Burası Pasifik Okyanus'u değil Karadeniz! O balığı görürseniz hemen topuklayın: Türkiye'nin en ölümcülü

Burası Pasifik Okyanus'u değil Karadeniz! O balığı görürseniz hemen topuklayın: Türkiye'nin en ölümcülü

Trakonya, halk dilinde bilinen adıyla "çalar balığı" Türkiye'nin en ölümcül balıklarından biri olarak kabul edilmektedir. Karadeniz'de çok sayıda insanı hastanelik eden Trakonya balığı, son dönemde balıkçıların kabusu haline geldi. O balığı görürseniz hemen topuklayın: Türkiye'nin en ölümcülü...

Denizlerimizin en tehlikeli balığı olarak bilinen Trakonya veya halk dilindeki adıyla "çalar balığı", sırtındaki iğnesini vücuda temas ettirdiğinde oldukça şiddetli bir ağrıya sebebiyet veriyor. Trakonya balığının son dönemde olta balıkçılarının kabusu olduğu ortaya çıktı. İşte Trakonya balığı hakkında bilinmesi gerekenler...

Trakonya çarpması nedeniyle Karadeniz'de çok sayıda insan hastaneye kaldırıldığı tespit edildi. Trakonya balığı hakkında uyarılarda bulunan uzman balıkçılar, vatandaşlara seslenerek "Balık oltaya geldiğinde tutmaya çalışmayın, direkt misinanızı kesip etin" çağrısında bulundu.

Amatör balıkçılara seslenen uzman balıkçılar, söz konusu balığın kuvvetli bir zehre sahip olduğunu vurgularken Trakonya balığının son dönemde Karadeniz'e istila ettiğini açıkladı.

Balığa temis edildiği anda vücuda amonyak sürülmesi tavsiyesinde bulunan uzman balıkçılar amatör balıkçıları şu şekilde uyardı:

"Bu balığın zehiri oldukça kuvvetli. Kendisi dikenli bir balık ve sürtünme durumunda ciddi zarar verebilir. Özellikle Karadeniz'de bu balığın çoğalmaya başladığını gözlemliyoruz. Ağlara ve oltalara takılma sıklığı arttı. Vatandaşlarımızın mutlaka bu balığa karşı dikkatli olmaları gerekiyor... İlk temas ettiğinde anında amonyak sürmeniz gerekiyor. Yanınızda yoksa acilen ambulans çağırıp hastaneye gidin..."

Trakonya balığı nedir? Trakonya balığı zehirli mi? İşte detaylar...

TRAKONYA BALIĞI ÖZELLİKLERİ

Trakonya balığı sırtında ve solungaçlarında zehirli dikenlerin olduğu bir balık türüdür. Trakonya balığı dikenlerinin bir insana batması sonucunda ağrının etkisini azaltmak için dikenin battığı bölgeye amonyak sürmek ve dayanılacak kadar sıcak suya tutmak gerekmektedir.
Bu alığın zehri ölse dahi devam etmektedir.

Trakonya balığı Akdeniz'in en zehirli balıklarından biri olarak kabul edilir. Bu balıklar Haziran ve Ağustos aylarında yumurta bırakmaya başlar.

TRAKONYA BALIĞI ETİ YENİR Mİ?

Trakonya balığı, protein, omega 3, A vitamini, D vitamini, K vitamini, B1, B2, B6 ve B12 vitamini, kalsiyum, iyot, potasyum ve fosfor bakımından zengindir fakat bu balık türü eti yenen bir balık türü değildir. Zehrinden dolayı Trakonya balığının tüketilmesi önerilmemektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN