Bedelli askerlik ne kadar? Bedelli askerlik taksit oluyor mu?

Bedelli askerlik ne kadar? Bedelli askerlik taksit oluyor mu?

2021 bedelli askerlik ücreti 43 bin TL olarak belirlendi. Her 6 ayda bir zamlanan bedelli askerlik ücreti, enflasyona bağlı olmasından dolayı 2022 bedelli askerlik ücretinin 45-50 bin TL arasında olması bekleniyor. e-Devlet üzerinden başvurulan bedelli askerlik ücretini peşin ödemek gerekiyor, taksitli ödeme yapılmıyor. İşte, 2022 bedelli askerlik ücreti son durum...

Bedelli askerlik ücretleri, çıkarılan yasayla birlikte sabit hale geldiği 2019 yılında 31 bin lira olarak belirlenmişti. Hazine, bedelli askerlikten son 3 yılda 6 milyar TL gelir elde ederken, yasa gereği bedelli askerlik ücreti her 6 ayda bir enflasyona göre artacak.

2021-2022 BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ KAÇ PARA?

2019 yılında kalıcı hale getirilen ve herkesin faydalanmasının önü açılan bedelli askerlik için ödenecek ücret, her yıl ocak ve haziran aylarında zamlanıyor.

Ocak 2022'de memur maaş katsayısı kapsamında bedelli askerlik ücretinin 46 bin lirayı aşması bekleniyor.

Bedelli askerlik ücreti 2019 yılından bu yana yaklaşık yüzde 38 oranında arttı ve 31 bin 343 liradan 43 bin 150 liraya yükseldi.

Yıllara göre askerlik ücretleri şöyle:

2011 - 30 bin TL
2014 - 18 bin TL
2018 - 15 bin TL
2019 Ocak-Haziran - 31 bin 343 TL
2019 Temmuz-Aralık - 33 bin 230 TL
2020 Ocak-Haziran - 35 bin 54 TL
2020 Temmuz-Aralık - 37 bin 70 TL
2021 Ocak-Haziran - 39 bin 788 TL
2021 Temmuz-Aralık - 43 bin 150 TL

BEDELİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR ZAMLANDI?

Haziran 2019'da yasalaşan kanunda ilk bedelli tutarı 31 bin 343 TL olarak belirlenmişti. Bu miktar her 6 ayda bir artıyor.

Temmuz 2019'da 33 bin 230 olan ücret, 2020'nin ilk yarısında 35 bin 54 TL, ikinci yarısında 37 bin 70 TL olarak belirlendi.

2021 Ocak-Haziran döneminde 39 bin 788 TL olarak uygulanan bedelli tutarı, 1 Temmuz 2021'den geçerli olmak üzere de 43 bin 150 liraya çıktı.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETLERİ DÜŞER Mİ?

Son dönemde özellikle ücreti üzerinden yapılan bedelli askerlik tartışmalarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, "Bedelli askerlikle ilgili tartışmaların konuşulması dahi kahramanlık ve fedakarlıkla görev yapan TSK mensuplarını olumsuz etkilemektedir" açıklamasında bulundu.

Bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyenlerin sayısında her yıl artış yaşanırken, bedelli askerlik ücretlerinde indirim yapılması beklenmiyor.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NASIL BELİRLENİYOR?

2019 yılında çıkartılan kanunla kalıcı hale getirilen bedelli askerlik ücretlerine her 6 ayda bir zam yapılıyor. Geçmişte sabit bir rakam üzerinden belirlenen bedelli askerlik tutarı, kalıcı bedelli uygulamasına geçilmesiyle memur maaş katsayısına endekslendi. Buna göre bedelli askerlik ücreti, 40 bin gösterge rakamı, memur maaş katsayısı ve 6 rakamının birbiriyle çarpılmasıyla hesaplanıyor.

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Bedelli askerlik başvurusu e-Devlet platformundan yapılabiliyor. TC kimlik numarası ve şifreyle e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra şu adımları gerçekleştirmek gerekiyor:

* Açılan ilk ekranda askerlik başvurusu yapacağınızı onaylamalısınız. Tüm askerlik başvuruları bu ekran üzerinden yapılıyor.

* Sonraki aşamada askerlik erteleme yani tecil işleminizi bedelli başvurusu yapabilmek için iptal etmelisiniz. Bu ekran üzerinden iptal sebebini seçip, bedelli askerlik yapma isteği olarak işaretlenmeli. Ardından eğer bedelli çıkmazsa yatırdığınız parayı geri alacağınız askerlik şubesini seçin ve kaydedin.

* 'Kaydet'e tıkladıktan sonra ödeme detayları karşınıza çıkacak. Bu ödemeyi gerçekleştirdikten sonra bu ekrana dönerek geriye kalan maddeleri doldurmanız gerekiyor.

BEDELLİ ASKERLİK E-DEVLET BAŞVURU EKRANI

5ddf8556c9de3d17709bf0da-vert-001.jpg

YOKLAMA KAÇAKLARI BEDELLİDEN YARARLANAMIYOR MU?

7179 Sayılı Asker Alma Kanunu'nun 9. maddesinin 6. bendine göre, yoklama kaçağı olanlar bedelli askerlik hakkından yararlanamıyor. Kanunun bu hükmü, hem kanun çıktığı tarihteki hem de sonraki dönemde yoklama kaçağı durumuna düşenlerin bedelli askerlik yapmasını yasaklıyor.

YOKLAMA KAÇAĞI OLMAMAK İÇİN NE YAPMALI?

Askerlik yükümlülerinin sağlık muayenelerinin yapılarak askerliğe elverişli olup olmadıkları, öğrenim durumları, meslekleri ve niteliklerinin tespiti işlemi 'Yoklama' olarak adlandırılıyor. Askerlik çağının başlangıcından silahaltına alınıncaya kadar geçen süre ise 'Yoklama dönemi' olarak kabul ediliyor.

Kanuna göre, askerlik çağı 'nüfus kayıtlarına göre her erkeğin 20 yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden' başlıyor.

Yoklama kaçağı durumuna düşmemek için gençlerin 20 yaşına girdikleri yıl bitmeden, askerliğini ertelemiş olanların da ertelemenin sona erdiği yıl içinde askerlik yoklaması yaptırmaları gerekiyor.

BEDELLİ ASKERLİK HAKKINDA MERAK EDİLENLER

* Bedelli askerlik kapsamındaki ücreti nereye yatıracağım?

Başvuruları uygun görülenler ödemelerini, bir defada Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası ile TC kimlik numarası beyan ederek yatırabileceklerdir.

* Bedelli askerlik hizmetinden vazgeçmem halinde yedek subay olarak askere alınabilir miyim?

Askeralma Yönetmeliği'nin 61. madde birinci fıkrası (f) bendi gereğince bedelli askerlik hizmeti kapsamında müracaat ve ödemelerini yapan yükümlüler bedelli askerlik hizmetinden vazgeçmeleri halinde bedelli askerliğe başvurmadan önceki statülerine göre askerlik hizmetini yerine getirmek zorundadırlar.

* Bedelli askerlik hizmeti için bizzat müracaat etmek zorunda mıyım? Ayrıca nereye müracaat etmeliyim?

Askeralma Yönetmeliği'nin 61. maddesi gereğince hak sahibi olanların bizzat kendisi, eşi, birinci ve ikinci derece kanuni yakınları, vekilleri veya vasileri aracılığıyla e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerine başvurarak müracaat işlemlerini yapabilir.

* Bedelli askerlik başvurumu hangi tarihten itibaren yapabilirim? Ödeme ve başvurumu hangi tarihe kadar tamamlamalıyım?

7179 sayılı Askeralma Kanunu 9. maddesinde yer alan şartları taşıyan yükümlülerin bedelli askerlik başvuruları ile ilgili herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmamaktadır. Ancak Askeralma Yönetmeliği'nin 61. maddesi gereğince içinde bulunulan yılın 31 Aralık tarihine kadar yoklama işleminin tamamlanması ve bedelin ödenmesi gerekmektedir.

* Erteleme hakkım bulunmaktadır. Bedelli askerliğe müracaat edebilir miyim, bedelli askerlik hizmetine müracaat edip tekrardan vazgeçebilir miyim?

7179 sayılı Askeralma Kanunu 9. maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 61. maddesi gereğince bedelli askerlik hizmetinden erteleme hakkınız bulunması halinde yararlanabilirsiniz. Bedelli askerlik hizmetine müracaat ettikten sonra Askeralma Yönetmeliği'nin 61. madde 6. fıkrasında yer alan hususlar kapsamında bedelin iadesini talep edebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN