Bir restorasyon skandalı daha: Mezar taşları duvara gömüldü

Bir restorasyon skandalı daha: Mezar taşları duvara gömüldü

Edirne'de bulunan Sitti Şah Sultan Camii'nin son restorasyonunda ortaya çıkan bir skandal şoke etti. Cami haziresindeki mezar taşlarının bir kısmının, bahçe duvarlarının yapımında kullanıldığı ortaya çıktı.

Edirne'de 15'inci yüzyılda Fatih Sultan Mehmet'in eşi Sitti Mükrime Hatun tarafından yaptırılan 'Sitti Şah Hatun Camisi'nin, geçmişteki restorasyonunda bahçe duvarlarının bir kısmında, haziresindeki mezar taşlarının kullanıldığı ortaya çıktı. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden emekli Prof. Dr. Engin Beksaç'ın tespit ettiği bu durum, Edirne'de büyük tepkilere yol açtı.

2222.jpg

'MEZAR TAŞLARI KASTEN KIRILDI VEYA...'

Beksaç, yaptığı açıklamada, caminin duvarlarında kullanılan mezar taşlarının Osmanlı döneminden kalma olduğunu ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başına kadar uzanan bir zaman dilimini kapsadığını belirtti.

33333.jpg

Beksaç, mezar taşlarının bilinçli bir şekilde tahrip edildiğini ve duvarlarda kullanıldığını söyleyerek sadece Sitti Şah Sultan Camii'nde değil, diğer mescitlerin bahçelerinde hatta kabristanlarda duvarlarda kullanılmış olan mezar taşları gördüklerini belirtti. Beksaç, "Resterasyon çalışmaları sırasında hazirede yapılan temizlikler esnasında burada defnedilmiş olan şahıslar mezar taşları maalesef bazen kasten kırılarak, bazen kırıklar toplanarak duvarlarda kullanılmış" ifadelerini kullandı.

44444.jpg

'MEZARLIKLARI TÜKETEN ŞEHİR'

Prof. Dr. Beksa. ayrıca Edirne'de mezarlıklara yeterince önem verilmediğini ve birçok mezarlığın tahrip edildiğini de vurguladı. Beksa., "Edirne maalesef mezarlıkları konusunda hiçbir zaman ciddi bir tedbir almamış ve bunları tüketmiş bir şehirdir" dedi.

555555.jpg

Skandalın ardından Edirne'de birçok vatandaş ve sivil toplum kuruluşu yetkililerden çözüm bekliyor. Tarihi eserlerin ve mezarların korunması konusundaki hassasiyetin yeterince yüksek olmadığına dikkat çeken vatandaşlar, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için gerekli adımların atılmasını istiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN