Çabuk bozuluyor dedi tescilli lezzeti tatlıya dönüştürdü! O çekirdeklerle 6 bin kavanoz yaptı yine de taleplere yetişemedi

Çabuk bozuluyor dedi tescilli lezzeti tatlıya dönüştürdü! O çekirdeklerle 6 bin kavanoz yaptı yine de taleplere yetişemedi

Son yıllarda yerli tohum üzerinde yapılan çalışmalar dikkat çekerken Sakarya'da Mısır Araştırma Enstitüsü, çabuk bozulduğu için atık haline gelen tescilli kestane kabağını işleyerek tatlıya dönüştürüyor. İşte tüm detaylar…

1926 yılında Sakarya'nın Arifiye ilçesinde kurulan enstitü,yerli tohumların geliştirilmesi genetiği ile oynanmadan üretilen tohumların yaygınlaştırılması amacıyla yeni çalışmalar yürütüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı yürütülen çalışmalar doğrultusunda tescili enstitüye ait olan "Arıcan 97" ve "Ballıkız" adlı kestane kabaklarının meyve kısımlarının bozularak atık haline gelmesinin önüne geçmek amacıyla enstitü bünyesinde 2 yıl öncesinde bir tesis oluşturuldu. Tohumları alınan kestane kabakları lezzetli mi lezzetli çıtır kabak tatlılarına dönüşüyor.

ORİJİNALLİĞİ BOZULMUYOR

AA muhabirine konuşan enstitü müdürü Bülent Cengiz, mısır alanında Türkiye'de Koordinatör görevinde olan tesisin kamu ve özel sektörde birçok projesi bulunduğunu söyledi. Tescili tamamen enstitüye ait olan "Arıcan 97" ve "Ballıkız" kabakları üzerinde çalışmalar yapıldığını ifade eden Cengiz, ürünlerin orijinalliğini kaybetmeden izole alanlarda ekildiğini aktardı. Ekilen ürünler arasında saf özellik gösterenlerin seçilerek hasat edildiğini ifade eden Cengiz, "Hasat aşamasından sonra bu çeşitler enstitümüzde depolanıyor. Daha sonra bu çeşitler kesilerek çekirdekleri çıkartılarak temizlenip yıkanıyor. Toprak altı zararlılarına karşı ilaçlanarak paketleniyor. Sonrasında bunları gerek çiftçimize gerek firmalara ulaştırıp yaygınlaştırıyoruz." dedi.

arican-97.jpg

ÇABUK BOZULMASIN DEDİ KOLLARI SIVADI

Tabakların çok çabuk bozulan ürünler olduğunu ifade eden Cengiz, tohumları alındıktan sonra kabakların satışa çıkarıldığını aktardı. Çöpe gitmesin diye kalan kısımları değerlendirmek istediklerini ifade eden Cengiz, enstitüsü de kurdukları tesis hakkında bilgiler de paylaştı.

arican-97-kabak.jpg

Kabağın saf tohumunu üretmekle mükellef olduklarının altını çizen Cengiz, tohumların dışarıdan toz aldığında özelliğini kaybettiğini aktardı. Tohumları saf bir şekilde korumak için izole alanlarda ekim işlemi yapıldığını ifade eden Cengiz, hasat edilen ürünleri kesip çekirdeğini aldıktan sonra geriye kalan kısımlarının işlendiğini aktardı.

balkabagi-1.jpg

Uzun süre dayanıklı olmayan ürünlerin çöpe gitmemesi için çıtır kabak haline dönüştürüldüğünü vurgulayan Cengiz, bu sayede kabağı %100 işlediklerini aktardı. Cengiz, hem vatandaşa sağlıklı ürün sunduklarını hem de geri dönüşüme katkı sağladıklarını aktardı. Sakarya'da ve şehir dışından gelen taleplere yetişmekte zorlandıklarını ifade eden Cengiz, geçtiğimiz yıl 6.000 kavanoz çıtır kabak tatlısı üretimi yapıldığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN