İklim krizleri en çok çiftçileri etkiledi. Mahsullerinden beklediği hasadı alamayan üreticilerden kötü haber geldi. Ekmekte yok yılı kapıya dayandı. Tehlike çanları çalarken, çiftçiler umudunuz nisan ayına çevirdi. İşte tüm detaylar...
Mevsim normalleri üzerinde yer alan sıcaklıklar mahsulleri yakından ilgilendiriyor. Sonbahar ve kış mevsiminde beklenen kar ve yağmur yağışlarının gelmemesi, araziyi susuz bıraktı. Çiftçilerin son umudu ise bahar yağışları olarak nisan ayına çevrildi.
SICAKLIK YETMEDİ BİR DE FARELER ÇIKTI
Son yılların en sıcak ocak ayı geçerken, şubat ayının da aynı sonucu vermesi bekleniyor. Ülkede beklenen kar yağışlarının ve yağmur yağışlarının gelmemesi çiftçilere yansıdı. Tarım arazileri yeterli bir şekilde beslenememesi durumunda büyük bir rekolte kaybı Türkiye'yi bekliyor. Uzmanlar tarafından paylaşılanlara göre, tek sorun sıcaklık değil. Artan sıcaklıkların sonucunda kış uykusuna yatmayan fareler tarlalara dadanıyor.
ÇİFTÇİLERİN ÜMİDİ NİSAN VE MAYIS AYLARINDA
İklim krizi çiftçilerin başına büyük bir bela açarken, ülkemiz için de korkutucu senaryoları beraberinde getiriyor. Kış mevsiminden ümidi kesen çiftçiler bahar yağışlarını beklemeye başladı. Ankara'nın Çubuk ilçesinde buğday, nohut ve arpa üreten Harun Çalış, su olmamasından şikayetçi.
Mahsullerini kurtaracak yağışların nisan ve mayıs ayında gelmesini bekliyor. Milyonlarca çiftçinin beklediği yağışların ekine yorgan olacağını belirtti. Çalış, bu yıl farelerin çok olduğunu söyleyerek, her tarafı karıştırdıklarından şikayetçi oldu.
20 GÜN İÇİNDE TEHLİKE BAŞLAYACAK
Sıcaklıkların 20 gün içerisinde daha da artması halinde tarımda tehlikenin başlayacağını söyleyen, tarım yazarı Mine Ataman, kuraklık durumunda verim kaybının olacağını işaret etti. Çiftçinin yağış beklediğini belirterek, kar yağmadığına dikkat çekti.
Konuya dair meteoroloji uzmanı Cengiz Çelik, Mart - Nisan - Mayıs aylarında, yurt genelinde yağışların mevsim normallerinde olacağını öngördü. Sıcaklıklarda ise mevsim normalleri üzerinde devam edeceği işaret edildi.