Bulgaristan göçmeni komşudan aldığı tohum tarlaya bereket yağdırdı! Her biri tam 1,5 kilo… duyan o tohumun peşine düştü

Bulgaristan göçmeni komşudan aldığı tohum tarlaya bereket yağdırdı! Her biri tam 1,5 kilo… duyan o tohumun peşine düştü

Yıllar önce Bulgaristan’dan yıllar önce göç eden komşusundan kaldığı o tohumlar adeta tarlaya bereket yağdırdı! Her biri tam 1,5 kilo… Ektiği tohumlardan aldığı sonucu görünce inanamadı. Duyan herkesin fıldır fıldır aradığı o tohumun sahibi anlattı.

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yaşamını sürdüren Mesut Kolay, yaklaşık 10 sene önce hobi olarak ekme biçme işi yapmaya başladı. Yıllar önce Bulgaristan’dan göç etmiş bir vatandaştan aldığı tohumu ektikten sonra tohumdan çıkanlar karşısında şaşkına döndü. Her birinin tamı tamına 1,5 kilo ettiğinden bahsetti. O tohumlar sayesinde tarlasına resmen bereket yağdı.

YILLAR SONRA EKTİ SONUCUNDA ŞOK OLDU

Pazaryeri’ne bağlı Gümüşdere köyünde 300 metrekarelik bir alanda seraya sahip olan Kolay, burada doğal besinler yetiştiriyor. Serasında doğal ürünlerle hayatını sürdüren Kolay, 1993 senesinde Bulgaristan’dan ülkemize göç etmiş bir vatandaştan aldığı ata tohumunu ise yıllar sonra sakladığı yerden çıkararak ekti.

bulgar2.jpg

2013 senesinde serasını inşa eden ve hem ailesinin hem arkadaşlarının ve akrabalarının ihtiyaçları için biber ve salatalık üretiyor. Öte yandan Bulgar komşusundan aldığı ata tohumundan domatesleri de ekip doğal tüketim yapıyor.

BİR TANESİ 1.5 KİLO

Ata tohumuna ilişkin yaptığı açıklamalarda ilk olarak açık bir alan ektiğini daha sonra sert havalarda verim alamadığı için seraya geçtiğini belirterek şunları dile getirdi:

"Hiçbir ticari amaç düşünmedim, sadece hobi olarak yapmaya başladım. Seramda yetiştirdiğim domatesleri çoluk çocuğumla, hısım akrabayla ve ihtiyacı olanlarla paylaşıyorum. Asla kimyasal ilaç ve gübre kullanmıyorum, sadece tavuk gübresi ve koyun gübresini sulandırarak domates, biber ve salatalık yetiştiriyorum.”

bulgar3.jpg

Geçtiğimiz yıl ektiği domates tohumlarından 1.5 kilogram domates biçtiğini söyleyen Kolay, bu yıl ki en büyük domatesinin ise 1 kilo 738 gram olduğunu söyledi. Öte yandan şimdiki hedefinin ise önümüzdeki yıl 2 kilogram olduğunu belirterek serasında iki çeşit domates yetiştirdiğini aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN