Bu sefer taksiciler yakındı: Trafik, yol çalışması, güvenlik sorunları...

Bu sefer taksiciler yakındı: Trafik, yol çalışması, güvenlik sorunları...

İstanbul'da kısa mesafe gerekçesiyle yolcu almadıkları, yabancı turist tercih ettikleri, taksimetre açmayarak fazla ücret talep ettikleri suçlamalarıyla gündemdeki sıcaklığını koruyan taksiciler kendi sorunlarını dile getirdi. Trafik karmaşası, yol çalışmaları ve güvenlik sorunlarından şikayetçi olan taksiciler yapılan zamlardan sonra elini kaldıranı araca aldıklarını söyledi.

İstanbul'un taksi ve taksici sorunu her boyutuyla gündemdeki yerini koruyor. Kısa mesafe gidecek yolcuyu almayan yerlerin başında gelen Taksim-Şişli-Beşiktaş hattında hizmet veren bazı taksiciler trafik yoğunluğu, yol çalışmaları ve güvenlik sorunlarından yakındı.

Taksim Meydanı'nda yolcu arayan İsmail Alkanat, bu işi para kazanmak için yaptığını söyledi ve yeni zamlarla indi-bindi ücretlerinin 70 TL olduğunu hatırlatarak, "Bu az para değil. Elini kaldıranı alıyorum. Ben şahsen bu hareketleri yapmam. Yirmi yıldır buradan ekmek yiyorum, nankörlüğün anlamı yok. Aramızda birkaç tane kendini bilmez vardır ama şartlar, yakıt falan vatandaşın da bunu anlaması lazım" dedi.

SAATİ 100 TL MAZOT 80 TL

Kendisinin yolcu seçmediğini belirten Çetinkaya, "Ama yolcu seçenler var. Mesela Galata Köprüsü'nde çalışma var. Aşağı inmek bir saat. Bir saate 100 lira alıyorsun, yaktığın mazot 80 lira. Akşam patrona para vermen lazım, evine para götürmen lazım" diye konuştu.

7635944.jpg

Zamlardan sonra yolcu seçmediklerini söyleyen Etiler'de taksicilik yapan Yavuz Kara, her yere yolcu aldıklarını belirterek şunları söyledi: "O dediğiniz şeyler zamdan önceydi. Şu anda müşteri bulamıyoruz. Her yer taksi doldu"

YOL ÇALIŞMALARINDAN ŞİKAYETÇİLER

Yol çalışmalarından sıkıntı çektiğini söyleyen taksici İsmail Demirtaş, "Nereye gideceğiz, nasıl gideceğiz? Belediye buna çözüm göstermesi lazım. İnsan birini yapar, diğerine başlar. Hepsini birden kazmanın ne anlamı var" dedi.

Taksici Fatih Kaygana, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile esnaf odalarının taksicilerin sorunlarıyla ilgilenmediğini savunarak, "Bize sahip çıkan olmadığı için başıboş böyle gezip duruyoruz. Her şey bize yükleniyor. Değişim saatinde yolcu almadığımız için aracımızı bağlıyorlar. En büyük sorunumuz bu" değerlendirmesini yaptı.

haber-gorseli.jpg

EN BÜYÜK SORUN: TRAFİK

Beşiktaş Dikilitaş'ta durak sorumlusu olan Hakan Kılıç, trafiğe giren taksicinin hiçbir şekilde para kazanmadığını belirterek, şöyle devam etti: "Şu anda Karaköy'de Galata Köprüsü kapalı. Buradan Galataport'a 100 lira yazacak, 60 lirası yakıta gidecek. Bıraktıktan sonra da oradan çıkmanın derdine düşecek. Belediye trafik sorununu çözsün, inanın her kalkan el havada kalmayacak"

Beşiktaş'ta 30 yıldan beri taksicilik yapan Neşet Taylan, akşam saatlerinde bazı müşterilerin içki şişeleriyle binmek istemesini doğru bulmadığını belirterek "Bindiklerinde arabaya terbiyesizlik, külhanbeylik yapıyorlar. O yüzden biz de seçiyoruz" dedi.

'BİZ DE TURİSTLERDEN ŞİKAYETÇİYİZ'

Aynı durakta çalışan Murat Okatan ise turist müşteriden şikayet ederek, "İki gün önce bir Arap geldi, 'How much?' dedi. Ben de 'Taksimetre' dedim. Beni beğenmedi, gitti. Öndeki taksici ne dediyse ona bindi, gitti. Yani dürüst taksiciyi beğenmiyorlar." dedi.

7635946.jpg

'HAYAT GÜVENCESİ YOK'

Esenyurt'ta taksicilik yapan Osman Kilitçi ise taksici olarak yaşadığı en büyük problemin kendini bu bölgede güvende hissedememesi olduğunu söyleyerek, "Kimin ne çıkacağını bilmiyoruz. Buraya geldiğimiz zaman paramızı vermeden kaçanları mı arasın, gasbedenleri mi ararsın. Hayat güvencesi yok" diye konuştu.

Taksiciler arasında kurdukları hat üzerinden önlem almaya çalıştıklarını kaydeden Kilitçi, kabinli araç istediklerini de sözlerine ekledi.

'BEN KISA MESAFE HASTASIYIM'

Taksim'den Harbiye'ye giden yolda seyahat eden bir taksici, "Mesela arkadaşlar yabancı, 'Osmanbey' dediler. 'Buyurun' dedim. 'Taksiye binerken gideceğimiz yeri söylüyoruz' dediler. 'Öyle bir şey var mı? Bineceksiniz, taksimetremi açacağım, gideceğiz' dedim." ifadelerini kullandı.

7635949.jpg

Taksinin müşterisi İzzet Musa, yaklaşık 5 taksi çevirdiklerini ancak kimsenin kendilerini almadığını belirterek, "Ağabey duruyordu, gittim, 'Osmanbey'e gideceğiz' dedim. 'Bana ne soruyorsun, buyur bin.' dedi. Şaşırdık" diye konuştu.

Nişantaşı'ndan yolcu almaya gelen taksici Cengiz Gümüş, "Ben kısa mesafeye hastayım. 70 lira, Allah bereket versin. 10 tane iş al 700 lira." dedi. Gümüş, kısa mesafe almayanlar için ise "Onlar hırsız, ben durak arabasıyım" iddiasında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN