece hem de bugünün şartlarında 1342 lira bir ek ödeme yapılacak. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan yaklaşık 500 bin öğretmen uzman öğretmenliğe başvurabilecek. Bu öğretmenlerin tamamı, herhangi bir kontenjan kısıtlaması olmadan uzman öğretmenlik eğitimlerine ve daha sonra sınavına katılma hakkı elde edecek.

Uzmanlıkta 10 yılını dolduran öğretmenlere de 240 saatlik bir kurs ve yapılacak ve sınavla başöğretmenlik kariyer basamağı ile ayrıca bir derece daha ve maaşlarında da yine bugünün şartlarında 2 bin 684 lira artış sağlanacak. Bu kapsamda mevcut 75 binin üzerindeki uzman öğretmen, başöğretmenliğe başvuru hakkı kazanmış olacak. Bu öğretmenler için de eğitimler ve sınav için herhangi bir kontenjan kısıtı bulunmuyor.

MEB BAŞÖĞRETMENLİK SINAVI BAŞVURI SAYFASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN