BİK Analitik, Türk Standartları Enstitüsü'nden TS ISO/IEC 25051 standardı belgesini alarak kalitesini tescilledi. Bu başarı, yazılımın uluslararası kalite gereksinimlerini karşıladığını gösteriyor ve internet haber sitelerinin resmi ilan yayımlaması konusundaki güvenilirliğini artırıyor.
Basın İlan Kurumu’nun (BİK) görev alanında bulunan resmi ilan yayımıyla alakalı internet haber sitelerinin ziyaretçi trafiklerini ölçümleyen BİK Analitik, TS ISO/IEC 25051 Standardı Belgelendirmesi için Türk Standartları Enstitüsü’ne (TSE) yaptığı başvuru sonucunda kalitesini tescilledi. Bu standart, yazılım paketlerinin kalite gereksinimlerini ve uyumluluk değerlendirmeleri için gerekli talimatları açıklayan uluslararası bir belge niteliğinde.
BİK Analitik, 23 Kasım 2023 tarihinde TSE’ye yaptığı başvurunun ardından üst yönetim ve ilgili müdürlüklerin uyum süreci ve denetleme ile ilgili hazırlıklarını tamamladı. 20 Şubat 2024 tarihinde TSE’ye gönderilen fonksiyonel test senaryoları olumlu sonuçlandı ve denetleme süreci başarıyla geçti.
BELGELENDİRME DENETİMİ OLUMLU SONUÇLANDI
16 Nisan 2024 tarihinde BİK Genel Müdürlüğü’nde TSE uzmanları tarafından yapılan belgelendirme denetimi de olumlu sonuçlanınca evraklar TSE komitesine sunuldu. 13 Mayıs 2024 tarihindeki komite toplantısında TS ISO/IEC 25051 standardı belgesini almaya hak kazanan BİK Analitik, 15 Mayıs 2024 tarihinde TSE’nin web sitesinde bulunan TSE Belgeli Firmalar Sorgulama alanında yerini aldı.
'PAYDAŞLARIMIZIN RIZASINI KAZANMAK İÇİN UĞRAŞIYORUZ'
BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, BİK Analitik’in TS ISO/IEC 25051 standardı belgesi alması hakkında yaptığı değerlendirmede, "Yola çıktığımız ilk günden itibaren kararlı, sabırlı ve bilinçli adımlarla ilerlemeyi şiar ediniyoruz. BİK Analitik, internet haber sitelerinin resmi ilan yayımlaması kadar önemli bir meseledir. Resmi ilan ve reklamların adil dağıtımının ve mesleki niteliklerin ölçümlenebilmesinin anahtarı bu yazılımdır. BİK Analitik’i değerli kılan tamamen yerli ve millî olması, Kurumumuza has; görevimize yönelik ölçümleme yapmasıdır. Mesleki anlamda işini iyi yapanla yapmayanı ayırırken BİK Analitik en büyük güvencemiz olacak" dedi.
Erkılınç, bu belgeleri ve raporları almadaki amaçlarının birilerini ikna etmek değil, paydaşlarının rızasını kazanmak olduğunu vurguladı ve ekledi: "TS ISO/IEC 25051 standardı belgesinin, Kurumumuz ve sektörümüze hayırlar getirmesini temenni ediyorum."
BİK Analitik yazılımı, daha önce Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da tescillenmişti.