Birden fazla evi olup kiracısını çıkarmak isteyen ev sahipleri şimdi yandı! Tahliye davasında emsal karar

Birden fazla evi olup kiracısını çıkarmak isteyen ev sahipleri şimdi yandı! Tahliye davasında emsal karar

Türkiye'de yaklaşık 2,5 yıldır yaşanan emlak krizi hâlâ çözülemedi. Ev kiraları, asgari ücretin çok üzerinde olması dolayısıyla barınma sorunu yaşanıyor. Mevcut kiracılar, kira fiyatını fahiş oranda artırmak isteyen ev sahipleriyle sorun yaşıyor. Mahkemeye taşınan bir davada mahkemenin kararı, ev sahibi-kiracı davalarında emsal olacak. İşte detaylar...

Bir dairede 10 yıldır oturan bir kiracı, evin satılmasından dolayı ihtarname ile karşı karşıya kaldı. İhtarnamede yeni ev sahibi ihtiyaç sebebiyle evde oturacağını beyan ederek kiracının evden çıkmasını talep etti.

Kiracı süre zarfında yeni ev bulamadı ve konutunda oturmaya devam etti. Ev sahibi ise konuyu yargıya taşıdı ve tahliye davası açtı. Mahkeme tanıklar eşliğinde beyanları dinledi ve dikkat çeken bir karara imza attı.

5 EVİ VARKEN 'İHTİYACIM VAR' DİYEREK ÇIKARMAK İSTEDİ

Milliyet'te yer alan habere göre, ev sahibinin İstanbul'da 5 evinin daha olduğu ortaya çıktı. Kiracının avukatı Gizem Gonce, ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan uyuşmazlığı ve dava sürecine ilişkin gelişmeleri şöyle anlattı:

"Evi satın alan kişi 1 ay içerisinde eğer o evde oturmak istiyorsa ihtarname göndermesi gerekiyor. Sonrasında ise müvekkil kiracı kendisine uygun bir ev bulamadığı için evden çıkmıyor.

Akabinde yeni ev sahibi tahliye davası açıyor. Dava açmasının nedeni de ihtiyaç dolayısıyla tahliye davası açmasıdır. Yani benim evim yok, yeni aldığım ev çocuklarımın okuluna yakın olduğu için burada oturmak istiyorum diyor.

MAHKEME, BEYANI GERÇEKÇİ BULMADI

Bu tahliye davasında hakim tanıkları dinledi, karşı tarafın tanıklarını da dinledi. Burada önemli olan husus yeni ev sahibinin İstanbul genelinde 5 dairesinin olması nedeniyle ve bu dairelerin hepsinde kiracı bulunması nedeniyle evin tahliyesine karar vermedi.

Her ne kadar ev çocuklarının okuluna yakın olsa bile mülk sahibinin diğer kiracıları çıkarmayıp neden yeni aldığı evdeki kiracıyı çıkarmak istediği araştırıldı. Mahkeme samimi ve gerçekçi olmayan beyan sunulmasından dolayı evin tahliyesine karar vermedi ve kiracımız evinde oturmaya devam etti.

"İHTİYACIN SAMİMİYETİNİN KANITLANMASI GEREKİYOR"

Genelde ihtiyaç nedeniyle tahliye davalarında hakimler mutlaka evin tahliyesine karar verir. Gerçekten bir ihtiyaç olduğunu düşünür. Ancak davalarda ihtiyacın samimi olması ve ispatlanması gerekiyor.

O yüzden kira davalarında en önemli husus, yeni evi satın alan kişilerin de dikkat etmesi gereken durum şu: Evde gerçekten oturmak için geçerli nedenleriniz varsa ve başka eviniz yoksa tahliye davalarını kazanma ihtimalleri yüksek oluyor. Sadece bunu kiracıyı çıkarmak için bir amaç olarak kullanıyorlarsa o zaman da mahkemeler bunu kabul etmiyor ve kiracıyı koruyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN