Bugün tüm Doğu Karadeniz'de kutlanıyor! Bu da Doğu Karadeniz'in 'Nevruz'u: Herkes akın akın denize koşuyor

Bugün tüm Doğu Karadeniz'de kutlanıyor! Bu da Doğu Karadeniz'in 'Nevruz'u: Herkes akın akın denize koşuyor

Doğu Karadeniz’in Nevruz’u bugün tüm bölgede kutlanıyor. Bölge halkı akın akın denize koşarken, bu dönemin bolluk ve bereket getirdiğine inanılıyor. Peki, Doğu Karadeniz’de bu kutlamalar için neler yapılıyor? Bu kutlamanın anlamı ve önemi ne? Gelin beraber bakalım…

ZEYNEP ORHAN

Dünya çapında çeşitli halklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı olarak bilinen Nevruz'un Türkler için de anlamı oldukça büyüktür. Baharın gelişinin kutlandığı bu özel günün bir benzeri de Doğu Karadeniz'de bölge halkı tarafından kutlanan Mayıs Yedisi'dir. Peki Mayıs Yedisi nedir ve nasıl kutlanır? İşte konuya ilişkin detaylar...

Doğu Karadeniz'in yemyeşil yaylalarında baharın müjdecisi olan Mayıs Yedisi, yüzyıllardır süregelen bir doğa bayramı. Hıdırellez'in denizdeki kardeşi olarak da bilinen bu özel gün, her yıl eski takvime göre 20 Mayıs'ta coşkuyla kutlanıyor. Peki, bu gizemli ritüelin ardında hangi inançlar ve adetler yatıyor?

adsiz-tasarim-1.jpg

DOĞANIN UYANIŞINI KUTLAMA ZAMANI

Mayıs Yedisi, Karadeniz'in hırçın dalgalarının sakinleştiği, doğanın yeniden canlandığı bir döneme denk geliyor. Bu özel gün, bereketin ve bolluğun simgesi olarak görülüyor. İnanışa göre, denizler bu dönemde kutsanıyor ve bolluk bereket getiriyor.

adsiz-tasarim-2.jpg

DENİZ KOKULU RİTÜELLER VE DUALAR

Mayıs Yedisi kutlamaları, denizle iç içe yapılan ritüellerle başlıyor. Balıkçılar teknelerini süsleyerek denize açılıyor, dualar eşliğinde ağlarını denize bırakıyorlar. Bu ritüeller, hem denizden hem de topraktan bereket dilemek amacıyla yapılıyor.

adsiz-tasarim-3.jpg

YAYLALARDA ŞENLİK VAR

Denizdeki ritüellerin ardından kutlamalar, Doğu Karadeniz'in yemyeşil yaylalarına taşınıyor. Horonlar eşliğinde yapılan şenliklerde, yöresel lezzetler ikram ediliyor, geleneksel oyunlar oynanıyor. Mayıs Yedisi, doğayla iç içe yaşayan Karadenizliler için birlik ve beraberlik günü anlamına geliyor.

adsiz-tasarim-4.jpg

KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN BİR KÜLTÜR HAZİNESİ

Doğu Karadeniz'in kendine özgü kültürü ve doğasının bir yansıması olan Mayıs Yedisi, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Bu kadim gelenek, hem yöre halkı hem de ziyaretçiler için unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN