Bülent Arınç'tan CHP'ye protesto tepkisi: Meclis’in saygınlığına zarar verir

Bülent Arınç'tan CHP'ye protesto tepkisi: Meclis’in saygınlığına zarar verir

TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, CHP'nin yarınki Meclis açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşılamama ve oturuma katılmama kararına tepki gösterdi. Arınç, bu kararı "yanlış" bularak, bunun Meclis'in saygınlığına zarar verdiğini savundu. CHP lideri Özgür Özel'e çağrı yapan Arınç, ana muhalefet partisinin Meclis'i boykot etmesinin bugüne kadar görülmediğini belirterek, karardan dönülmesini istedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 70 günlük tatilin ardından yarın (1 Ekim) mesaiye başlıyor. Gözler yarınki 28’inci dönem dördüncü yasama yılı açılışına çevrilirken, CHP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto kararı aldı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, "Ayağa kalksak geçen seneki gibi cumhurbaşkanı gibi karşılaşsak öyle olmadığı belli. Otursak dinlesek bize ne yaptığı belli. Bu sene yapılmayanı yapıyoruz cumhurbaşkanı geldiğinde ne ayakta ne oturarak onu karşılamıyoruz" demişti.

CHP’nin Erdoğan’ı karşılamama kararına TBMM’nin eski başkanlarından AKP’li Bülent Arınç’tan tepki geldi.

X hesabından açıklama yapan Arınç, "Sayın CHP Genel Başkanı’ndan ricam, bu yanlış karardan dönülmesi ve 1 Ekim günü parlamento çatısı altında birlikte olmaktır" ifadelerini kullandı.

'KARARI YANLIŞ BULUYORUM'

Arınç'ın açıklaması şöyle:

"CHP’nin, CHP’li belediye başkanlarına ve parti olarak doğrudan kendilerine operasyon yapıldığını düşündükleri, bunu da protesto etmek adına 1 Ekim’de yapılacak olan TBMM 28. Dönem 4. Yasama Yılı Açılış Toplantısı’na katılmayacağı ifade ediliyor. Bu kararı yanlış buluyorum.

Anayasa ve içtüzüğe göre TBMM, yasama yılına 1 Ekim’de başlar ve özel gündemle toplanır. Geleneksel olarak da isterse Cumhurbaşkanımız konuşma yapabilir. Meclis için en önemli günlerden biri bugündür. Bugüne kadar tüm partiler, farklı görüşlerde olsalar bile, sayısal olarak az ya da çok bu oturumlara katılım göstermişlerdir.

Sayın Cumhurbaşkanını sevmek veya eleştirmek herkesin hakkıdır; fakat saygı göstermekte de hiçbir kusur gösterilmemelidir. TBMM, millet iradesinin tecelligâhı ve demokrasinin kalbidir. Siyasî partiler ve milletvekillerinin varlık sebebidir; milletin gözbebeğidir.

'BUGÜNE KADAR GÖRÜLMEMİŞTİR'

CHP, katılmama kararı ile aslında Meclis’e karşı tavır almakta ve bu da Meclis’in saygınlığına zarar vermektedir. CHP köklü bir partidir ve ana muhalefet partisinin açılış oturumlarında Meclis’i boykot etmesi bugüne kadar görülmemiştir. Sayın Cumhurbaşkanını veya Meclis Başkanını eleştirebiliriz; ancak kendilerine saygı duymakla da yükümlüyüz. Onlara karşı protesto yapılacak yer TBMM’nin bizatihi kendisi değildir. Başka zaman ve zeminlerde itirazlarınızı ortaya koyar, demokratik eylem yapabilirsiniz.

İki dönem, beş yıl süreyle bu yüce kurumun başkanı olarak görev yaptım. Görevde olduğum dönemde en büyük önceliğim TBMM’nin ve milletvekillerinin itibarını yükseltmekti. Bugüne kadar Meclisimizden gelen her davete koşarak katıldım. O yüce kuruma saygı gösterdim.

Sayın CHP Genel Başkanı’ndan ricam, bu yanlış karardan dönülmesi ve 1 Ekim günü parlamento çatısı altında birlikte olmaktır."

YORUMLAR (7)
7 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN