Bu bitkiye dokunanın cenazesi kılınıyor! Siyanürden bile daha zehirli, bahçenizde çıktığı anda kesip atın

Bu bitkiye dokunanın cenazesi kılınıyor! Siyanürden bile daha zehirli, bahçenizde çıktığı anda kesip atın

Dünya üzerindeki en ölümcül ve tehlikeli bitki ortaya çıktı. Öyle ki bu bitkiye dokunanın cenazesi kılınıyor. İşte uzmanların korkutucu zararını gözler önüne serdiği o bitki…

Siyanür, kimi bakteriler, mantarlar ve alglerin ürettiği kimyasal bir bileşiktir ve araba egzozu ile sigara dumanının dışında kimi tohum ve meyve çekirdeklerinde daha büyük miktarlarda vardır. Ayrıca renksiz bir gaz ya da sıvı (hidrojen siyanür veya siyanojen klorür) biçiminde de kullanılabilir.

Ancak, siyanüre göre daha ölümcül olan ve neredeyse kimsenin bilmediği, yalnızca 4 tohumla bir yetişkinin ölümüne yol açabilen başka bir zehir daha var. Wisconsin-Madison Üniversitesi tarafından hazırlanan rapora göre, bu bitki risin olarak bilinen toksin içeriyor. Üstelik "en ölümcül doğal zehirlerden biri" ve "siyanürden 6.000 kat, çıngıraklı yılan zehirinden 12.000 kat daha zehirli olduğu tahmin ediliyor."

Aynı zamanda Ricinus communis olarak da bilinen hint yağı bitkisinin tohumlarında bulunuyor; bitki devamlı yeşil, otsu ya da yarı odunsu, büyük bir çalı ya da küçük ağaçtır. Tipik olarak nemli, iyi drenajlı topraklarda yetişmektedir. Nehir yatakları ile yol kenarları, nadasa bırakılan tarlalar ya da ekili alanların kenarlarında görülebilir.

olumcul-bitki.jpg

Üniversite; "Dört kadar az sayıdaki tohumun bile ortalama büyüklükteki bir yetişkini öldürebilirken, daha az miktarın yutulması kusma, şiddetli karın ağrısı, ishal ve kasılmalara neden olabilir" açıklamasında bulundu. "Hayvancılık ve kümes hayvanları da tohum veya tohumlardan elde edilen küspeyi tüketirlerse etkilenebilir" diyerek hayvancılık ve tarımda çalışanları uyardı.

ZEHİRLEME BELİRTİLERİ NELERDİR?

Üniversite, bu bitkilerin çocukların ulaşamayacağı yerlerde olmasını ya da sorun teşkil ediyorsa çiçek açan başakların kesilmesini öneriyor. Olası bir şekilde tüketmeniz halinde ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ilk belirtilerinizin 6 ila 12 saatten daha kısa sürede ortaya çıkacağını söylüyor.

olumcul-bitki-1.jpg

Başlangıç semptomları genellikle mide ile bağırsağı etkiler ve mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı şikayetlerini ortaya çıkarır. Risin zehirlenmesinin semptomları sonradan hızlı bir şekilde ilerleyerek (genelde 12-24 saat) ciddi dehidrasyon ve böbrek gibi sorunlara da yol açar.

Uzmanlar, risin zehirlenmesinden kaynaklı ölümlerin 36-72 saat içinde gerçekleştiğini belirterek, zaman kaybetmeden tıbbi yardım alınması gerektiğini vurguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN