Binlerce emeklinin kurduğu hayaller yıkılacak! Naki Bakır sizin yerinize hesapladı: O emekliler yılbaşında düşük zam alacak

Binlerce emeklinin kurduğu hayaller yıkılacak! Naki Bakır sizin yerinize hesapladı: O emekliler yılbaşında düşük zam alacak

Binlerce emekli bu hayali kuruyordu! Maalesef kurdukları hayal yıkılacak! Naki Bakır, emekliler için hesapladı! O emekliler yılbaşında düşük zam alacak! İşte Naki Bakır'ın hesaplaması...

Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır, Türkiye genelindeki 15,8 milyon emekliyi yakından ilgilendiren ocak ayı zam oranlarıyla ilgili çarpıcı bir analiz sundu. Bakır'a göre, 12,9 milyon emekliyi olumsuz bir sürpriz bekliyor. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı bazında yapılan hesaplamalardaki farklılıklar nedeniyle işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri, memur emeklilerine kıyasla yaklaşık 12 puan daha düşük zam alacak. Bu durum, sosyal kesimler arasındaki gelir uçurumunu artırarak dengeyi olumsuz etkileyecek.

MEMUR EMEKLİSİ MAAŞINDAKİ FARK SADECE 1170 TL

emekli4.png

Bakır'ın ortaya koyduğu verilere göre, 10 bin liralık bir emekli maaşı alan bir memur emeklisi ile bir işçi emeklisi arasındaki fark 1170 liraya ulaşacak. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin yılda iki kez zam almasına karşın, memur ve memur emeklileri enflasyon farkını alıyor.

Aralık ayında açıklanacak enflasyon rakamıyla birlikte, işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri, hesaplamadan kaynaklanan fark nedeniyle memur emeklilerine göre yüzde 12 daha düşük zam alacak. Bu durum, memur ve SGK emeklileri arasındaki dengeyi bozacak ve gelir makasını daha da açacak.

İŞÇİ EMEKLİLERİNİNİ ALACAĞI ZAM ORANI 12 PUAN DAHA DÜŞÜK

sgk-emekli.webp

Orta Vadeli Program'a göre 2023 enflasyonunun yüzde 6,5 olarak hesaplandığını belirten Bakır, Aralık ayında TÜFE'nin yüzde 3,07 çıkması durumunda işçi emeklilerinin alacağı zam oranının memur emeklilerine göre 12 puan daha düşük olacağını ifade etti.

Bu durum, 10 bin lira emekli maaşı alan bir işçi emeklisinin enflasyon farkıyla maaşını 13 bin 776 liraya çıkarırken, aynı dönemde memur emeklisinin maaşı 14 bin 946 lira olacak. Aradaki 1.170 liralık fark, emekliler arasındaki gelir uçurumunu artırarak dikkat çekiyor.

emekli-maasi-ne-kadar-olacak.webp

Unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta ise, memur emeklilerinin toplu sözleşme hakkından faydalanabildiği, ancak SGK emeklilerinin bu hakkı bulunmadığı. TÜİK'in açıklayacağı resmi enflasyon oranı, SGK emeklilerinin alacağı enflasyon farkını belirleyecek. Bu durum, işçi emeklileri ile memur emeklileri arasında 12 puanlık bir farkın oluşma ihtimalini güçlendiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN