Brüksel’de depremzedeler için ’20 milyar dolarlık’ bağış konferansı: Yardımların kontrolü AB’de olacak

Brüksel’de depremzedeler için ’20 milyar dolarlık’ bağış konferansı: Yardımların kontrolü AB’de olacak

Kahramanmaraş depreminin ardından felaket bölgesine gelen yardımlara bir yenisi daha ekleniyor. AB başkenti Brüksel’de gerçekleştirilecek olan konferansta 20 milyar dolar toplanması beklenirken, yapılan yardımların “Ankara’nın denetimine bırakılamayacağı” bildirildi.

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı’nı yapan İsveç, Kahramanmaraş depreminden sonra Türkiye ve Suriye’ye destek olmak için yarın Brüksel’de Uluslararası Donörler Konferansı düzenleyecek. Konferansta toplanacak fonunun denetimi AB’nin mali tüzüğüne göre yapılacak.

Konferans, AB üyesi ülkeler, aday ülkeler, komşu ülkeler, Rusya hariç G-20 ülkeleri, Körfez İş Birliği ülkeleri, Birleşmiş Milletler, uluslararası örgütler ve Avrupa finans kuruluşlarının katılımına açık olacak.

‘ANKARA’NIN İNİSİYATİFİNE BIRAKAMAYIZ’

Anka’da yer alan habere göre, AB’den bir yetkili, konferansta toplanacak fonun denetiminin AB mali tüzüğüne göre yapılacağını belirtti. Bazı AB’li diplomatlar da toplanacak fonun nasıl kullanılacağı konusunda görüşmelerin son ana kadar devam ettiğini, şeffaflığın şart olduğunu söyledi.

Bir diplomat, “Toplanacak yardımın nasıl harcanacağının tamamen Ankara’nın inisiyatifine bırakılması söz konusu değil” derken Meclis’ten yasası geçirilen Afet Yeniden İmar Fonu’nun nasıl işleyeceğine yönelik detayların belli olmadığını belirtti.

’20 MİLYAR DOLAR TOPLAYABİLİRİZ’

Başka bir diplomat ise, konferansta 20 milyar dolar toplanabileceğini kaydetti. Batılı kaynaklar, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle AB üyesi ülkelerin bütçelerinde ve depolarındaki stoklarında sıkıntı olduğunu söyledi. AB öncülüğünde toplanacak yardımın yanı sıra Dünya Bankası öncülüğünde Türkiye’ye kredi de sağlanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN