Böyle mi çözülecek bu sorun

Böyle mi çözülecek bu sorun

‘Herkese diploma’ düzenlemesiyle üniversiteli sayısı artmasına rağmen yurtlar yerinde sayıp kiralar fırlayınca gençler sesini banklarda duyurmaya çalıştı. Ancak siyaset yine aynı ‘ezberi’ tekrarladı. Erdoğan “Gezi’nin bir başka versiyonu” dedi. Gözaltılar sonrası Soylu ‘Öğrencilikle ilgileri yok’ ifadesini kullandı. Gençlik Bakanı ise yurt reklamı yapmakla yetindi. Utanç tablosu, suçlama yerine ‘Bu sorunu nasıl çözeriz’e odaklanılması gerektiğini gösterdi.

YKS’de katsayı düzenlemesiyle üniversite kapıları açıldı. Yaklaşık 8 milyon öğrenciye karşın yurt sayılarının yetersizliği rakamlara yansıdı. Ev kiraları da artınca barınma soruna dönüştü. Gençler ‘Barınamıyoruz Hareketi’ başlattı. Ancak somut problem siyasi çekişme konusu yapıldı. “CHP döneminde ranza tipi yataklarda yatardık” diyen Cumhurbaşkanı’nın “Sözde öğrenciler Gezi’nin bir başka versiyonu” çıkışı sonrası İzmir ve İstanbul’da gözaltılar yaşandı.

İçişleri de kimlik tespiti yaptı. Bakan Soylu eylemlere katılan 2 bin 243 kişiden 310’unun öğrenci olduğunu söyledi. “Benzeri gruplar Taksim’de yıllardır klişe eylemler yapıyor. Sloganlar, söylemler benzer” dedi. Sorunun muhatabı Gençlik Bakanı Kasapoğlu ise çözümü kamu spotlarıyla yurtların reklamını yapmakta buldu. Gençlerin yaka paça gözaltına alındığı görüntüler ‘Suçlamalar yöneltip sorun yok diyeceğinize çözüme bakın’ çağrılarına yol açtı.

29-eylul-sayfa1.jpg

YURT SAĞLAMA, DEVLET OLAMA, ÖĞRENCİYİ SUÇLA

İYİ Parti lideri, Cumhurbaşkanı’na öğrencilere yönelik ifadeleri üzerinden eleştiriler yöneltti. Sosyal medyada Erdoğan’ın açıklamalarını paylaşan Akşener, altına şu notu düştü: Sayın Erdoğan ile haftanın teröristi programına hoş geldiniz. Kendi öğrencine bakamayacaksın, yurt imkânı sağlayamayacaksın, sosyal devlet olamayacaksın ama suçlu öğrenci olacak öyle mi?

‘Yurttakiler atıldı burslar kesildi’

CHP’li Utku Çakırözer, Eskişehir’de protestolara katılan öğrencilere ceza yağdırıldığını belirtti. Yaşanan mağduriyetleri Meclis gündemine taşıyan Çakırözer “Devlet çözüm üretemediği gibi Eskişehir’de öğrencileri yurtlardan atıyor, burslarını kesiyor. Amaç gözdağı vermek” dedi. Çakırözer, Gençlik Bakanı’na yönelttiği önergede ‘Kaç öğrencinin bursu kesildi, kaçı yurttan atıldı?’ sorusunu yöneltti.

Gözaltına almakla yurt sorunu çözülmez

Üniversitelerin açılmasıyla ortaya çıkan barınma sorununu öğrenciler parklarda sabahlayarak protesto etti. Öğrencilerin eylemine Cumhurbaşkanı Erdoğan “Gezi’nin bir başka versiyonu” dedi. Ardından İzmir ve İstanbul’da ters kelepçe ile gözaltılar başladı. İçişleri Bakanı Soylu “Öğrencilikle ilgileri yok” ifadesini kullanırken Gençlik Bakanı yurt reklamı yapmakla yetindi.

Yüksek Öğretim Kurumu’nda katsayı düzenlemesiyle üniversitelerin kapıları açıldı. 8 milyon öğrenciye karşın 773 yurdun kapasitesi 695 bin 834. Sadece 695 bin 834 öğrenci yurtlarda kalabiliyor.

Ev kiralarında yaşanan fahiş fiyat artışları sonrası öğrenciler için barınma bir soruna dönüştü. Oluşan durum sonrası üniversiteliler “Barınamıyoruz Hareketi” başlattı.

Pek çok kentte öğrenciler parklarda sabahlayarak durumu protesto etti. Başta Ankara, İzmir ve İstanbul olmak üzere muhalefet belediyeleri soruna çözüm bulmak için harekete geçti. ABD yolculuğu öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan “Sorun yok” demesine rağmen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki belediyeleri aracılığıyla seferberlik ilan ettiklerini söyledi.

İÇİŞLERİ “ÖĞRENCİ DEĞİLLER”:

Ancak somut problem siyasi çekişme konusu yapıldı. “CHP döneminde ranza tipi yataklarda yatardık” diyen Cumhurbaşkanı’nın “Sözde öğrenciler Gezi’nin bir başka versiyonu” çıkışı sonrası İstanbul ve İzmir’de yüksek kira ve yurt ücretlerini protesto eden öğrenciler gözaltına alındı. İstanbul Valiliği, 28 kişinin serbest bırakıldığını bildirdi. Ters kelepçe takılarak gözaltına alınan öğrenciler savcılıkta serbest bırakıldı. İzmir’de de gözaltına aldığı 33 öğrenci serbest bırakıldı. Bakan Süleyman Soylu eylemlere katılan 2 bin 243 kişiden 310’unun öğrenci olduğunu söyledi. “Benzeri gruplar Taksim’de yıllardır klişe eylemler yapıyor. Sloganlar, söylemler benzer” dedi. Soylu, öğrencileri terör örgütlerine üye olmakla suçladı.

GENÇLİK BAKANI REKLAMLA YETİNDİ:

Sorunun asıl muhatabı ise Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ise çözümü kamu spotlarıyla yurtların reklamını yapmakta buldu. Yapılan animasyon reklamlarda öğrenciler yurtlarına mutlu şekilde giderken gösterildi. Gençlerin ters kelepçe takılarak yaka paça gözaltına alındığı görüntüler sonrası sosyal medyadan ve muhalefetten tepki yağdı. “Suçlamalar yöneltip sorun yok diyeceğinize çözüme bakın” çağrıları yapıldı.

EYLEME KATILANLAR ATILDI BURSLARI KESİLDİ

Türkiye genelinde yüzbinlerce üniversite öğrencisi barınacak yurt bulamazken, Eskişehir’de ve diğer illerde Anayasal haklarını kullanarak protestolara katılan üniversite öğrencileri yurtlarından atıldı, bursları kesildi. Lise öğrencileri hakkında da kısa süreli uzaklaştırma cezaları verildi. Eskişehir’de demokratik protestolara katılan öğrencilere cezalar yağdırıldığını belirten CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yaşanan mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer, “Devlet barınamayan onbinlere çözüm üretemediği gibi, Eskişehir’de temel hak ve özgürlükleri için protesto gösterilerine katılan öğrencileri yurtlardan atıyor, burslarını kesiyor. Amaç gençliğe gözdağı vermek. Yurtlar, burslar da bunun için bir tehdit unsuru olarak kullanılıyor” dedi. Çakırözer, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, protesto hakkını kullandığı için kaç öğrencinin bursunun kesildiğini, kaç öğrencinin yurttan atıldığını sordu.

ÖĞRENCİYE BAKAMAYACAKSIN AMA SUÇLU ÖĞRENCİ OLACAK

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt sorunu nedeniyle eylem yapan öğrencilere yönelik açıklamasına yaptIğı Twitter paylaşımıyla tepki gösterdi. Erdoğan’ın konuşmasına ilişkin videoyu paylaşan Akşener “Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile haftanın teröristi programına hoş geldiniz... Kendi öğrencine bakamayacaksın, yurt imkânı sağlayamayacaksın, sosyal devlet olamayacaksın; ama suçlu öğrenci olacak öyle mi?” dedi. Akşener başka bir paylaşımında da “Milletin parasının yine millete hizmet olarak dönmesine değil, birkaç müteahhidin kasasına fazladan 1,8 milyar dolar girmesine karşıyız. Biz projeye değil ranta karşıyız” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN