Boğaziçi Üniversitesi'ndeki giriş kısıtlamaları Meclis gündeminde

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki giriş kısıtlamaları Meclis gündeminde

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne 21 Ağustos 2021’de atanan Prof. Dr. Naci İnci’nin uygulamaları, üniversite camiasında ve kamuoyunda tepki çekmeye devam ediyor. Özellikle üniversite kampüsüne girişlerin kısıtlanması büyük bir tartışma konusu haline geldi. İzmir Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Taşkın, bu durumu meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı'na bir soru önergesi verdi.

Prof. Dr. Naci İnci’nin Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından uygulamaya koyduğu kampüse giriş kısıtlamaları, üniversitenin mezunları, emekli akademisyenleri ve öğrencileri tarafından tepkiyle karşılanıyor. Taşkın, Milli Eğitim Bakanı’na yönelttiği soru önergesinde, yasal dayanağı olmayan bu uygulama hakkında Bakanlık ve YÖK tarafından bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu.

"BU ANLAYIŞI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Üniversite yönetimi, mezunların, emekli veya görevine son verilen akademisyenlerin ve öğrencilerin kampüse girişlerini keyfi bir şekilde engelliyor. Bu engellemelerden etkilenenler arasında, üniversite yönetimi tarafından görevine son verilmek istenen Can Candan, görevden uzaklaştırılan Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü’nden emekli öğretim üyesi Murat Gülsoy, uzun yıllar Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışmış akademisyen Albert Ali Salah ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu üyeleri de bulunuyor. Hatta, üniversitenin seçimle göreve gelen ilk rektörü olan ve 1992-2000 yılları arasında rektörlük yapan Prof. Dr. Üstün Ergüder bile 23 Nisan 2024 tarihinde kampüse alınmadı.

PROF. DR. YÜKSEL TAŞKIN'IN AÇIKLAMALARI

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Prof. Dr. İnci’nin uygulamalarının, Boğaziçi Üniversitesi’nin emekli öğretim üyeleri, mezunları, öğrencileri ve aktif çalışan akademisyenleriyle birlikte oluşturduğu geleneği baltalayıcı nitelikte olduğunu ifade etti. Taşkın, "Mezunların ya da eski akademisyenlerin kampüse girmesine engel olmanın, ev sahibini kendi evinden kovmaktan farkı yok. Bu anlayışı kabul etmek mümkün değil" dedi.

MEZUN KARTLARININ İPTALİ

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, 2022’de 126, 2023’te 43 ve 2024’te 22 olmak üzere toplamda 191 kişinin mezun kartını iptal etti. Ancak, bu kartların hangi gerekçelerle iptal edildiği konusunda net bir açıklama yapılmadı.

AKADEMİK GELENEĞE ZARAR VERİYOR

Boğaziçi Üniversitesi'nin köklü akademik geleneğine zarar verdiği düşünülen bu uygulamalar, üniversitenin içindeki ve dışındaki birçok kesim tarafından eleştiriliyor. Prof. Dr. Taşkın, bu uygulamaların sona ermesi ve üniversitenin özgür akademik ortamına geri dönmesi gerektiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN