Aydın’ın Koçarlı ilçesinde, üç kuşaktır süren bir zanaatkârlık geleneği yaşatılıyor. 75 yaşındaki marangoz ustası Hüdaverdi Şentürk, babasının 1949 yılında kurduğu atölyede hâlâ aktif olarak çalışıyor. Aile mesleğini büyük bir bağlılıkla sürdüren Şentürk, “Çalışmadığımda kendimi boşlukta hissediyorum” diyerek işine duyduğu sevgiyi dile getiriyor.
76 YILLIK MARANGOZ ATÖLYESİ: BİR AİLE MİRASININ HİKAYESİ
Koçarlı’nın merkezinde yer alan bu küçük marangoz atölyesi, tam 76 yıldır kapılarını kapatmadı. Marangozluk mesleği, Şentürk ailesinin üç kuşağı boyunca süregelen bir yaşam biçimi haline geldi. Hüdaverdi Şentürk, babası Mevlüt Şentürk’ün kurduğu atölyeyi 1972 yılında askerden döndükten sonra devraldı. O günden bu yana tezgâh başından ayrılmadı.

“İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM, HİÇ ZORLANMADIM”
Her sabah Aydın’ın Efeler ilçesinden Koçarlı’ya otobüsle gelen Hüdaverdi Şentürk, “İşim benim için bir meslek değil, bir yaşam disiplini” diyor. Marangozluğu çocuklarına da öğrettiğini belirten Şentürk, mobilyacılık alanında aile geleneğinin Muğla Datça'da devam ettiğini söylüyor.
“Kahvehanelerde zaman öldürmek yerine, kendi iş yerimde üretmeye devam ediyorum. Severek yapılan işte insan ne yorulur ne usanır. Ben bu işi yaparken hiç zorlanmadım.”

EMEĞİN VE SABRIN SEMBOLÜ: AHŞAPLA GEÇEN BİR ÖMÜR
Atölyesinde ahşap masa, sandalye, dolap gibi ürünlerin yanı sıra özel siparişler de yapan Şentürk, marangozluğun ince işçilik ve sabır gerektiren bir sanat olduğunu ifade ediyor. “Yaptığınız işi sevmiyorsanız size zor gelir, ama ben her anından keyif alıyorum” diyerek gençlere de mesaj gönderiyor.
GELECEK NESİLLERE ÇAĞRI: “MESLEĞİNİZİ SEVİN”
Gençlere işlerini severek yapmalarını tavsiye eden Şentürk, “Bir işten gocunmamak için onu sevmek gerekir. Severek yapılan iş insana yük değil, huzur getirir” sözleriyle iş sevgisinin önemine dikkat çekiyor.
