Çocuk güvenliği açısından ciddi eksikleri bulunan "Mikrotem" markalı yağ çözücü, yasal zorunlulukları karşılamadığı için Ticaret Bakanlığı tarafından yasaklandı. Ürün, hem çocuk emniyetli kapak sisteminden yoksun hem de gerekli dokunsal uyarıları içermiyor.
Ticaret Bakanlığı, sağlığa zararlı ürünlere yönelik yürüttüğü denetimlerde, çocuklar için ciddi risk taşıyan bir ürünü daha mercek altına aldı. “Mikrotem” markalı yağ çözücü ürünün, güvenlik kriterlerine uymadığı gerekçesiyle satışına yasak getirildi. Bakanlık, ilgili ürünün piyasadan toplatılması talimatını verdi.
ÇOCUKLAR İÇİN CİDDİ TEHLİKE OLUŞTURUYOR
Ticaret Bakanlığı, 18 Nisan tarihinde yaptığı resmi açıklamada, Mikrotem markasına ait yağ çözücü ürünün özellikle çocuklar açısından ciddi risk taşıdığını duyurdu. Ürünün üzerinde, çocukların erişimini zorlaştıracak güvenlik mekanizmalarının bulunmaması ve görme engelliler için gerekli olan dokunsal uyarıların eksikliği, yasaklama kararının temelini oluşturdu.
YÖNETMELİĞE AÇIKÇA AYKIRI
Yasaklama kararında, ürünün "Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik" hükümlerine aykırı olduğu vurgulandı. Açıklamaya göre, özellikle madde 36/2/b’de yer alan "çocuk emniyetli kapatma düzenekleri" ve madde 36/2/c’de tanımlanan "dokunsal uyarılar" ile ilgili hükümler ihlal edildi. Bu aykırılık, ürünün piyasada kalmasının halk sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturduğunu ortaya koydu.
PİYASADAN TOPLATILIYOR
Bakanlık, sadece satış yasağı getirmekle kalmadı, aynı zamanda ürünün raflardan tamamen kaldırılması ve piyasadan toplatılması yönünde talimat verdi. Denetim ekipleri, Türkiye genelinde yapılan kontrollerde söz konusu ürünün market, temizlik ürünü satıcıları ve çevrim içi platformlardan hızlı şekilde kaldırılmasını sağlıyor.
TÜKETİCİLERE UYARI: EVDEN UZAK TUTUN
Bakanlık ayrıca tüketicilere de önemli bir uyarıda bulundu. Yasaklanan ürünün evde bulundurulması durumunda çocukların sağlığı açısından risk teşkil edebileceği belirtilerek, vatandaşlardan bu ürünleri derhal imha etmeleri ya da en yakın atık toplama merkezlerine teslim etmeleri istendi.
DENETİMLER DEVAM EDECEK
Ticaret Bakanlığı, kamuoyunu riske atan ürünlere karşı mücadelesini sürdüreceğini belirtti. Yapılan açıklamada, benzer şekilde güvenlik standartlarını taşımayan diğer ürünlerin de yakın takibe alınacağı ve gerekli durumlarda aynı şekilde piyasadan çekileceği vurgulandı.