Bilim insanları Hatay’a akın etti! 4 ayaklı ailenin sırrı çözülemiyor

Bilim insanları Hatay’a akın etti! 4 ayaklı ailenin sırrı çözülemiyor

Günlerdir gündemden düşmeyen Hataylı ailenin ünü dünyayı sardı. Bilim insanları konu ile ilgili detaylı araştırma yapmak için Hatay’a akın etti! 4 ayaklı ailenin sırrı çözülecek mi?

Hataylı Ulaş ailesinin ünü İngiltere, Avustralya ve ABD'deye kadar ulaştı. Çocuklarının iki ayak yerine dört ayak üzerinde yürüme yeteneği, yıllar önce bilim dünyasının ilgisini çekmişti. Şimdi, Birleşik Krallık'taki London School of Economics'ten evrimsel psikolog Nicholas Humphrey'ın araştırmasıyla ailenin sırrı çözülmeye çalışılıyor.

BİLİM ADAMLARI SEFERBER OLDU

83893285se11.jpeg

Ulaş ailesi, elleri ve ayakları üzerinde yürüme yeteneği ile gündeme geldi. Bu özellik daha önce modern insanlarda görülmemişti. Araştırmacılar, Ulaş ailesinin özelliğini çeşitli teoriler üzerinde inceleyerek anlamaya çalışıyor.

Araştırmaların öncüsü Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi üyesi Prof. Dr. Üner Tan oldu. Tan, aile üyelerinin üç belirgin özelliği üzerinde durarak "Bunlardan birincisi atalarımız gibi iki el iki ayak üzerinde gergin bacaklarla yürüme. İkincisi primitif konuşma (konuşma gelişiminin başlangıcı), üçüncüsü de primitif zekâ (zekâ gelişiminin başlangıcı). Bir sendromun, sendrom olması için bir defa görmek yeterli değil. Birçok yerde bulunması gerekir. Ben şimdiye kadar 7 aile buldum." Dedi.

SENDROMUN OLASI NEDENLERİ

0deda1e0se10.jpeg

Prof. Dr. Üner Tan'ın paylaştığı bilgiye göre, sendromunun olası nedenleri üzerine çeşitli teoriler var. İlk olarak, genetik ve akraba evliliği sonucu gelişmiş olabileceği düşünüldü. İkinci bir teori ise çevresel faktörlerin etkisi olabilir. Üçüncü olarak, beslenme yetersizliğinin bu duruma neden olabileceği üzerinde duruldu. Ancak şu an için hiçbir teori kesin bir sonuca ulaşmış değil.

EVRİMSEL PSİKOLOGLARIN İLGİ ODAĞI

d649def5se9.jpeg​​​​​​​

Evrimsel psikolog Nicholas Humphrey, ailenin özelliklerini daha yakından incelemeye karar verdi. Humphrey'in tespitine göre, çocukların 18'inden 12'si sağlıklı bir şekilde yürüyebilirken, 6'sı dört ayak üzerinde yürüyor.

Aile üyelerinden en çok etkilenen 28 yaşındaki Gülen, iki ayak üzerinde yürümenin insanın hayvandan ayrılan temel özelliklerinden biri olduğunu ifade eden Humphrey'e konuk oldu. Beyinciklerinin daha küçük olduğu tespit edilen çocukların, dört ayak üzerinde yürüme yeteneğini etkilemediği belirlendi.

AİLENİN SIRRININ TEMEL NEDENİ

Ulaş ailesinin farklı bir evrimsel özelliği, avuç içlerini kullanarak yürümeleri oldu. İngiliz bilim insanı Humphrey'e göre, ailenin sırrının temel nedeni, çocukların gelişimini şekillendiren aile tutumu ve teşvikleriydi. Humphrey, çocukların hareket kabiliyetlerindeki iyileşmelerin ailenin yetiştirme tarzıyla ilişkilendirildiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN