31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından 3 Nisan 2024 tarihinde göreve başlayan Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, görevi devralmasının ikinci yıl dönümünde "İkinci yılımızda Hesap Veriyoruz" temasıyla düzenlediği kahvaltı organizasyonu ile basın mensuplarını ağırladı. Buluşmada belediye çalışmalarının iki yıllık bilançosunu paylaşan Güner; CHP'li belediyelere dönük bir yılı aşkın süredir devam eden operasyonlara da değinerek zor bir dönemden geçtiklerini belirtti.
"TÜRKİYE'DE SOSYAL BELEDİYECİLİK KONUSUNDA ÖRNEK TEŞKİL ETTİK"
Çankaya'nın Cumhuriyet'in kalbi olduğunu belirten Güner, çok önemli bir görevi üstlendiklerinin bilinciyle hareket ettiklerini vurgulayarak, hiçbir zaman rehavete kapılmadıklarını ve kapılmayacaklarını söyledi.
"Çankaya'yı hiçbir zaman bir 'kale' olarak görmedik. Her seferinde daha ne kadar titiz ve çalışkan olabiliriz bunu dert ediyoruz. Yönünü halka dönmüş bir belediye başkanı olarak söylemeliyim ki Çankaya Belediyesi gücünü halktan alıyor ve sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket ediyor. İşte bu yüzden de şeffaf belediyecilik politikası doğrultusunda hesabımızı veriyoruz."

"ARTIK YURTTAŞIN EN BÜYÜK SORUNU KARNINI DOYURABİLMEK OLDU"
Genel siyaset anlayışının ve ekonomik koşulların belediyecilik anlamında zorluklar oluşturduğunu belirten Güner, "Normal koşullarda belediyecilik yapmıyoruz. Her şeyin normal olduğu bir atmosferde hizmet vermiyoruz. Zorluklarla mücadele ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Ancak her koşulda önceliklerinin yurttaşa hizmet olduğunu vurgulayan Güner, Çankaya Belediyesi kapsamında gerçekleştirilen projeleri de bir bir anlattı.
"Bugün yurttaşın en büyük sorunu hem sağlıklı ama hem de ekonomik gıdaya ulaşmak. Gerek yaşlılarımızın gerekse çocuklarımızın beslenme koşulları git gide kötüleşiyor. Tablonun ağırlığını özellikle Ramazan ayında organize ettiğimiz İftar çadırlarımızda gördük. Evinde bir tencere yemek bile yapamayanların oranı yüzde 40 arttı. O yüzden Kent Lokantaları'na önem veriyoruz. Hizmete sunduklarımızın dışında da açmaya devam edeceğiz. Sayısını üçe çıkartacağız."
"ÇANKAYA EVLERİ, EMEKLİ MERKEZLERİ VE KREŞLER...HALKIMIZ NEYE İHTİYAÇ DUYUYORSA ORADAYIZ"
Güner bir diğer önemli konunun emekliler olduğunu söyleyerek, çok düşük aylıklarla yalnızca hayatta kalmayı başarabilen binlerce emekliye hizmetin birincil sorumlulukları olduğunu anlattı. Güner, Türkiye'de bir ilk olacak olan ve örnek teşkil edeceğine inandıkları "Yaşlı Gündüz Yaşam Merkezi'ni de yıl sonuna kadar hizmete açacaklarını duyurdu.
"Emeklilerimizi içerisinde bulunduğu durum içler acısı. Oysa onların hem sağlıkları yaşlanabilmeleri, hem sosyal hayattan kopmamaları hem de ihtiyaçlarının giderilmesi bizim görevimiz. Bunun için Çankaya Belediyesi olarak; emekli lokalleri açmaya, sağlık ve temizlik hizmetleri sunmaya, sosyal yardımları artırmaya ve yeni modeller üzerinde çalışmaya devam edeceğiz."
Öte yandan ülkenin geleceğini belirleyecek olan çocuk ve gençlerin de temel ihtiyaçlarının giderilmesiyle birlikte kendilerini geliştirebilecekleri alanların oluşturulması açısından hassas bir anlayışa sahip olduklarını belirten Güner, verdikleri hizmetleri şöyle sıraladı:
- 100 yataklı kız öğrenci yurdu
- 5 bin 600 üniversite öğrencisine ücretsiz yemek
- Dijital Akademi Merkezi ile Gençlik Merkezi
- Ankara'nın ilk gece kreşi ile gündüz bakımevleri
- Bebek ve oyuncak kütüphaneleri
Ayrıca Güner, 16’ncı kreşin ekolojik modelle açıldığını ve 17’nci kreşin de yapımının sürdüğünü söyledi.

"ÜZERİMİZDEKİ BASKI BİZİ HİZMET VERMEKTEN ALIKOYAMAZ"
Güner, CHP’li belediyelere yönelik yaklaşık bir yıldır yoğun şekilde süren operasyonları işaret ederek; çok zor bir dönemden geçtiklerini ancak bu durumunun hiçbir başkanın motivasyonunu olumsuz etkilemediğini belirtti.
“Zorlu bir iki yıldı hepimiz için. Zaman su gibi gelip geçiyor ama tabii hiçbir şey kolay olmadı. Mesela biz 4.5 milyar liralık vergi ve prim ödemesi gerçekleştirdik. Bunun 1,5 milyarı daha önce benzeri görülmemiş bir kesinti dolayısıyla üzerimize yüklendi. Böyle olmasaydı belki de daha farklı projeler de kurgulayabilir veya hayata geçim sürecinde olanları daha hızlı hizmete sunabilirdik. Ancak bizim önceliğimiz bu kesintileri hiçbir şekilde vatandaşlarımıza yansıtmamak. Ancak şunu da söyleyeyim; belediye işleyişimizi engelleyecek bir boyut söz konusu değil. Öte yandan bizim hesap veremeyeceğimiz bir durum da söz konusu değil.”
"SORUŞTURMALAR USULE UYGUN VE KAMU VİCDANINI ZEDELEMEDEN İLERLETİLMELİ"
Güner, CHP’li belediyelere dönük devam eden operasyonlar kapsamında gözaltına alınan Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım hakkında ilerletilen süreçte bir kamu görevlisinin özel hayatının servis edilmesinin hem hukuk usulüne uymadığını hem de kamu vicdanını zedelediğini söyledi.
“Biz aynı zamanda kamu görevi icra ediyoruz. Biz açıklama yapmak hesap vermek zorundayız elbet. Bundan da hiç birimizin kaçmak veya saklanmak gibi bir düşüncesi olamaz. Örneğin Çankaya Belediyesi olarak biz hem basın buluşmalarında hesabımızı veriyoruz hem de faaliyet raporlarımızı sunuyoruz. Buna rağmen belediyelerde soruşturacak hususlar olabiliyor. Ancak bu soruşturmaların hem hukukta usule uygun ilerlemesi hem de kamu vicdanını zedelememesi gerekiyor. Bu süreçleri böyle ilerletenlere da faydası olmuyor aslında bu yöntemin çünkü böyle olunca bu bir siyasi operasyon olarak yorumlanabiliyor seçmen tarafından. Tüm başkanlar titiz davranmalıdır muhakkak ancak aksi bir durumda da kimsenin özel hayatı servis edilmemelidir. “
Uşak Belediyesi soruşturmasında 13 kişi adliyede, 4 yeni gözaltı

