Bu kişilerin emeklileri iptal edilecek! Milyonları yakından ilgilendiren gelişme: SGK faiziyle geri alabilir

Bu kişilerin emeklileri iptal edilecek! Milyonları yakından ilgilendiren gelişme: SGK faiziyle geri alabilir

Herkes emeklilik hayali kurarken bu kişiler elindekinden olacak! Milyonları yakından ilgilendiren gelişme! Bu şekilde emekli olduysanız SGK faiziyle geri alabilir. Bu kişilerin emeklileri iptal edilecek...

Emeklilik hayali, emekli olabilmek için sigorta primlerini sahte sigorta ile tamamlayanların kabusu olacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fiilen çalışmadığı halde sigorta yaptıranların tespiti durumunda emekli aylıklarını iptal ederek ödenmiş aylıkları faiziyle geri alacak.

Çalışanların hayatında kritik bir rol oynayan sigorta sistemi, emeklilik planlarını etkileyen temel bir unsurdur. Emekli olabilmek için gün sayısını ve primleri tamamlayanlar, emekli maaşı almaya hak kazanırlar. Ancak bu haklar, sahte sigorta yoluyla elde edilirse, ciddi yaptırımlarla karşılaşılır.

Uzmanlar, vatandaşları sahte sigorta yerine eksik prim günlerini isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlamaları konusunda uyarıyorlar. Sahte sigorta yaptıranların başına gelebilecek cezalar ise oldukça ağır.

SAHTE SİGORTA NEDİR?

Kara paraya MASAK darbesi - Son Dakika Haberler

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, sahte sigorta yaptıranları bekleyen tehlikeleri yazdı.

Yazısında sahte sigortayı açıklayan Kıvanç, şu ifadelere yer verdi: “Özellikle 4/b statüsünde çalışanlar 4/a’ya (SSK) geçiş yaparak daha erken emekli olmak amacıyla fiilen bir işte çalışmadıkları halde kendilerini sigortalı gösterebiliyorlar. Normalde 4/a statüsünde çalışmış olduğu halde işsiz kalan veya çalışmak istemeyen bazı kişiler de akrabalarının, eş dostlarının işyerinde kendilerini çalışıyormuş gibi göstererek emekli olmaya çalışıyorlar. Bu kişiler işverenin ödemesi gereken primleri ceplerinden karşılıyorlar.

Bunu yapanlarda yanlış bir kanaat bulunuyor. “Primini nasıl olsa ödüyorum, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bir kaybı söz konusu değil. O nedenle yanlış bir iş yapmış sayılmam” diye düşünüyorlar. Kanuna göre, bir kişi için 4/a statüsünde prim ödenebilmesi ancak bir işverene bağlı olarak fiilen çalışması halinde mümkündür.

Herhangi bir işte çalışmayanlar emekli olabilmek için sadece isteğe bağlı sigorta yaptırabilirler. İsteğe bağlı sigorta 4/b kapsamında sayıldığından ve emeklilik koşulları 4/b statüsünde daha ağır olduğundan tercih edilmiyor.”

FAİZİYLE GERİ ALINIYOR

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte o hesaplama | Ekonomi Haberleri

Sahte sigortanın idari ve cezai yapımları olduğunu belirterek "SGK sigortaların sahte olup olmadığı hususunda sürekli denetimler yapıyor. Bu denetimler sırasında ortaya çıkan bilgi ve belgeler doğrultusunda geriye dönük de incelemeler yapıyor. Her yıl binlerce kişinin sahte sigorta yaptırdığı bu yolla tespit ediliyor.

Fiilen bir işte çalışmadığı halde sahte sigorta yaptırmış olduğu tespit edilenlerin bu süreye ait sigorta prim günleri iptal ediliyor. O süre boyunca yatırılmış primler yanıyor. Sahte sigortalılık süresinde sağlık hizmetlerinden yararlanmış olanlardan tedavi masrafları faiziyle geri alınıyor.

Sigortanın sahte olduğu emekli aylığı bağlandıktan sonra ortaya çıkarsa yatırılan primler yandığı gibi emekli aylığı iptal ediliyor. O tarihe kadar SGK üzerinden verilen sağlık hizmetlerinin parası ile ödenen emekli aylıklarının tamamı faiziyle geri alınıyor. Yeniden emekli olabilmesi için sahte sigorta ile tamamlanan prim günlerinin yeniden tamamlanması isteniyor.”

HAPİS CEZASIYLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİRSİNİZ

93 yıl hapis cezası bulunan şahıs, Trabzon'da yakalandı! - Kuzey Anadolu

Sahte sigorta yaptıranların ve fiilen çalışmayan kişileri sigortalı gösteren işverenler için hapis cezası riskinin olduğunu da ekleyerek şöyle devam etti: “Türk Ceza Kanunu’nun “resmi belgede sahtecilik”, “resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” ve “özel belgede sahtecilik” hükümleri kapsamında savcılığa sevk edilirler. Resmi belgede sahtecilik suçunda 2 – 5 yıl; diğerlerinde ise sırasıyla 3 ay – 2 yıl ve 1 – 3 yıl arasında hapis cezası uygulanır.

Sahte sigortalı gösteren işverenlerin her ay SGK’ya verdiği bildirgenin ve maaş bordrosunun da sahte olduğu kabul edilir. Bu nedenle, sahte sigortalı gösterdikleri her ay için, asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır. Hazine ve Maliye Bakanlığı da vergi yönünden cezai yaptırımlar uygular.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN