Bitki değil altın yumurtlayan tavuk! Kilosunu 5 Bin Euro'ya satıyor: Denemek için ektiği bitki köyü zengin etti

Bitki değil altın yumurtlayan tavuk! Kilosunu 5 Bin Euro'ya satıyor: Denemek için ektiği bitki köyü zengin etti

Deneme amacıyla yaylasına ektiği ürünlerden öyle bir verim aldı ki şimdi seri üretime geçti. Bu bitki bildiğiniz bitkilerden çok farklı resmen altın yumurtlayan tavuğa taş çıkarıyor. Avrupa'ya ihraç ediliyor Türkiye'de de vazgeçilmez ürünler arasında yer alıyor. Kilogramı ise 5000 Euro'dan satışa çıkarılıyor. İşte tüm detaylar…

Seramik sanatçısı Nermin Elmalı Tokat'tan getirdiği Akzambak soğanlarını toprakla buluşturdu. Yaylasına ektiği bitki soğanları ile birlikte üretime geçen Elmalı, Kozan ve Feke’de Akzambak Köyü kurarak kadınlara da istihdam sağlıyor. Avrupa'ya ihraç edilen ürünler Türkiye'de de kullanılırken özellikle parfüm sanayinde çiçeğin esasının 1 kilogramı için 5.000 Euro'luk fiyat biçiliyor. Emekli öğretmen Nermin Elmalı Tokat'ta Akzambakların ekonomiye kazandırılması için kolları sıvadı. Akzambak ve Lilyum çiçeğine toprakla buluşturan Elmalı, verimini de fazlasıyla aldı.

KADINLARA İSTİHDAM SAĞLIYOR

Akzambak ve Lilyum çiçeğinde üretime geçen Nermin Elmalı, Kozan ve Feke yaylalarında bu çiçek türlerinin yetişebildiğini söyledi. Ekonomik katkısının çok yüksek olduğunu dile getiren Elmalı, kullanılmayan arazilerin ekonomiye kazandırılması ve kadınlara istihdam sağlaması için Akzambak çiçeğinde üretime geçtiğini söyledi. Akzambak Köyü kurmak için kolları sıvayan Nermin Elmalı, kadınların da ayakları üzerinde durabilmesine hedefliyor.

nermin-elmali.jpg

KİLOSU 5000 EURO

Kozan'da 900 rakamlı Çulluuşağı yaylasında evinin çevresinde kullanılmayan araziye geçtiğimiz yıl Tokat'tan getirdiği Akzambak ve Lilyum soğanlarını Eken Elmalı, 5 soğan ile başladı çiçek yetiştiriciliğini 300 Soğana ulaştırdı. Hollanda'ya ihraç edilen ürünlerin yanı sıra Türkiye'de parfümde kullanılan çiçeğin esansını 5.000 Euro değerinde olduğunu söyledi.

akzambak-koyu.jpg

Çiçekleri çok sevdiğine dile getiren Elmalı, Tokat'ta emekli öğretmen olarak Akzambak ile tanışmasının hayatını değiştirdiğini söyledi. Kozan'da deneme amaçlı ektiği çiçek soğanlarının toprakla buluşma hikayesini anlatan Elmalı, "Akzambak Tokat'ta yetişen parfüm yapılan, Hollanda'ya ihraç edilen esansının kilosu 5 bin Euro olan bir çiçek. Ben bunu deneme amaçlı ektim. Burada eksi 10 dereceyi kadar yetişiyor. 5 tane ektim ilk deneme başarılı olunca 50 taneye çıkardım ve şimdi 300 adede ulaştım. Hobim olan çiçek sevgisini Kozan'da kadınların ekonomisine kazandırmak istiyorum. Soğuk iklimde Feke ve Çulluuşağı yaylarında çok güzel sonuç alacağımı düşünüyorum. Sarımsak gibi gibi bir soğanı var. Çok hızlı çoğalıyor. Bir baş soğanı da 80-100 TL'den satılıyor.” dedi.

zambak.jpg

Çiçek yapraklarının her birinin çok değerli ve ekonomik değeri olduğunu dile getiren Elmalı, Feke’de yapılan lavanta yetiştiriciliğini işaret ederek ekonomiye kazandırılması ile birlikte Lavanta Köyü gibi Akzambak Köyü kurulup kadınlara ekonomik kazanç sağlamak istediğini de dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN