Rize Belediyesi çayın atığını servete dönüştürdü, bu atılım dünyada ilk ve tek oldu. Çöpe değil geri dönüşüme giden atıklar sayesinde, belediye yılda 30 Milyon TL kazanç sağladı…
Doğu Karadeniz'de yapılan çay tarımı, yalnızca tarımsal üretimle sınırlı kalmıyor. Rize Belediyesi, çay üretimi sonrası ortaya çıkan çay çöpü liflerini geri dönüştürerek, çevreci ve ekonomik açıdan yüksek katma değer sağlayan örnek bir projeye imza attı.
SIFIR ATIKLA YILDA 2 BİN TON MANGAL KÖMÜRÜ
Kalkandere Organize Sanayi Bölgesi’nde 12 dönümlük bir alanda kurulan tesiste, çay çöpü lifleri karbonla preslenerek yılda 2 bin ton mangal kömürü elde ediliyor. Üretim sürecinde çıkan metan gazı ile saatte 0,8 megavatlık elektrik enerjisi üretiliyor. Böylece tesis hem üretim hem de enerji ihtiyacını sürdürülebilir kaynaklarla karşılıyor.
30 MİLYON TL’LİK DEV GELİR
Tesis sayesinde yıllık 30 milyon TL gelir sağlanıyor. Mangal kömürü üretimi aylık ortalama 100 tona ulaştı. Üretilen kömürler ise başta Almanya ve İngiltere olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Ürünün içerisinde metan gazı bulunmaması ve ağaç kesilmeden üretilmesi, çevre dostu niteliğiyle dikkat çekiyor.
ELEKTRİĞİNİ KENDİ ÜRETİYOR
Çay lifinin işlenmesiyle ortaya çıkan ısının yanı sıra, tesisin 4.200 metrekarelik çatısına kurulan güneş panelleri sayesinde yenilenebilir enerji üretimi de sağlanıyor. Bu sayede enerji verimliliği en üst düzeye çıkarılmış durumda.
DÜNYADA BİR İLK: HİNDİSTAN VE ÇİN’DE BİLE YOK
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, projenin dünyada ilk ve tek olduğunu vurgulayarak, “Ne Çin’de ne Hindistan’da bu teknolojiyle çay çöpünden mangal kömürü üretimi yapılmıyor” dedi. Başkan Metin ayrıca, projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ‘Sürdürülebilir Üretim Yöntemlerinde Verimlilik’ ödülüne layık görüldüğünü açıkladı.
AR-GE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Tesiste yalnızca kömür değil; tarım ve evcil hayvanlara yönelik çeşitli yan ürünlerin geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmaları da yürütülüyor. Böylece çay çöpü, sıfır atık felsefesiyle çok yönlü değerlendiriliyor.