Boşanma davalarında yeni dönem! Tarih belli oldu: O şart iptal ediliyor…

Boşanma davalarında yeni dönem! Tarih belli oldu: O şart iptal ediliyor…

Boşanma davalarında boşanacak çiftlerin zorlanmasına yol açan o kural İptal edildi. Böylelikle boşanma davalarında yeni bir dönemin kapısı açıldı. Söz konusu yeni kuralın yürürlüğe gireceği tarih belli olurken uzmanların görüşleri alındı. İşte detaylar…

Anayasa Mahkemesi (AYM), boşanma davasının reddedilmesi hâlinde 3 yıl ayrı yaşayan çiftlerin yeniden bir araya gelmemeleri durumunda “evlilik birliğinin temelden sarsıldığını” kabul ederek tekrardan boşanma davası açabilmeleri sağlıyordu. Lakin söz konusu bu kural yeni bir gelişmeyle İptal edildi. Bu kapsamda 19 Nisan 2024 tarihinde Resmi Gazete’de akşam yayımlandı ve 9 ay sonra yürürlüğe gireceği öğrenildi.

yeni-proje-26.jpg

İPTAL GEREKÇESİ AÇIKLANDI

Söz konusu kuralın İptal edilmesinin nedeni açıklanırken boşanacak kişilerin haklarının korunması amaçlanıyor. Bu kapsamda kararın İptal gerekçeleri arasında şunlar yer alıyor:

yeni-proje-27.jpg

  • 3 yıllık bekleme süresinin boşanmak isteyen kişilere uzun bir yük oluşturması ve bu durumun anayasal haklara aykırılık teşkil etmesi,
  • Bu süre zarfında kişilerin boşanma dışı ilişkilere yönelmesi,
  • Söz konusu bu süre zarfında kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edilmesi,
  • Devletin aileyi koruma yükümlülüğüne aykırılık barındırması.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN