Birden fazla isimle biliniyor tanesi 60 TL’den satılıyor! Çekirdeğinden yaprağına kadar şifa sağlıyor

Birden fazla isimle biliniyor tanesi 60 TL’den satılıyor! Çekirdeğinden yaprağına kadar şifa sağlıyor

Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alıyor birden fazla ismiyle tanınıyor. Tanesi 60 TL'den yolculuğu başlıyor yaz aylarının en sevilenleri arasında yer alıyor. Türkiye'nin coğrafi işaretli tropikal meyvesinde hasat süreci başladı. İşte tüm detaylar…

Alanya'da yetiştirilen ve birçok farklı ismi ile tanınan malta eriği ya da herkesin bildiği ismiyle yeni dünya Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alıyor. Muşmula olarak da tanınan meyvede hasat süreci başladı. Alanya Avokado Üreticiler Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen fiyatların 40 TL ile 60 TL arasında değiştiğini belirtti.

HEM DÜNYADA HEM TÜRKİYE'DE TANINIYOR

Dünyada, “Loquat” ya da “Maltese plum” adıyla anılan Türkiye'de ise malta eriği, Muşmula ve yeni dünya ismi ile bilinen tropikal meyve için Alanyalı üreticiler düğmeye bastı. alan ya da coğrafi işaretle üretimi yapılan yeni dünya meyvesinin çekirdekleri, yaprakları güçlü bileşiklerle dolup taşıyor. Bazı hastalıklara karşı korumanın yanı sıra birçok hastalığın tedavisinde kullanılan yeni dünyanın faydaları da say say bitmiyor.

musmula.jpg

30 TL'NİN ALTINA DÜŞMEZSE…

Hasat süreci başlayan yeni dünya ile ilgili açıklamalarda bulunan Avokado Üreticiler Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Alanya'da yeni dünya, muşmula ve malta eriği olarak bilinen Alanya Yeni Dünyası’nda coğrafi işaret olduğunu söyledi. 4-5 gün öncesine kadar yeni dünya hasadının başladığını ifade eden Sevilgen, şu açıklamalarda bulundu:

musmula-1.jpg
“4-5 gün önce yeni dünyanın hasadına başladık. Şu an fiyatları 40-60 lira arasında cinsine göre değişiyor. Lif açısından çok zengin. C vitamini, fosfor, ve magnezyum olarak da çok zengin. Yeni dünyanın en önemli özelliği de meyvelerin az olduğu bir ayda çıkması. Geçtiğimi yıl çok az miktarda Irak’a ihracat gerçekleşti. Bu yıl daha iyi ihracat olacağını düşünüyorum. Ürün biraz daha arttığı zaman ihracatına da başlayacağız. Üreticinin en büyük sıkıntısı işçiliğinin çok maliyetli olması. Fiyatının otuz liranın altına düşmediği zaman üreticiye bir şeyler kazandıracağına inanıyoruz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN