Bu 18 hastalığa sahip olanlar erken emekli olabiliyor! SGK, listeyi güncelledi

Bu 18 hastalığa sahip olanlar erken emekli olabiliyor! SGK, listeyi güncelledi

Çalışma hayatında iş kazası ve meslek hastalığı gibi bazı olumsuz durumlar yaşanabilir. Bu olumsuzluklar neticesinde çalışanların iş hayatları erken yaşlarda sekteye uğrayabilir. Çalışmalarına engel teşkil edecek problemlerin ortaya çıkması ise malulen emekli olma hakkı doğurabilir. İşte, erken emeklilik başvurusu yapılabilen hastalıklar...

Sigortalı çalışanlar, belirli şartları sağladıkları takdirde Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuru yaparak emekli oluyor ve devletten her ay emekli maaşı alıyor.

Sağlık sorunlarına bağlı olarak erken emeklilik imkanları genellikle malulen emeklilik ve engelli hakları temelinde iki ana kategoride ele alınıyor.

Fakat her iki kategori arasında önemli farklar bulunuyor. Bu hastalıkları yaşayan bireyler, daha erken emekli maaşı almaya başlayabilir.

KİMLER ERKEN EMEKLİ OLABİLİR?

Sigortalı olarak çalışan kişiler, çeşitli sağlık sorunlarından dolayı erken emeklilik hakkı elde edebiliyor. Bu bağlamda, sağlık durumu kötüleşen veya rapor alan kişiler için sunulan erken emeklilik imkanları oldukça önemli bir rol oynuyor. Sosyal Güvenlik Mevzuatı, bu ihtiyaca cevap verebilmek adına özel düzenlemeler içeriyor.

HANGİ HASTALIKLAR ERKEN EMEKLİLİĞİ KAPSAR?

Malulen emeklilik hakkı, her hastalık için geçerli olmuyor. Bu emeklilik için, bazı özel sağlık durumlarının yaşanması gerekiyor. Malulen emekli olunabilecek hastalıklar şöyle:

Kanser
Epilepsi
Parkinson hastalığı
Beyin tümörleri
Behçet hastalığı
Organ nakli (kemik iliği hariç)
AIDS
Tüberküloz
Siroz
Zeka geriliği
Şizofreni
Bipolar bozukluk
Multipl skleroz (MS)
Serebral palsi
Felç
Uzuv kayıpları
Demans
Görme kaybı

Bu hastalıkların yaşanması durumunda, iş gücü kaybı yüzde 60 ve üzerinde olursa, kişi malulen emeklilik hakkı kazanabilir.

MALULEN EMEKLİLİK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELER?

Malulen emekli olabilmek için bazı yasal şartlar bulunuyor. Bu şartlar şöyle:

* Sigortalı çalışma koşulu
* En az 10 yıl kesintisiz sigortalı çalışmış olmak
* En az 1800 gün prim ödemesi

Malullük durumu, sigortalının işe başlama tarihinden sonra meydana gelmeli.

Çalışanın maluliyet durumu, resmi sağlık kuruluşlarından temin edilen maluliyet raporu ile belgelendirilmeli.

Maluliyet raporuyla emeklilik başvurusu yapabilmek için en az yüzde 60 güç kaybının tespit edilmiş olması gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN