Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorun bitmezken, özellikle bekar kiracıların yaşadığı o büyük probleme son nokta koyuldu. Öyle ki bunu yapan ev sahiplerine kötü haber de geldi. Artık cezası binlerce lirayı buluyor…
Ev sahiplerinin kiracı ararken çeşitli kriterleri bulunuyor ve bu kriterler kiracıların ev bulmasını epey zorlaştırıyor. Ülkemizde özellikle bekarlara ev verilmez algısı her geçen gün daha da artarken, bu duruma son nokta artık koyuldu.
TİHEK, bekara ev kiralamayan ev sahibine idari para cezası verirken kararda; "Başvuranın medeni halinden dolayı 6701 sayılı Kanun kapsamında kamuya açık sunulan bir hizmetten karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit bir şekilde yararlanması engellenerek ayrımcılık yasağına aykırı bir muamelede bulunulduğu kanaatine varılmıştır" denildi.
AYRIMCILIK YAPAN EV SAHİBİNE BİNLERCE LİRA CEZA
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bekara evini kiralamak istemeyen ev sahibine “Ayrımcılık yasağını ihlal” gerekçesi ile 5.958 lira idari para cezası verdi.
TİHEK kararına göre, Ankara’da ikamet eden B.C.H, bir internet sitesindeki ev ilanı için emlakçı ile iletişime geçti ve ön koşullar için anlaşma sağladı. Fakat sonradan ev sahibinin bekara evini kiralamak istemediğini öğrendi.
Ayrımcılık yaptığı iddiası ile TİHEK’e başvuruda bulunan B.C.H, emlakçı ile yaptığı konuşmanın ekran kayıtlarını delil olarak sundu.
Görüntüdeki yazışmalarda emlakçının, "'Bekar olmasın' dedi, konuşuyoruz ev sahibi ile" mesajını attığı görüldü. İddialar karşısında yazılı görüş talebinde bulunan emlakçı, yalnızca ev sahibi ile kiracı adayını bir araya getirdiklerini, bunun dışında ev sahibi adına hiçbir karar veremeyeceklerini söyleyerek, konuyla ilgili hiçbir sorumluluğu olmadığını savundu.
Ev sahibi A.A.Ş de evin kiralanması için emlakçı ile hiçbir sözleşme imzalamadıklarını iddia etti. Başvuruyu karara bağlayan TİHEK, ev sahibine “ayrımcılık yasağını” ihlal ettiği gerekçesi ile 5 bin 958 lira idari para cezası verdi.
TİHEK KARARI YAYINLANDI
TİHEK kararında, herkesin kanunlar önünde eşit olduğu ve Anayasa’nın 10'uncu maddesinde, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir." hükmünün yer aldığı anlatıldı.
6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nda da "Taşınır ve taşınmazların kiralanması, kira akdinin şartlarının belirlenmesi, yenilenmesi ya da sona erdirilmesi, satışı ve devri süreçlerinin hiçbirinde medeni hal temelinde ayrımcılık yapılamayacağının" düzenlendiğine işaret edildi.
Kararda, "Ev sahibi tarafından başvuranın medeni halinden dolayı 6701 sayılı Kanun kapsamında kamuya açık sunulan bir hizmetten karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit bir şekilde yararlanmasının engellenerek ayrımcılık yasağına aykırı bir muamelede bulunulduğu kanaatine varılmıştır" ifadesi kullanıldı.