Bu bitki dağın eteklerinde yetişiyor! Yöre halkı elleriyle toplayıp satıyor… Üstelik bağışıklık sistemini zırh gibi yapıyor

Bu bitki dağın eteklerinde yetişiyor! Yöre halkı elleriyle toplayıp satıyor… Üstelik bağışıklık sistemini zırh gibi yapıyor

Ülkemizin her bir yerinde birbirinden farklı ürünler yetiştiriliyor. Bunlardan bazıları ise doğada kendiliğinden yetişirken bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından toplanıyor. Bu bitkide kendiliğinden yetişen bitkiler arasında yer alırken yöre halkı elleriyle toplayıp satarken sağlığa faydaları adeta saymakla bitmiyor.

Bursa Uludağ’ın güneyinde bulunan Orhan ile bölgesinde yetişen bu bitki sofralarımızda sıklıkla gördüğümüz yiyecekler arasında yer alıyor. Çoğu kişinin severek tükettiği bu yiyecek Uludağ’ın eteklerindeki ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişiyor. Bölgede yaşayan halk ise bu bitkiyi elleriyle tek tek toplayıp pazarda satıyor. Bu bitkinin en önemli özelliklerinden biri ise bağışıklık sistemini zırh gibi güçlendirmesi olarak karşımıza çıkıyor.

yeni-proje-35.jpg

HAVA KOŞULLARI VERİMİ ARTIRDI

Son zamanlardaki hava koşulları, bölgenin yeterli yağış alması gibi durumlardan dolayı yöresel adı melki, halk arasındaki adı ise kanlıca mantarı olarak bilinen mantarda iyi bir hasat elde edildi. Öyle ki ilk hasadın yapıldığı günlerde kilosu 100 ila 150 TL arasında satılan kanlıca mantarı bul miktarda olduğu için ilk olarak 70 ila 80 lira seviyesinde satılıyordu. Son olarak ise tezgahlarda 30 liraya kadar fiyat gerilemesi görüldü.

yeni-proje-34.jpg

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZIRH GİBİ YAPIYOR

Vücuda faydalı besinler arasında yer alan kanlıca mantarı özellikle de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi ile biliniyor. İçerisinde bulunan aminoasitler sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu protein dengesini sağlıyor. Bunun yanı sıra içerisinde bulunan kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum, B1, B2, C e vitaminleri sayesinde kemik sağlığından cilt sağlığına kadar birçok faydası bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN