Bu işe giren köşeyi döndü: Kilo fiyatını görenlerin dudağı uçukluyor… Üretim için bakanlıktan teşvik bile var

Bu işe giren köşeyi döndü: Kilo fiyatını görenlerin dudağı uçukluyor… Üretim için bakanlıktan teşvik bile var

Türkiye’de sadece belli yerlerde yetiştirilen o meyveye bakanlık teşvik bile veriyor! Sadece son yıllarda üretilirken kilo fiyatını duyanların resmen dudağı uçukluyor… Bu işe giren köşeyi döndü.

Kuzey Amerika’dan ülkemize getirilen bu meyve sadece belli noktalarda üretilebiliyor. Oldukça faydalı olan bu meyveyi yetiştirenler ise adeta köşeyi dönüyor! Tarım Bakanlığı üretim yapılması için teşvik bile veriyor. Fiyatı dudak uçuklatan cinsten olan bu meyveye talep ise oldukça fazla…

KİLOMETRELERCE UZAKTAN GELİYOR

İlk kez 2017 senesinde Kuzey Amerika’dan ülkemize gelen “aronya” ülkemizde sadece belli bölgelerde yetiştiriliyor. İlk hasadı bu sene yapılırken öte yandan 50 kilogram kadar da yurt dışına ihraç edildi. Sağlık açısından da oldukça zengin olan meyve için Tarım Bakanlığı üretim artsın diye teşvik dahi dağıtıyor.

aronya.jpg

İLK HASAT İHRAÇ EDİLDİ

Süper meyve olarak da bilinen aronya, Mersin Silifke’de 1 dönümlük alanda yetiştirildikten sonra ilk mahsullerini verdi. 2021 senesinde Çanakkale’den Silifke’ye getiren çiftçiler iki yıllık sabırlı bekleyiş sonrasında ilk hasatlarını yaptılar.

Bir dönümlük araziye 550 fidan diken çiftçiler, ilk hasatta 50 kilogram meyve elde ettiler. Sadece bir fidandan 10 kilo alınırken ilk mahsuller ise Arap ülkelerine ihraç edildi.

aronya2.jpg

178 DEKARLIK ALANDA YETİŞTİRİLİYOR

Aronya meyvesinin boyu 2 ila 2,5 metre arasında değişiklik gösterirken Mersin’de 178 dekarda, Silifke’de ise 14 dekarda üretimi yapılıyor. Bu işi yapmak için bağını söken ve aronya yetiştiriciliğine başlayan İhsan Öz, konuya ilişkin olarak ““Bizim bağımız vardı. Bağımızı söktük, aronya fidanlarını diktik. İyi bir şey olduğunu söylediler. Bizde diktik. Köylüye örnek olalım diye diktik. İnşallah verim alırız ve herkese örnek oluruz” dedi.

aronya3.jpg

Meryem Öz ise, “Bağı söktük oronya fidanını diktik. Bende sevgi ile meyvelerle konuşarak okşayıp büyütüyorum” diye konuştu.

ÜLKEMİZDE SADECE BELLİ YERLERDE YAPILIYOR

Ziraat Mühendisi olan Mehmet Ünver, aronyanın ülkemize 2017 yılında geldiğini ve şimdi ise 200 dönümden fazla Kırklareli’nde ve 18 ülkede üretildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Mersin’de ise 2021 yılından itibaren kayıtlara geçmiş ve iki üretici 14 dekarda üretime başlamış. Şimdi 14 üretici 178 dekarda üretim yapmaktadır. Silifke’de 1200 rakımda 1 dönümlük aronya bahçesindeyiz. Verime geçtiğinde 3 ton ürün beklemekteyiz. Süper meyve diye bilinen aronya antioksidan değeri yüksek ve birçok hastalığa karşı koruyucu etken olduğu için özellikle Rusya’da tıbbı bitki olarak değerlendirilmeye ve reçeteye yazılmaya başlanmış. Günümüzde perakende 250, toptan 200 marketlerde ise 400 liradan alıcı buluyor. Tarım Bakanlığımız 2021 yılında fizibilite raporu hazırladı. 1’e 24 oranında kazandırdığını resmi verilere göre tespit etmiş ayrıca yatırımcısına da teşvik veriliyor. Aronya bitkisi süper meyve kalp damar sağlığına, soğuk algınlığına iyi geldiğini kayıtlara bakarak gördük.”

aronya4.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN