Büyük Menderes Nehri'nde endişe yaratan görüntü

Büyük Menderes Nehri'nde endişe yaratan görüntü

Büyük Menderes Nehri debisinde yaşanan düşüş üreticiyi endişelendirdi. Nehirde görülen adacıklar kuraklık korkusuna neden olurken Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, üreticilerin tedbir alması gerektiğini belirtti. Gençsoylu, tarım yapmak için suyun olmazsa olmaz olduğunu üreticilerin de bildiğini söyledi ve daha az su isteyen alternatif ürünlerin ekilmesinin yanında damla sulama sitemine de geçilebileceğini aktardı.

Bu yıl beklenen yağışların gerçekleşmemesi Ege Bölgesi'ndeki barajlarda doluluk oranını tahmin edilenin altında bıraktı. Sulama sezonunda sıkıntı olmaması ve sezonun az kayıpla atlatılabilesi için alınan önlemler kapsamında baraj kapakları kapatıldı. 

Bu nedenle ülke ekonomisine girdi sağlayan Menderes Havza'sının can damarlarından Büyük Menderes Nehri'nin debisinde düşme yaşandı. Bir ay öncesine kadar ve geçen yıl aynı dönemde yüksek olan su debisi, bu yıl dibe vurdu. Nehirde yer yer görülen adacıklar üreticiler arasında endişe yarattı.

11.jpg

Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, kuraklık riskini en aza indirmek amacıyla sondaj kuyusu çalışmaları yaptıklarını, ayrıca ürün deseninde bir takım değişikliklere gitmeyi düşündüklerini açıkladı.

gencsoylu.jpg
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu

'FAKÜLTE OLARAK GEREKEN TEDBİRLERİ ALDIK'

Bu yıl beklenen yağışların gelmemesi dolayısıyla kuraklık riskinin devam ettiğini ve üreticilerin tedbirlerini alması gerektiğini ifade eden Gençsoylu, “Özellikle bu sene barajlardaki su seviyesinin düşük olması, yıllık olarak yağan yağış miktarının az olduğunu biliyoruz. Şu anda hava koşulları böyle sürdüğü sürece, Büyük Menderes havzasında kısmen de olsa bir kuraklık söz konusu. Bu bağlamda Ziraat Fakültesi olarak gerekli tedbirlerimizi aldık. Üreticilerimizin de kendi imkanları ölçüsünde tedbir almasının faydası var.

'DAMLA SULAMA SİSTEMİNE GEÇİLEBİLİR'

Su olmazsa tarımın olmayacağını üreticiler de biliyor, biz de biliyoruz. Bu bağlamda herkesin kendi tedbirini alması gerekiyor. Ekonomik durumu iyiyse sondajın yanında, sulamasını damlama sulama sistemine çevirebiliyorsa, çevirebilir. Ya da daha az su isteyen ayçiçeği, susam gibi alternatif ürünlerimiz var. Bunları ekmek yoluyla kısmen kuraklığa karşı, bir tedbir almış olabiliriz. Ama her şeyden öncesi şunun olması gerekiyor. Eğer ki önümüzdeki yıllarda da bu şekilde bir durum devam edecek olursa, alternatif sulama yöntemlerini desteklemek suretiyle üreticilerimizin bir nebze nefes alabileceğini düşünüyorum” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN