Boykot edilen Starbucks'tan aylar sonra gelen paylaşım! 20 günde milyarlar kaybetmişti: İddiaları böyle yalanladı

Boykot edilen Starbucks'tan aylar sonra gelen paylaşım! 20 günde milyarlar kaybetmişti: İddiaları böyle yalanladı

İsrail ile Gazze arasında çıkan çatışma sonrasında İsrail, Gazze’deki sivillere yönelik saldırılara başladı ve sürdürüyor. Bu olayların üzerine İsrail’e destek vermesinden dolayı dünya genelinde boykota uğrayan Starbucks, aylar sonra bir paylaşım yaptı. Milyarlar kaybeden marka iddiaları yalanlarken destek vermeye devam etti. İşte detaylar…

ABD merkezli küresel kahve zinciri Starbucks’ın dünya üzerinde neredeyse her yerde şubesi var. Şubeleriyle beraber milyonlarca müşterisi olan Starbucks, 7 Ekim tarihince başlayan İsrail-Gazze çatışmasının ardından büyük bir boykot ile karşı karşıya kaldı. Boykotlar sonucunda küresel çapta oldukça büyük olan bu firmanın hisselerinde ciddi düşüşler yaşandı. Firma, finansal anlamda zorluk yaşayamaya başlayınca aylar sonra açıklama yaptı. Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, markanın internet sitesindeki soru-cevap kısmında bu boykotların gereksiz olduğu ifade edildi.

yeni-proje-1-002.jpg

3 HAFTADA 12 MİLYAR DOLAR KAYIP

Starbucks, boykot edilmeye başladığı günden itibaren 20 gün içinde tam olarak 12 milyar dolar değer kaybetti. Bu düşüle beraber halka açıldığı 1992 senesinden beri ilk defa en büyük düşüşünü yaşadı. Öte yandan boykotların ardından İslam ülkelerinde birçok pazarda daralmaya giden Starbucks, birçok şubesini kapattı. Fas’ta iflas ederek 15 Aralık tarihinde ülkeyi terk etmek durumunda kaldı.

İddialara göre, Starbucks’ın en çok şubesinin olduğu yerlerden biri olan ABD’de ise 200’den fazla Starbucks şubesi ekonomik sorunlardan dolayı kapanmanın sınırına geldi.

yeni-proje-3-006.jpg

KAZANCINI YÜKSELTMEK İÇİN PROPAGANDALARA BAŞLADI

Yapılan boykotların önüne geçmek için birçok çaba sarf eden marka, ilk önce indirim kampanyaları başlattı. Daha sonra Londra’daki bir şubesinin vitrinine başörtülü kadın figürü koydu. Tüm bu çabalar ise sonuçsuz kaldı.

yeni-proje-2-010.jpg

AKLANMAK İÇİN BİR HAMLE DAHA

Git gide zararı artan marka, internet sitesi üzerindeki soru-cevap bölümünde bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "Sosyal medya ve haber kanallarında dolaşan yanlış haber ve bilgilere yanıt olarak Starbucks’ın inandığı ve savunduğu değerler hakkındaki gerçekleri paylaşmak isteriz" ifadelerine yer verildi.

İŞTE STARBUCKS’IN İNTERNETTEKİ SORULARA VERDİĞİ YANITLAR

"Starbucks devam eden İsrail-Gazze çatışmaları hakkında ne açıklamada bulundu?"

"Starbucks olarak 'insanlığı' ve insanlık değerlerini savunuyoruz. Şiddeti, masumların hayatlarını kaybetmelerini ve bir silah haline gelen nefret dilini kınıyoruz. Bu pozisyonumuzu değiştirmeden korumaya devam edeceğiz.

Sosyal medyada yayılan yalan haberlere ve asılsız beyanların aksine Starbucks markasının herhangi bir siyasi oluşumla ilgilisi ve bağlantısı bulunmamaktadır. Şirket gelirleri ve kârı, herhangi bir hükümeti veya askeri operasyonu finanse etmek için asla kullanılmamıştır ve kullanılmayacaktır."

yeni-proje-4-006.jpg

"Starbucks’ın Orta Doğu’da bir varlığı var mı?"

"Starbucks 20 yıldan uzun bir süredir Orta Doğu’da faaliyet göstermekte. Bölge genelinde yaklaşık 21 bin yeşil önlüklü partnerimiz ile her gün milyonlarca misafire hizmet vermektedir. Bölgedeki iş ortağımız Alshaya Group, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yaklaşık 2 bin Starbucks mağazasını işletmektedir.

Mağazaların misafirlere hizmet verdiği ülkeler arasında Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Fas, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve Azerbaycan bulunuyor.

Sosyal medyada yayılan yalan haberlere ve asılsız beyanların aksine Starbucks markasının herhangi bir siyasi oluşumla ilgilisi ve bağlantısı bulunmamaktadır. Kârımızı asla herhangi bir hükümeti veya askeri operasyonu finanse etmek için kullanmadık ve kullanmayacağız."

"Starbucks siyasi bir oluşum mu?"

"Hayır, Starbucks markasının herhangi bir siyasi oluşumla ilgilisi ve bağlantısı bulunmamaktadır. Kârımızı asla herhangi bir hükümeti veya askeri operasyonu finanse etmek için kullanmadık ve kullanmayacağız."

"Starbucks neden Workers United sendikasına dava açtı?"

"Starbucks, partnerleri/çalışanları ve mağaza operasyonlarının güvenliğini sağlamak ve Workers United’ın markanın adını ve logosunu kullanmaması için dava açtı. Sendikanın Ekim ayının başlarında Orta Doğu’daki çatışmaya ilişkin yaptığı açıklamalar sosyal medyada şirketimizin logosu ve adı kullanılarak yayınlandı.

Bu beyanlar daha sonra Workers United ve bağlı kuruluşları/temsilcileri yerine yanlışlıkla Starbucks’la ilişkilendirildi. Bu beyanların Starbucks’la ilişkilendirilmesi kafa karışıklığı oluşturarak partnerimiz / çalışanlarımıza yönelik tehditlere, mağazalarımıza zarar verilmesine ve boykot çağrılarına yol açtı.

Starbucks, herkesin gerek Orta Doğu’daki çatışmalar gerekse diğer siyasi ve sosyal konular hakkında kendi görüşlerini ifade etme hakkına saygı duyuyor. Bununla birlikte, bu tür görüşler ifade edilirken marka adının ve logolarının izinsiz kullanılmasını kesinlikle onaylamıyor."

"Starbucks ve işçi sendikaları arasında neler oluyor?"

"Yapılan değerlendirmede çok açık ve net olarak Starbucks’ın “sendika karşıtı bir ajandası” olduğuna dair herhangi bir kanıt ortaya çıkmamıştır. Aynı değerlendirme şirketin, partnerlerinin/çalışanlarının bir araya gelme haklarına saygı gösterdiğini ve adil bir şekilde yürütülen seçimler aracılığıyla kolektif olarak örgütlenme haklarını güvence altına aldığını da doğrulamaktadır.

Değerlendirmede ayrıca, Starbucks'ın sendika hakkında ve toplu sözleşme prensiplerine uygun şekilde hareket ettiği sonucuna varıldı. Elbette belirtilen taahhütlerin ve sözleşme prensiplerine uyumu için yapılması gereken şeyler de bulunmaktadır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN